De leukste feiten over pannenkoeken en Sint Pannekoek

De leukste feiten over pannenkoeken en Sint Pannekoek

De leukste feiten over pannenkoeken en Sint Pannekoek

In de tijd dat tradities langzaam hun zwarte nek wordt omgedraaid en andere zwarte nu wel heel hinderlijk de kop opsteken, ben ik vooral van het in stand en leven houden van een heerlijk Rotterdams en Hollands gebruik. Want het is vandaag Sint Pannekoek en het enige zwarte waar we het over gaan hebben is zwarte pannenkoeken en andere feiten over dit heerlijke eten.

De pannenkoek, of het recept ervan, werd in de 12e eeuw door kruisvaarder meegebracht uit China en Nepal. Elk werelddeel heeft zijn eigen soort pannenkoek. Die van de Indianen heet Nohehick wat geen koek betekent.

De leukste feiten over pannenkoeken en Sint Pannekoek

Toen ging er boekweit, water, melk, boter en een beetje bloem in. Tegenwoordig gaan er eieren, meel, melk en een beetje zout in.

Sint Pannekoek werd voor het eerst genoemd door zijn maker Jan Kruis in de Jan Jans en de kinderen schoolagenda van 1986/1987, hierin markeerde hij de feestdag.

Tot 1995 werd er pannekoek geschreven, daarom is het ook Sint Pannekoek omdat die van ver voor de spellingswijze stamt.

Er is geen echte heilige aan Sint Pannekoek verbonden maar een goedgevige monnik die in een tochtig klooster in Rotterdam woonde, zoals je hier kan lezen.

De eerste pannenkoek mislukt meestal omdat de pannenkoek aan de pan plakt, de pan is dan nog niet heet genoeg. Of je bent vergeten olie of boter te gebruiken maar dan ben je waarschijnlijk een man want vrouwen worden gezien als de beste pannenkoekenbakkers. Ik voel mij daar niet toe aangesproken en verwijs met grote vreugde naar het talent dat Frans ervoor heeft.

De Nederlandse pannenkoek gelukkig een stuk dikker dan de Franse is maar wel weer dunner dan de Amerikaanse. De Amerikanen doen er bakpoeder in waardoor ze luchtiger worden.

Er bestaan Sint Pannekoek postzegels helemaal naar de richtlijnen van de posterijen, je kan ze hier bestellen samen met andere merchandise.

Stroop is het favoriete beleg op een pannenkoek, gevolgd door poedersuiker en spek.

Dat de Franse pannenkoek crêpe heet en daar volgens mij het Engelse woord crap vandaan komt.

Nederlanders zijn dol op pannenkoeken, 1 op de 3 eet ze elke maand.

Er bestaat een wereldrecord pannenkoeken bakken, diegene bakte er 80 in 17 minuten. Ik zou graag met diegene in contact komen.
Sint Pannekoek wordt op diverse locaties gevierd en is naast Rotterdam ook bekend in Groningen. Behalve het kenmerkende pannenkoek op je hoofd leggen wordt er ook vaak een goed doel aan verbonden.

De grootste pannenkoek had een diameter van 15 meter en werd in Engeland gebakken. Uit hetzelfde land komt ook de duurste pannenkoek, kost ruim 900 euro en dan heb je een pannenkoek met kreeft, truffel, mossels en kaviaar.

De hoogste stapel pannenkoeken was 101,8 centimeter hoog en werd jawel door een Engelsman gemaakt. Volgens mij woon ik in het verkeerde land. Overigens verbrak hij hiermee het Nederlandse record wat gevestigd werd in Polles keuken in de Efteling.

In een aantal gemeentes staat pannenkoek op de lijst van verboden woorden om gezagsvoerders mee aan te spreken.

Behalve de Nationale Pannenkoekdag die op 15 maart valt, ben ik natuurlijk vooral fan van Sint Pannekoek. En omdat dat precies vandaag is wens ik jullie allen een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!

Sint Pannekoek

25 thoughts on “De leukste feiten over pannenkoeken en Sint Pannekoek

 1. Eens in de zoveel tijd, geen speciale dagen, hebben we trek in die dingen en eten er een stuk of wat weg. Met bruine basterdsuiker heeft mijn voorkeur, maar ik at er ooit een in Londen die was voorzien van ananas en die mocht er ook zijn….

 2. Dank je. Lief van je. Helaas houd ik niet zo van pannenkoeken. Vriendje-lief wel. Die is zo blij als een kind als ik pannenkoeken aankondig. Ik kan ze overigens erg goed bakken. Zelfs de eerste lukt altijd trots

 3. Wat je al niet kan schrijven over de pannenkoek. Grappig, ik had de Jan, Jans en de kinderenagenda een jaar eerder :) Dus geen pannenkoekenfeest in die van mij. Had mijn dochter toch gelijk gisteren, ik moest pannenkoeken bakken, maar niet omdat het feest is, gewoon omdat ze zo lekker zijn.

 4. Wat een leuke weetjes! Past ook echt bij deze tijd van het jaar, denk dat ik ze komende week nog eens ga maken :) bedankt voor de inspiratie!

 5. Op mijn verjaardag mag ik altijd een spekpannekoek in een pannekoekhuis. Eens, op Texel, kreeg ik er vanwege mijn verjaardag een parasolletje bij en een verrassingsei. En echt, en ik loop tegen de honderdvijftig, ik was dolgelukkig! Een keer per jaar een spekpannekoek is natuurlijk veel te weinig. Daarom ben ik elke maand een keer jarig.

 6. ik las dit al bij Rob
  zal weer eens een paar lekkere pannenkoeken eten
  maar leg ze niet op m’n hoofd
  fijn weekend groet

 7. Leuk hoor, ik ken het wel van Jan Jans en de kinderen maar dat het ook echt gevierd wordt wist ik niet. Hier gaat het met vlagen, soms maanden niet en dan ineens een paar keer kort na elkaar maar altijd als lunch, nooit als avondmaaltijd. Voor Henk met spek en stroop en voor mij bij voorkeur met geraspte appel er door en jam erop.

 8. was mij niet bekend Liesbeth

  geen vrouwtje zo arm, of ze maakt met Lichtmis ( 40 dagen na Kerstdag) haar pannetje warm….

  en dat gebeurt hier wel

 9. Jij en Rob inspireerden me. Vanavond ook pannenkoeken. Bij ons is jongste zoon een goeie Pannekoekenbakker. Jammer genoeg is hij het huis al uit ?

 10. Wow, 80 in 17 minuten. Dat doe ik niet na. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik ze eigenlijk heel vies vind, pannenkoeken. Ik heb ze in mijn eigen huis dan ook nog maar één keer gebakken (in ruim 7,5 jaar) en dat was voor mijn leerlingen;).

 11. Sint pannenkoek is voor mij nieuw, maar dat ligt aan mij.
  Blijkbaar heel bekend als ik op het internet kijk.
  Eet ze in het vervolg anders. Hans

 12. Heb ik geen verstand van Rob het is geen echte heiligverklaarde hè. Maar als je het door geeft, spel je het dan wel goed?

 13. Een van de reageerders op mijn pannenkoeken blogpost geeft aan dat deze Heilige een plekje op de Heiligen kalender moet krijgen.
  Heb jij ideeën?

  Vragende groet,

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top