Favoriete boeken van 2022 (tot nu toe!)

Favoriete boeken van 2022 (tot nu toe!)

Favoriete boeken van 2022 (tot nu toe!)

Ergens vorige maand had ik het gevoel dat 2022 geen goed boekenjaar ging worden maar nu ik alweer ruim boven de 30 gelezen boeken zit heb ik dat idee maar weer losgelaten. Ik lees omdat ik het leuk vind, niet om een bepaald aantal te halen. Dat gezegd hebbende heb ik mijn favoriete boeken van 2022 tot nu toe bij elkaar gezocht. Dus absoluut niet op volgorde zijn dit de boeken die ik een melding waard vond.

De Marathon
Een zeldzaam leuk cadeautje uit deze minibieb in Valkenswaard en per direct ook één van mijn favoriete boeken. De Marathon ken ik vooral als film en ik moet zeggen dat ik die film heel heel graag kijk. Dan kan je twee kanten op of het boek valt volledig tegen want de karakters in de film zijn zeer goed gecast of het boek is minimaal net zo leuk. Het staat in deze blogpost dus ja het boek is ook heerlijk. Zalig tussendoortje wat naar mijn idee naar de film geschreven is en verteld over een garage met enorme schulden en een zieke eigenaar die zijn hachie probeert te redden door de marathon te lopen. Het boek verslond ik en staat te pronken tussen een iets minder bescheiden rijtje boeken die helemaal nergens meer heen gaan.

Ma Hugo Borst
We blijven even in de goede hoek, Ma van Hugo Borst verteld over de onafwendbare aftakeling van zijn moeder die in dit boek naar een tehuis in Rotterdam gaat. Het uit korte verhalen, oorspronkelijk columns, opgebouwde boek is een ode aan zijn moeder maar beschrijft ook feilloos de pijn en ellende die door dementie ontstaat. Heftig en intens mooi boek wat ik maar met moeite weg kon leggen.

Mijn broer heet Jessica
John Boyne is al een tijdje één van mijn favoriete schrijvers dus bij het lezen van deze titel was ik meteen verkocht. Deze young adult is uit oogpunt van het jongere broertje van Jessica geschreven en verteld rauw en puur over de moeilijkheden van het gezin. Hartverwarmend origineel en zeer goed geschreven boek.

Spuiten & Snikken
Ik val op boeken met vreemde titels en hoewel we van alles kunnen denken gaat dit boek over een stel wat flinke moeilijkheden heeft om kinderen te krijgen. Het in dagboekvorm gegoten boek beschrijft direct en eerlijk de problemen die het jonge stel treft en maakt het boek ook interessant voor mensen die deze problemen niet hebben.

The Sound of Music
Cadeautje uit de kringloop, de film is jeugdsentiment en kijk ik elk jaar maar ik wist niet dat Agathe von Trapp (Liesl in de film) een boek geschreven had. Het boek is flink anders dan de film, maar is een absolute aanrader voor iedereen die het echte verhaal wil lezen.

De achtertuin van het Achterhuis
De titel zou lezers moeten trekken maar vind ik afdoen aan het boek. Anne Frank en haar familie komt zo goed als niet aan bod in dit boek anders dan dat de bewoners van een aangrenzend pand hun kan horen en ze waarschuwt. Wat niet zegt dat dit een slecht boek is, de achtertuin van Achterhuis is een heel goed oorlogsboek. Gerard Kremer wordt conciërge van een pand om de hoek van wat we nu als het Achterhuis kennen, hij weigert zijn ogen te sluiten en komt tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet terecht. Een heerlijke pageturner met het Achterhuis als klein zijlijntje.

Brieven van Fanny Philips
Mijn meest favoriete boeken zijn waargebeurde boeken over de Tweede Wereldoorlog die zich (deels) in Nederland afspelen. Een mond vol waar dit boek moeiteloos aan voldoet. Fanny Philips woont in Vught is Joods en komt uit een welgesteld gezin. Haar vader heeft een sigarenfabriek in Den Bosch en ze leeft dan ook een zorgeloos leven. Maar in de brieven die ze een vriendin schrijft sijpelen de nare dingen toch door. Aan de hand van deze brieven en de vele foto’s krijg je als lezer een kijkje in het leven van een joodse meid die niet onderduikt.

Confettiregen
Splinter Chabot treed met dit boek in de voetsporen van zijn vader maar daar eindigt dan ook meteen de vergelijking van Splinter, Wobie in het boek, schrijft zijn heel mooi en heel direct over zijn coming out maar geeft ook een bijzondere kijk in zijn leven in het gezin Chabot. Prachtige bewoordingen kom je tegen in dit boek en daarnaast leef je ook nog eens mee met de hoofdpersoon. Een echte aanrader voor zowel de puber als de volwassene.

19 thoughts on “Favoriete boeken van 2022 (tot nu toe!)

 1. Toevallig gister nog een boek uit een minibieb gehaald. Het lezen begint hier eindelijk weer een beetje terug te komen.

 2. Leuk om te zien wat je favoriete boeken tot nu toe zijn van dit jaar. Maar zoals je al eens bij mijn reviews hebt geconcludeerd, lezen we heel verschillende dingen. ;-)

 3. Ik ga confettiregen op mijn lijst zetten, die moet ik toch wel gaan lezen. Of moet, mag is beter…

 4. Dank weer voor de interessante leestips.
  Sommige titels kende ik nog niet dus die ga ik eens opzoeken
  Wie weet sluit ik me aan bij jouw recensies

 5. De Marathon zou ik op basis van de voorstukjes van de film (de hele film heb ik niet eens gezien) niet uitgekozen hebben. Maar nu ben ik toch wel nieuwsgierig. Ma van Hugo Borst heb ik ook gelezen. Mooi boek inderdaad.

 6. Nu ben ik wel benieuwd naar het boek De Marathon. Ik kende alleen de film. Als hardloper moet ik zo’n boek eigenlijk wel lezen vind ik ; )

 7. ‘De marathon’ zou ik op basis van de titel nooit gepakt hebben, maar lijkt me nu toch wel een heel interessant boek. Staat nog meer op waar ik wel leeszin van krijg.

 8. Je hebt er geen gras over laten groeien, het is april en je hebt al een indrukwekkende boekenlijst. Hans

 9. Ik hou niet van de Nederlandstalige literatuur met enkele uitzonderingen. Oorlogsliteratuur was mijn ding tussen mijn 15 en 18 jaar. Nu hoeft het niet meer. Lezen nog wel! Succes met je boeken!

 10. Confettiregen lijkt me wel wat.
  Momenteel ben ik bezig met de boeken van Toni Coppers. Een Belgisch schrijver. Die bevalt me ook wel :-)

 11. Er zitten zekker een paar titels tussen die me interesseren. Ook een paar die ik al gelezen heb o.a. Confettiregen. Schitterend!

 12. Ik heb ook nog geen boek volledig uitgelezen. Wie weet dat ik dit nog wel eens doe. Alvast leuke tips hier.

 13. Whauw, ik heb dit jaar geloof ik nog geen boek uit gelezen… wellicht dat Brieven van Fanny Philips een kans maakt.

Comments are closed.

Back To Top