De leukste feiten over pannenkoeken en Sint Pannekoek
Actueel,  Eten

De leukste feiten over pannenkoeken en Sint Pannekoek

In de tijd dat tradities langzaam hun zwarte nek wordt omgedraaid en andere zwarte nu wel heel hinderlijk de kop opsteken, ben ik vooral van het in stand en leven houden van een heerlijk Rotterdams en Hollands gebruik. Want het is vandaag Sint Pannekoek en het enige zwarte waar we het over gaan hebben is zwarte pannenkoeken en andere feiten over dit heerlijke eten.

De pannenkoek, of het recept ervan, werd in de 12e eeuw door kruisvaarder meegebracht uit China en Nepal. Elk werelddeel heeft zijn eigen soort pannenkoek. Die van de Indianen heet Nohehick wat geen koek betekent.

De leukste feiten over pannenkoeken en Sint Pannekoek

Toen ging er boekweit, water, melk, boter en een beetje bloem in. Tegenwoordig gaan er eieren, meel, melk en een beetje zout in.

Sint Pannekoek werd voor het eerst genoemd door zijn maker Jan Kruis in de Jan Jans en de kinderen schoolagenda van 1986/1987, hierin markeerde hij de feestdag.

Tot 1995 werd er pannekoek geschreven, daarom is het ook Sint Pannekoek omdat die van ver voor de spellingswijze stamt.

Er is geen echte heilige aan Sint Pannekoek verbonden maar een goedgevige monnik die in een tochtig klooster in Rotterdam woonde, zoals je hier kan lezen.

De eerste pannenkoek mislukt meestal omdat de pannenkoek aan de pan plakt, de pan is dan nog niet heet genoeg. Of je bent vergeten olie of boter te gebruiken maar dan ben je waarschijnlijk een man want vrouwen worden gezien als de beste pannenkoekenbakkers. Ik voel mij daar niet toe aangesproken en verwijs met grote vreugde naar het talent dat Frans ervoor heeft.

De Nederlandse pannenkoek gelukkig een stuk dikker dan de Franse is maar wel weer dunner dan de Amerikaanse. De Amerikanen doen er bakpoeder in waardoor ze luchtiger worden.

Er bestaan Sint Pannekoek postzegels helemaal naar de richtlijnen van de posterijen, je kan ze hier bestellen samen met andere merchandise.

Stroop is het favoriete beleg op een pannenkoek, gevolgd door poedersuiker en spek.

Dat de Franse pannenkoek crêpe heet en daar volgens mij het Engelse woord crap vandaan komt.

Nederlanders zijn dol op pannenkoeken, 1 op de 3 eet ze elke maand.

Er bestaat een wereldrecord pannenkoeken bakken, diegene bakte er 80 in 17 minuten. Ik zou graag met diegene in contact komen.
Sint Pannekoek wordt op diverse locaties gevierd en is naast Rotterdam ook bekend in Groningen. Behalve het kenmerkende pannenkoek op je hoofd leggen wordt er ook vaak een goed doel aan verbonden.

De grootste pannenkoek had een diameter van 15 meter en werd in Engeland gebakken. Uit hetzelfde land komt ook de duurste pannenkoek, kost ruim 900 euro en dan heb je een pannenkoek met kreeft, truffel, mossels en kaviaar.

De hoogste stapel pannenkoeken was 101,8 centimeter hoog en werd jawel door een Engelsman gemaakt. Volgens mij woon ik in het verkeerde land. Overigens verbrak hij hiermee het Nederlandse record wat gevestigd werd in Polles keuken in de Efteling.

In een aantal gemeentes staat pannenkoek op de lijst van verboden woorden om gezagsvoerders mee aan te spreken.

Behalve de Nationale Pannenkoekdag die op 15 maart valt, ben ik natuurlijk vooral fan van Sint Pannekoek. En omdat dat precies vandaag is wens ik jullie allen een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!

Sint Pannekoek

25 reacties