De Noodwoning in Meeuwen

De Noodwoning in Meeuwen

De Noodwoning in Meeuwen

Al meer dan een jaar wist ik van de Noodwoning in Meeuwen. Maar steeds als we er langs reden was het gesloten. Pasgeleden had ik eindelijk de tijd om naar de noodwoning te gaan kijken want zowel de molen als de noodwoning zijn een bijzonder verhaal en ik ben blij dat ik het eindelijk kan delen.

De komst van de noodwoningen van Meeuwen
We lezen november ’44 een zinloos gevecht is gaande om een bruggenhoofd over de Bergsche Maas bij Capelse Veer, bij Waalwijk. Omliggende dorpen worden zwaar, zeer zwaar getroffen. Materieel dat wel de bewoners moesten verplicht vertrekken, maar bij terugkomst in juni 1945 wanneer alle dode dieren en het oorlogstuig zijn opgeruimd, zien velen hun woning volledig verwoest terug. Hier meer over deze strijd inclusief kaart met aantekeningen.
Een enorme woningnood ontstaat maar door het Noodvolkshuisvestingsbesluit komen gemeenten die meer dan 20% van hun woningen verloren zijn in aanmerkingen voor noodwoningen. Vele noodvoorzieningen zijn gebouwd waaronder 188 noodwoningen alleen in de gemeente Altena waar Meeuwen bij hoort.

Een blik terug in de tijd
We lezen anno nu, een jaar of 10 geleden kreeg een een groepje inwoners het lumineuze idee om van één van de noodwoningen een museum te maken. Ooit de eerste noodwoning thans in gebruik als garage wordt naar zijn huidige locatie gereden, overigens net als de daar aanwezige molen die stond daar eerst ook niet.


Bezoek de Noodwoning in Meeuwen

We treffen de perfecte rondleider, één van de mannen die het plan heeft uitgewerkt, leidt ons rond. Ik word in de tijd teruggeworpen en ben bijzonder onder de indruk van alle details maar vooral van alle liefde die er in het huis gestoken is. De woning overvalt me dan ook als een deken van liefde zoveel betekenen kleine details. Dat er geen stopcontacten waren maar dat die in een speciale lampenfitting zat maar ook dat niet alle noodwoningen stroom hadden. Haal herinneringen op of ga terug in de tijd en bezoek Museum de Noodwoning, elke zaterdag te bezoeken van 13:00 tot 17:00 uur. De entree is gratis (maar subtiel geplaatste melkbus en heerlijke eierkoeken in het molenwinkeltje).

19 thoughts on “De Noodwoning in Meeuwen

 1. Wat bijzonder! Mooie details ook. Dat kleedje op de leuning van de stoel… (daar was een naam voor maar die ben ik vergeten).

 2. Toen ik de foto zag dacht ik meteen: Wat een leuk huisje! En wat geweldig dat er mensen zijn die zich hiervoor hebben ingezet. De mensheid kan toch ook heel goed zijn.

 3. Iets te ver voor mij uit de buurt. Maar goed dat de woningen bewaard zijn gebleven.

 4. Ik heb nooit in een noodwoning gewoond, maar herken veel van het meubilair. De rookstoel van mijn opa heb ik nog jaren in mijn bezit gehad. Mooi blog.

 5. Mooi dat je het kon bezoeken.
  Wij hadden ook noodwoningen in Lier in die periode maar die zijn 2 jaar nadien afgebroken

 6. Prachtig, vooral die details. Kanten kleedje over de rugleuning van de rookstoel, Gazelle terugtraprem in het schuurtje. Hoe weet ik nu dat het een Gazelle fiets is en geen Fongers bijvoorbeeld. Heb echtgenoot even naar de uitvergrootte foto laten kijken en die was stellig: de manier waarop het achterlicht aan het spatbord is bevestigd en het embleempje daaronder. Man heeft 37 jaar een fietsenzaak gehad.

 7. Wat een lieflijk huisje met geschiedenis. Zeker de moeite om eens te bezichtigen.

 8. Prachtig blogje. Die foto’s laten toch mooie, kleine huisjes zien. Ja inderdaad, de gedachte hiervoor niet vergeten. Maar je kunt ze zo inzetten voor de tijdelijke opvang van asielzoekers of huisvesting van jongeren.
  En dan die boekjes. Duifje, Marietje…. mooi.

 9. Hier en Venlo, en volgens mij in Eindhoven ook, is een deel van de noodwoningen nog steeds als woning in gebruik.
  Bijzonder stukje geschiedenis weer.

 10. mooi blog Liesbeth
  een stukje geschiedenis wat niet in de schoolboekjes stond / staat

 11. Het ideale tiny house met wat extra voorzieningen zoals zonnepanelen op het platte dak voor in deze tijd. Natuurlijk d aanleidig hiervoor niet vergeten.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top