Scheveningen mag branden

Scheveningen mag branden

Scheveningen mag branden

Al jaren kom ik op Scheveningen heerlijk commercieel en voor elke blogger wat wils. Maar mij zie je er niet zodra de plaatselijke bevolking pallets gaat sjouwen. Scheveningen mag branden, figuurlijk dan.

Scheveningen
Met zijn alle met een domme muts de zee in duiken, de niet langer wegrottende pier en die bizarre vuren. Scheveningen wat eigenlijk gewoon Den Haag is, zet zichzelf op de kaart. En dat dat ook positief is wil ik wel benadrukken. Ik heb namelijk niets tegen Scheveningen, hooguit tegen een heel specifiek deel van Den Haag. Ik begrijp namelijk niet dat er sinds vorig jaar en met het huidige stikstofuitstoot verhaal überhaupt nog gedacht wordt aan het aansteken van een stapel pallets.

Toch vreugde vuren
Hoe groot was mijn verbazing dan ook toen ik hoorde dat de vreugdevuren gewoon weer mogen. Maar dan wel een stukje lager. Vorig jaar lapte de bouwers de regels aan de laars met alle gevolgen van dien maar nee hoor nu mag het weer. Tot vandaag, net iets meer dan een maand voor het grote feest zijn er opeens weer twijfels. Nu pas? Zijn jullie bang dat ze het Binnenhof vol komen stapelen of zo? Het zou de verbouwing wel bespoedigen. Bang voor opstand? Geef ze vreugde vuren en ze zijn tevreden het lijken de Romeinen wel. Alleen deze ‘brood en spelen’ kostte vorig jaar al 230.0000 euro en dan hebben we het over het opruimen van die vieze zooi. Nog niet eens over de schade en de vervuiling.

Geen verzekering
We wonen in een land waar we verplicht een zorgverzekering hebben en nog zoveel zelf moeten betalen. De boetes voor onverzekerd rijden zijn enorm maar twee iets minder grote vreugdevuren blijken niet te verzekeren. Verbaasd dat iemand na vorig jaar? Geen verzekering die zich daar aan brand! Daarom staan die vreugdevuren dit jaar op de helling in plaats van het strand. Niet omdat het gevaarlijk is, niet omdat de brandweer het niet aan kan en niet omdat er nog steeds schade niet betaald is. Nee er is geen verzekering.

Ik herhaal het nog even hoor ze hebben geen verzekering.

Vliegvuur
Maar ook zonder verzekering zijn die vuren belachelijk. Dat zogeheten vliegvuur van vorig jaar was ook het jaar daarvoor al ontstaan. En de gemeente was op de hoogte van de grotere stapels maar om relletjes en brandstichting te voorkomen hebben ze het toch door laten gaan. Hebben ze de hekjes wat verder weggezet voor de veiligheid van de mensen. Dat is goed gelukt hoor, ik kan me de verbrande fietsen en huizen nog herinneren. En dan de blauwe zwaailichten terwijl de eerste vonken al over hun hoofden sjezen. Maar geen mens in die omgeving die er iets van durft te zeggen, want het is traditie. Waar gaan ze de dranghekken dit jaar neerzetten, halverwege Den Haag centrum?

Bouwers
Het idee achter die vuren is ontstaan uit de traditie kerstbomen te ‘rausen’. Aan het eind van de vorige eeuw ontstonden vechtpartijen en uiteindelijk een heuse knokploeg. Om daaraan een einde te maken zijn deze vreugdevuren in het leven geroepen. ‘Om ze wat te doen te geven’. Met aan het hoofd gasten die tot alles in staat zijn gezien de bizarre brandstapels die ze weten te bouwen en daadwerkelijk aan mogen steken. Wel eens aan gedacht wat het kost die uitrukkende brandweer, de politie die mensen wegstuurt en op afstand houdt en dan hebben we het nog niet over de schade. Het plezier van Scheveningen en Duindorp betalen we allemaal.

En wat doen de fikkende pallets voor de CO2 waardes?

Uitstoot en zo
Dat dagelijkse gelul over -uitstoot dit- en -trotse staakboer dat-. Zij zijn de grootste groep en alle andere partijen die hoeven niets te veranderen want zij brengen geld in de schatkist. Wel eens verder gekeken in Scheveningen dan het casino, de Pier en het Kurhaus? Ligt nog een heel natuurgebied maar ja laat maar branden joh maar huizen bouwen in de buurt van zo’n gebied dat mag niet. Dat geeft teveel CO2 uitstoot en dat is slecht voor de natuur. Weet je hoeveel mooie pellets je kan maken van al die pallets? Ontelbaar veel en die houden een heleboel huizen warm. In tegenstelling tot wat zo’n vuur aanricht. Het is pure weg smijterij van geld, warmte en dat in een tijd als deze. Kappen, niet lekker uiteraard, met die zooi. Als iets dan al slecht is voor het milieu bouw dan een betaalbaar huis, daar hebben mensen nog eens iets aan.

Op de blaren
Dat Scheveningen mag van mij branden, figuurlijk dan. Laat ze maar op de blaren zitten voor alle schade, alle kosten en alle ellende die ze veroorzaakt hebben. Zolang ze geen zier om het milieu, de natuur, de veiligheid of hun medemens geven hoeft er helemaal niets meer aan deze achterlijke traditie gedaan te worden. En doen ze het daar maar, zoals in de rest van Nederland, met een fles champagne en een handje sterretjes. Dat dekt hun verzekering vast nog wel!

Scheveningen

38 thoughts on “Scheveningen mag branden

 1. Lijkt me een prachtig idee, het wordt ze afgenomen maar niks nieuws geboden.

 2. Laat de gemeente iets organiseren voor die gasten uit Duindorp en Scheveningen die anders maar wat op straat lopen. Een grote feesttent op het strand of op het Malieveld, zoiets. Anders wordt het gegarandeerd hommeles, kan deze oud-Hagenees je verzekeren.

  Deze jongens uit de onderste klasse willen los gaan met Nieuwjaar, feestvieren en dronken worden. Een eenmalig uitje in een verder tamelijk leeg bestaan. Tot ze bij het eerstvolgende EK na een gewonnen wedstrijd van Oranje weer een reden tot feest hebben.

 3. Ik snap niks van die vreugdevuren en ik snap niks van die relschoppers. Soms denk ik dat de wereld gek geworden is. Zo enorm kinderachtig dat sommige mensen ‘bezig gehouden’ moeten worden met allerlei buitensporige toestanden omdat ze anders rotzooi gaan trappen. Dan spoor je volgens mij écht niet. Bah!

 4. Ik zag het net na. Achterlijk gedrag. Ik snap dat ze het er niet mee eens zijn daarom mket hen ook een leuk alternstief geboden worden. En ook dat mag van mij op helling als ze blijven klieren.

 5. Gaat lastig worden denk ik., het zijn altijd weer de raddraaiers die het verpesten en ik weet zeker dat die er ruimschoots tussen zitten.

 6. Ik kom niet in Scheveningen in die periode dus heb geen foto’s met die stapels. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren, ik hoop dat ze respecteren dat ze het zelf verziekt hebben maar hoop ook dat de gemeente ze een mooi alternatief zullen bieden.

 7. In ieder geval was de gemeente vorig jaar te laf om in te grijpen toen bleek dat de bouwers zich niet aan de regels hielden. Het was wel héél duidelijk dat er veel niet klopte , ze waren met groot materieel bezig wat normaal gesproken niet nodig zou zijn. Het was een leuke traditie die nu bewust de nek omgedraaid is door div, belanghebbenden waaronder uiteraard de bouwers en de . Voor “het feestje” hoeven die brandstapels natuurlijk niet zo hoog te zijn , dat is zeker beter als niemand op de windrichting let. Maar (de echte) “Scheveningers” zijn een koppig volkje die zich de wet niet voor wil laten schrijven.
  Maar in ieder geval laat jij weer twee heel bijzondere foto’s zien van Scheveningen zónder brandstapels.

 8. Vuurtjes en vuurwerk hoeven voor mij ook niet. Zolang er niets ernstigs gebeurt is alles ok, maar wat als dit uit de hand loopt ?

 9. In Alkmaar hebben we in de overgang van 2014 naar 2015 gezien hoe het vreselijk mis kan gaan en daar was niet eens sprake van een groot vuur. Sindsdien is vuurwerk binnen de stadsgrenzen verboden.
  Dreigen met rellen zoals nu in Scheveningen en Duindorp het geval is, vind ik buiten alle proporties. Vervelende manier om je zin door te drijven. Je zal ie nacht maar dienst hebben bij de politie.

 10. Het is inderdaad vreemd, er worden veel maatregelen genomen om de uitstoot te verlagen.
  Zelf is hier al de kerstboom verbranding afgeschaft. Hans

 11. Die vreugdevuren vind ik bizar, net als carbid schieten en (knal)vuurwerk afsteken.

 12. Ik ben het met je eens, wetende wat er vorig jaar heeft plaats gevonden zou dat uur alleen nog in de geschiedenisboeken moeten voorkomen. Daarnaast is het verbranden van pallets ook echt niet zo milieu vriendelijk of klimaat neutraal.
  Als troost genieten we maar van je foto’s.

 13. wij gingen in de jaren ’50 en ’60 ook op strooptocht voor kerstbomen
  altijd oorlog tussen Nieuwendam en Blauwezand
  maar we hebben het hier niet over kerstbomen
  wel 2 wijken , maar met wereld schokkende beelden
  stoppen er mee , nu en voor altijd

 14. De staat moet de kosten eens gasn verhalen ik denk dat ze zowel Scheveningen als Duindorp wel op kunnen doeken om er villa’s neer te zetten want zeker weten dat die bouwers de kosten niet dekken met werken, voor de rest van hun leven nog niet. Ze krijgen hun zin niet en gaan rellen. Las ergens dat ze al autobanden sparen. Voordeel van kleine brandjes is dat ze sneller uit zijn denk ik dadandus het leger, de ME en het beetje politie wat er is kan aan het werk toch. Handhaven. Maar wel een alternatief een groot feest op het strand desnoods twee als ze het apart willen doen. Geen entree voor mensen uit de wijken. Een mooie lichtshow, eten en drinken. Maar geen vuur en hoge straffen voor degene die alsnog rellen.

 15. Ik heb altijd ontzettende last van houtvuren, -kachels en dergelijke. Benauwd. Ik las vandaag dat de helft van Nederland er last van heeft, en dat er nu een alert is ingesteld in sommige delen van Nederland.
  Dus je begrijpt, die vreugdevuren zijn niet aan mij besteed. En dan die vonkenregen van vorig jaar…. belachelijk.

 16. Een discussie is geen ruzie. Ik vraag me nu wel af wie die verzekering betaald en of het dan wel door gaat.

 17. Ja en dat dreigen met die rotzooi is ook niet bepaald fatsoenlijk he. Dat ze niks anders willen is arrogantie ten top. Dan gaat het dus om fikkie steken en in pyromaan spelen en niet om de gezelligheid en saamhorigheid. Dat dat laatste er niet is dat waardeer ik ook niet. Ik vind dat ze het budget deels moeten gebruiken voor een vervanging. Iets feestelijks. Maar dat zij dat niet willen organiseren snap ik dat is heel wat anders dan een vuur stoken. Daar zit wroeging. Daarom is de gemeente aan zet.

 18. Ik las dat Duindorp niet aan de voorwaarden voldaan had en dat het daar dus niet doorgaat. Nu wilde de gemeente Den Haag dat de vereniging die dat vuur elk jaar aanlegt, voor ándere activiteiten ging zorgen, omdat ze bang waren dat er anders onrust zou ontstaan. Tjaaa.. dan verbaast het me dus niet dat die organisatie zegt: nee dat gaan we niet doen.. dat is nu de verantwoordelijkheid van de gemeente.
  Ben het verder wel met je eens hoor.. maar dat er nu rotzooi gaat ontstaan staat voor mij wel al vast.. en dat zal vast ook het nodige gaan kosten..!

 19. Ik ben nog nooit in Scheveningen geweest, naar het schijnt heb ik niks gemist. Te lezen aan dit stukje zeker niet. Blij dat er hier geen verbrandingen plaatsvinden. Het zou er nog aan mankeren… terwijl wij op alle kleintjes letten ivm het milieu… en zelfs de vuurkorf uit de tuin hebben geband.

 20. Het is het woord milieudelict niet waard.
  De vuren in Scheveningen zijn een fractie van de milieuproblemen.
  Legerauto’s rijden ook op diesel toch?
  Lekker laten rijden.
  Overigens zijn ze wel verzekerd hoor!!!

 21. je schrijft helemaal naar mijn hart, je hebt lef, er is moed voor nodig om het schorriemorrie de wacht aan te zeggen en dat durft de politiek niet.Ik vindt overigens de Bouwbulldogs die het Malieveld vernield hebben ook schorriemorrie. Sspreken we og niet eens over het voetbalgepeupel en de vuurwerkmaffia…..de publieke moraal gaat er niet op vooruit, en het was al niks, Lodewijk van Deijsel zei het al: juju,wat een grof volkje.

 22. Nee ze fikken pallets af op hooguit 2 kilometer van de duinen waarachter een natuurgebied ligt.
  En ja dit stukje is negatief het enige positieve aan die vuren is een korte periode van saamhorigheid die vorig jaar duizenden euro’s heeft gekost. Daarnaast ligt de bouw maanden stil terwijl er een schrijnend tekort ssn huurhuizen is voor het milieubeleid, de maximum snelheid is naar beneden voor het milieu, maar hé laten we een berg pallets verbranden terwijl die ook op een andere manier warmte kunnen genereren. Het zijn niet alleen de boeren die in moeten leveren. Ik denk dat er in Den Haag en Scheveningen genoeg volk rondloopt die maar net rond kunnen komen, er werd tenslotte een programma aan besteed, laat gemeente Den Haag die mensen eens helpen in plaats van 230.000 euro uit te geven aan het schoonmaken van een hersenloze verbranding om opstand onder de bevolking tegen te gaan. Je hebt het over een volksvermaak wat vorig jaar bergen met geld heeft gekost. Laat ze daar lekker op de blaren zitten.

 23. Ik vind het sowieso bizar dat die vreugdevuren ooit ontstaan zijn om de mensen rustig te houden. Stelletje oelewappers, je hoort je gewoon te gedragen.

 24. Het is nog maar de vraag of het mag.
  Trouwens, vuren en vuurwerk zouden sowieso verboden moeten worden. Volledig.
  Over Scheveningen kan ik kort zijn: leuk om er een keer te zijn geweest.

 25. Ik snap dus ook helemaal niks van al die vreugdevuren. Gevaarlijk, stank, zonde van het geld. Datzelfde vind ik overigens gelden voor vuurwerk, maar dat is weer een ander verhaal.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top