Fietsen: De oude Dynast uit Venlo

Fietsen: De oude Dynast uit Venlo

Fietsen: De oude Dynast uit Venlo

Het was niet het weer waar ik op hoopte maar het was droog, de temperatuur was prima en de wind was er niet wat ik vooral heel lekker vond. Ik fiets te weinig maar ben enorm van plan daar verbetering in te brengen. En hoe kan ik dat beter doen dan een stuk geschiedenis mee uit toeren te nemen?

De oude Dynast uit Venlo
Jaren geleden ik kijk een schuur hier in en zie de Dynast, niet dat ik de naam toen kende maar de fiets o ja die zag ik en was per direct van mij. Met 75 jaar bevrijding fietste ik er van net voor Veghel tot Nijmegen op, de fiets had zich ruimschoots bewezen.
Op het hoogtepunt waren er meer dan 80 fietsfabrieken in Nederland, niet heel gek dat niet al die merken het overleefd hebben, net zo min dat het vreemd is dat van die 80 fietsfabrieken een paar zo bekend niet zijn geworden. Maar vroeger waren fietsen beter dus leven de fabrieken door in gekoesterde fietsen zoals de mijne is. Er zijn nog krantenknipsels terug te vinden uit de jaren 50 waar de Dynast in voorkomt, die website is sowieso wel leuk om eens rond te snuffelen.

Dynast was een Nederlandse fiets fabrikant opgericht in begin jaren ’30. Tot aan de Tweede Wereldoorlog maakte zij vooral stadsfietsen al dan niet met hulpmotoren. Tijdens de oorlog lag de fabriek stil, ze maakten onderdelen voor de oorlogsindustrie maar pakte na de oorlog het fietsen produceren weer op. Met zekerheid is te zeggen dat één van hun fabriekslocaties te vinden was aan Bolwaterstraat 25. En het mooie, het pand is er nog. De Dynast werd veelal in en om Venlo verkocht maar de fietsfabriek overleefde als zovelen niet.

Ondertussen fiets ik een iets verder rondje dan mijn planning was, een kilometer of 17 en ik vind het wel weer genoeg. De Dynast fietst heerlijk maar dat oude zadel is niet heel vergevingsgezind.

16 thoughts on “Fietsen: De oude Dynast uit Venlo

 1. Oei, 17 kilometer op zo’n zadel zitten zal je inderdaad wel voelen kan ik me alles bij voorstellen.
  Maar wat een mooie fiets zeg, kan me nog herinneren dat bij ons thuis op zolder ook zo’n soort fiets van mijn vader stond te vergaan. Hij fietste er nooit meer op, maar wat die op zolder deed heb ik nooit gesnapt. (of gevraagd)

 2. Nooit van het merk gehoord, wat ook niet zo vreemd is gezien de geschiedenis van al die fietsmerken. Ik vind je foto’s bij het log vandaag wel heel erg mooi.

 3. Ik ben blij dat je uiteindelijk gevonden hebt wat je zocht want anderhalf/twee jaar geleden kon zelfs de gemeente archivaris mij niet aan informatie helpen. (Maar misschien hadden zij geen zin, dat kan ook).

 4. Het is een prachtige fiets. En ik vind het superstoer dat je erop klimt en klom!

 5. Dan is mijn fiets toch een stuk, jonger, maar die van jou is wel schitterend.

  Love as Always
  Dimario

 6. Het merk laat geen belletje bij me rinkelen, maar ik herinner me wél dat veel fietsen vroeger dat soort plaatjes op het frame hadden zonder dat ik ooit gelezen heb wat er op stond. Hoewel ik vroeger zelf geen fiets had, en later zeker geen nieuwe herinner ik me wel de merken Gazelee en Fongers die een goede naam hadden. Het zadel en de jasbeschermer zijn ook een echt tijdsbeeld.

 7. Mooie fiets en mooie geschiedenisles. Ik had niet eerder van Dynast gehoord. maar dat er zoveel fietsenfabrieken waren is als je erover nadenkt inderdaad logisch. Zo had je vroeger ook overal sigarenmakerijtjes, maar dat is een ander verhaal. Hier in Groningen spreekt men nog altijd met nostalgie over Fongers. Dat was geloof ik wel een ook landelijk bekend merk. De fabriek bestaat allang niet meer maar wel de voorgevel. Ik loop er zeer regelmatig aan voorbij en hoewel ik geen Groninger van oorsprong ben vind ik het toch leuk als ik de naam op die gevel zie.

 8. Wat leuk allemaal, mijn man heeft het ook gelezen, hij had bijna veertig jaar een fietsenzaak. Hij kent nog wel het merk RIH uit Blerick. Ik heb het even nagezocht. Voorheen was het Cové en in 1973 werd het RIH. In 1976 kochten wij de zaak. Het merk RIH bestaat nog steeds. Ik kan bij jou niet plakken anders had ik je de link gegeven van de historie.

 9. Ik had nog nooit van dit merk gehoord. Dat er 80 fietsfabrikanten waren zeg! Dat is echt enorm veel. Ik ken vooral Gazelle en Batavus.

 10. dat mooie zadel lijkt mij een echte Brooks , hard maar op den duur heb je geen zadelpijn meer :)
  mooi stukje geschiedenis

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top