Fietsen naar Kasteel Croy

Fietsen naar Kasteel Croy

Fietsen naar Kasteel Croy

Dat fietsen heb ik de vorige keer geweten maar wat vooral bleef hangen was dat het me ook goed deed in beweging te zijn. Maar dat eerste rondje was wat ver en toen ik bij toeval een lang gezocht boek op fietsafstand te koop zag was een nieuw rondje snel bedacht.

De verkoper werkte lekker mee en ik stapte op de fiets. Ik koos de snelste weg en jeetje het viel tegen, het was zonnig maar guur en ik moest nog flink doorfietsen om op tijd te komen. Maar eenmaal op de terugweg met de boeken veilig op de bagagedrager genoot ik toch van het fietsen. Ik maakte een ommetje en fietste langs Kasteel Croy (tussen Helmond en Nuenen). Ik keek uit naar de kenmerkende schapen maar miste vooral de vrouwelijke helft van de kudde. Heel normaal voor deze periode en dus fotografeerde ik de overige grasmaaiers en fietste de hoek om.

Hoog bezoek schapen, Bonaparte en wat Britten
Croy is geen kenmerkend kasteel de oudste delen stammen uit de 15e eeuw maar zowel het gebied als het kasteel zijn vernoemd naar een voormalige eigenaar (Jacob van Croy) die trouwens maar 17 jaar eigenaar was. De opvolgende eigenaar liet het verbouwen tot wat het is. Een kleine 300 jaar later kwam het kasteel in handen van een bestuurder en schapenfokker. Deze man, Johan Karel, kreeg Lodewijk Napoleon Bonaparte op bezoek, lang zo interessant niet want het was deze Johan Karel die een groot aantal Spaanse rammen over liet komen en kruiste met het Kempische Heideschaap. Krijg je de Rambouillet-merino of wolmerino, het kenmerkende schaap van Croy. Tijdens de Tweede Wereldoorlog huisde er tijdelijk 200 Engelsen op de zolder en vanaf 1990 is het kasteel ingericht als kantoor.

Met een paar laatste foto’s liet ik Croy achter me. Het kasteel is helaas niet te bezoeken maar het gebied is mooi en voor mij ideaal voor een lekker fietsrondje zònder zadelpijn.

14 thoughts on “Fietsen naar Kasteel Croy

  1. Wat een leuke aanleiding voor een fietstochtje! Zo doet mijn jongste dochter dat met haar Vinted aankopen. Die laat ze bezorgen op een Homer punt en dan fietst ze daar naar toe.

  2. Mooie foto’s weer. Ik haat fietsen. Maar soms, als ik in een hele mooie omgeving fiets, vind ik fietsen niet zo heel erg.

  3. Die foto met de boeken achterop vind ik zo kenmerkend voor jou. En verder ziet het eruit als een prachtig rondje.

  4. Maae wel een prachtig plekje zo met dat kasteeltjes. Dacht ik toch éven de paddenstoel van kabouter Spillebeen te zien in het bos, was het jouw zadel. ;-)

  5. Een fotogeniek kasteel met al die uitbouwtjes, torentjes en dicht gemetselde ramen.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top