De slechtste fototips die ik ooit gehoord heb

De slechtste fototips die ik ooit gehoord heb

De slechtste fototips die ik ooit gehoord heb

Dat ik niet bepaald te missen ben en ook mijn camera niet de kleinste is, zorgt ervoor dat mensen me redelijk snel aanspreken. Van de week nog in Zooparc Overloon, heerlijk park maar na de eerste bocht werd ik meteen aangesproken door iemand die niet scherp zag door de de zoeker van haar camera. Ik draaide aan het wieltje en zei haar het boekje te lezen. Vond ze niet nodig en ergens ben ik haar dankbaar, want hier zijn de slechtste fototips die ik ooit gehoord heb.

Met slecht weer kan je geen mooie foto’s maken
Nou raad ik iedereen af buiten te gaan spelen als het onweert, maar zelfs met het rotste weer maak je mooie foto’s, maar dat moet je zien en je moet je camera beschermen.

De slechtste fototips die ik ooit gehoord hebTegen de zon in fotograferen is slecht
Haha misschien voor mijn camera maar zeker niet voor mijn humeur, niks leukers dan een lekker gouden uur waar ik mijn lens op kan richten. Daarbij vind ik lensflare, zwemen en zonnevlekken in mijn foto’s iets extra’s hebben. Dus nee dit advies mag je echt meteen vergeten.

Met een duurdere camera maak je betere foto’s
Hilarisch en niet waar. Maar ik hoor het toch vaker. Van de week stond ik naast een vrouw die erg leuk speelgoed had, maar de foto’s die ze me liet zien waren saai. Koop de camera die je kan betalen, investeer in een paar goede objectieven en vergeet jezelf niet. Je foto’s worden beter als jij beter wordt.

Een camera van merk (vul zelf in) maakt de mooiste foto’s
Misschien een beetje arrogant maarre, ik denk dat ik die mooie foto’s maak, niet de camera. Ik adviseer niemand over zijn camera want dat is persoonlijk. Dat ik een Canon heb is simpelweg omdat ik werkelijk spotgoedkoop een tweedehands Canon spiegelreflex kon kopen. Had daar een Nikon gelegen dan had het dat geweest, had er een Olympus…enzovoorts. En ja ik kocht die camera uit pure opwelling, dat is pas een slechte fototip!

De 60 mm is beter voor flatleys
Enorm stom advies want je moet verder van je onderwerp af en die lens kost echt heel veel meer dan de 50 mm van Canon. Ik kreeg dit advies in de bekendste fotozaak van Eindhoven, heel dom want ze raakte mij als klant kwijt. Helaas was het toen al te laat om het objectief terug te brengen.

Je hebt niet veel geheugen nodig die verkopen ze overal
Nou ik doe het al jaren met een beperkte haperende hoeveelheid, maar mijn camera heeft ruimschoots de beschikking over de beste geheugenkaarten die er zijn. Je mag er van mijn op beknibbelen hoor, ik spreek je wel wanneer je kaart ermee gestopt is halverwege de vakantie. Ook ik ben op vakantie gegaan met te weinig geheugenkaarten en kocht er 3 bij. Dat was in 2010 en weet je ze doen het nog steeds.

Je hoeft geen cursus te volgen die camera doet toch alles
Nou bij mij niet, als ik de accu of kaart er niet in stop doet ‘ ie om te beginnen al niks. Flauw, maar wel waar. Als je investeert in een cursus, dus in jezelf, dan leer je in ieder geval de basiskennis die je nodig hebt om per direct de slechtste fototips te herkennen! En dat boekje is misschien niet zo uitnodigend dan Fakebook, maar wel een goede investering in de kennis over je camera.

Dit waren de slechtste fototips die ik ooit gehoord heb, hoe zit het met de jouwe?

25 thoughts on “De slechtste fototips die ik ooit gehoord heb

 1. De enige tip die ik vaak geef, is om de zonnekap te gebruiken, of het nu regent of niet. De zonnekap beschermt je objectief tegen stoten en beschadigingen, maar ook tegen vals licht.
  Ik werk bij een fotobedrijf en ben omringd door mensen die er écht verstand van hebben, en dan meer van de techniek erachter dan het fotograferen zelf, want dat blijft altijd erg persoonlijk. Ik zie de meeste vreemde foto’s voorbij komen in bladen als GUP, dat ik denk: owkee…..
  Ik kan kiezen uit verschillende objectieven maar gebruik de 28-300mm het meest. Overigens zit er wel degelijk verschil in de camera’s, maar dat geldt meer voor de échte puristen. Het is met name de kwaliteit van het glas, de objectieven dus, die het verschil maken. Ik fotografeer ook met een Canon….

 2. 80% van de hedendaagse foto’s schiet ik gewoon met mijn iPhone. Zo’n 5000 per jaar. Onder alle omstandigheden. Binnen en buiten. Prima kwaliteit. Voor het snelle werk, luchtvaart of autoverkeer, gebruik im mijn OLympus SLR, die achter mekaar doorschiet in een serie als dat nodig is. Gebruik ik dat ding is de geheugenkaart leeg of zodanig bruikbaar dat ik er een paar honderd beelden mee kan schieten. De accu uiteraard tot de nek gevuld. Tegen de zon in fotograferen leerde ik wel met de vroegere analog SLR’s. Kwestie van instellingen wijzigen en knijpen. Ging vaak goed, soms niet. Onderwerpen kiezen is ook zo iets. Kader het even en je krijgt verrekte aardige plaatjes. Overigens was ik vroeger een dia-fotograaf en dat beperkte meteen in al te heftig schieten. Immers, je moest ze ook nog op redelijk wijze projecteren en bekijken. Slechte plaatjes waren dan een ramp..

 3. Op het werk werd ooit een fotoworkshop gegeven tijdens een teambuildingpersoneelsdag. De dame die de cursus gaf vertelde dat je voor een portret met tegenlicht tot bij het object van je portret kan stappen, vervolgens een licht daar kan meten, de ontspanningsknop half ingedrukt kan worden en dan vanop je oorspronkelijke plek de foto kan maken. Ik vertelde haar dat de foto dat helemaal niet scherp is maar dat was volgens haar niet waar. Ik heb er een hoop gemaakt tijdens haar workshop. Ze waren allemaal onscherp…

 4. Voor mijn blog neem ik foto’s met mijn GSM. Van echte fototoestellen heb ik weinig verstand.
  Gelukkig is alles digitaal tegenwoordig en kan je veel wissen.

 5. Ik heb geen tips. Doe meestal maar wat. Al zal ik heel lang geleden wel op cursus. Maar ja, ik hier geen linkje plaatsen naar dat logje (zoek op fotografie en dan zie je wat probeersels van lang gelee).

 6. Weet niet of het een slechte tip was, maar ik zat er niet op te wachten in ieder geval. Toen ik m’n bestelde Canon Ixus-cameraatje op ging halen bij een gerenommeerde fotozaak hier in Rotterdam, zei die gast daar dat ik een andere moest nemen.. een grotere en duurdere, want, ik citeer, ‘een gemiddelde smartphone maakt al betere foto’s dan die Ixus’..! Zou kunnen.. maar ik héb dus geen smartphone..! :-)
  En ben ondertussen best tevreden met de foto’s die ik met m’n Ixus maak hoor hehe.

 7. Die van tegen de zon in fotograferen is er ééntje die ik vaker heb gehoord…
  En verder… Geeft niemand mij tips want iedereen weet dat ik enorm eigenwijs ben.
  Hoewel, die tip van die ene nu ex collega, om wat meer op het raster te letten. was wel een goede… Dus daar vraag je nu niet om..

 8. Geef iemand die geen verstand heeft van fotograferen, een peperdure camera, en hij/zij zal er nog steeds niets van bakken.

 9. Het is de fotograaf die de foto’s maakt, niet de camera. Dat heb ik heel lang geleden zelf ervaren van een topfotograaf. Die nam mij mijn camera af en maakte er een foto mee van mij en mijn vrouw in een donkere coupe van een stoomtrein op weg naar Valkenburg (L). Sindsdien leer ik iedere dag bij.

 10. Grappig dat mensen je aanspreken met vragen over hun camera. Ik geloof dat ik dat zelf niet zo snel zou doen. En eh…ik vind de tip van de camera het werk laten doen en geen cursus volgen wel heel bijzonder. Volgens mij kun je met een prima camera behoorlijk slechte foto’s maken als je niet weet hoe je ermee om moet gaan.

 11. Wat een leuk en herkenbaar artikel. Ik hoor ook regelmatig dat een bepaalde camera betere foto’s maakt, maar uiteindelijk is een groot deel ook afhankelijk van de fotograaf en de lenzen inderdaad.

 12. Mijn camera staat in de kast. Ik doe alles met de telefoon. Ik neem me wel eens voor weer met de camera op pad te gaan, maar tot nu toe bleef het alleen bij een voornemen.

 13. Kan het me echt niet voorstellen wat een vreemd verhaal.

 14. Ik doe zeker niet alles goed, maar kreeg gisteren in fotozaak, van jong verkoper de onozelste slechte tip.Ik was gevallen enkele weken geleden en had even problemen met macrolens en ging naar fotozaak om te zien of macrolens nog helemaal in orde was.Hij zei er is niets mis met uw lens maar waarom fotografeer je op manueel.Je moet op automatisch fotograferen .Toen ik zei dat de lens dan bleef zoeken en altijd bleef scherpstellen en slechte beelden gaf en Ik altijd scherp stel en normaal scherpe foto’s heb .Zei hij: iedere fotogaaf met macrolens maak macrofoto’s uit stand automatisch dat doet u verkeerd.Ik wist niet wat ik hoorde.

 15. Mijn gevoel is vooral dat hoe meer verstand men er van heeft hoe minder plezier men heeft. Ik vind het al een hele wonder dat het allemaal zo digitaal en in kleur kan!

 16. Slechte tips nooit wat wil je met drie professionele fotografen in de familie.

 17. Lol. Ik ben zo’n beginneling dat ik blij met élke tip. Of ik er iets mee doe is een tweede :-)

 18. Ik fotografeer op gevoel en lees weinig over fotografie. Dat zal ook wel aan mijn foto’s te zien zijn maar daar maal ik niet om.

 19. Slechte fototips krijg ik gelukkig zelden. Wel goede tips, of in de vorm van opmerkingen of in de vorm van fantastische foto’s waar ik van kan leren. Ik ben het met al je punten eens, al moest ik ‘flatleys’ opzoeken, en ja, het lijkt me onzinnig daar per se een 60mm voor te gebruiken. Rechthouden je camera! Dan komt alles goed. (Wél een tip die ik zelf graag gehad had. Had veel gepruts in Lightroom gescheeld. :-) )

 20. Allemaal goed en wel maar geduld speelt ook mee, dat is me niet gegeven.
  En natuurlijk geen flair hebben van fotograferen. Ik geef het toe. ☻

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top