Recordstore Day: De leukste feiten over LP’s en vinyl

De leukste feiten over LP's en vinyl

Recordstore Day: De leukste feiten over LP’s en vinyl

Al tijden had ik een lijstje of nou ja ik heb een lijstje en wilde die ruim op tijd door gaan geven in mijn favoriete platenzaak. Maar CDtheek Eindhoven is zoals zoveel gesloten. Ze hebben uiteraard groot gelijk maar daar ging dus wel mijn idee voor Recordstore Day. Gelukkig wordt (voorlopig) niet alles afgeschaft dit jaar want Record Store Day is verplaatst naar 20 juni. Maar om toch te vieren dat de platenzaak nog bestaat deel ik de leukste feiten over Lp’s en vinyl.

Even voor de jongelingen onder ons. lp is een afkorting van langspeelplaats en dat is zo’n grote zwarte schijf, een cd maar dan een flinke maat groter…ik hoef hoop ik niet uit te leggen wat een cd is hè?

De prijs van een lp wordt bepaald aan de hand van de staat van de hoes en vooral de staat van het vinyl zelf. Ook bijzondere uitgaves, eerste persingen, gelimiteerde uitgaves en ook een lp met kleine oplage is meer waard.

Het meest verkochte vinylalbum is Michael Jackson – Thriller (1982). Er zijn er een slordige 110 miljoen van verkocht. Op de tweede plaats staat Dark Side of the Moon van Pink Floyd uit 1973 met 50 miljoen albums. Ook wordt Meat Loaf – Bat out of hell genoemd met 34 miljoen uitgaves.

Het album met de meeste herpersingen is van the Beatles. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band is in 747 verschillende versies uitgebracht.

Vinylalbums die op kleur zijn gedrukt krassen sneller en hebben meer ruis naarmate ze meer kleur hebben. Dit kan ook aan de platenspeler liggen want de groeven zijn hetzelfde. Er bestaan albums in glow in the dark en glitter.

Rond de eeuwwisseling van vinyl niks meer waard, maar een Haarlemse fabriek perst zo’n 50.000 platen per dag. Dit gebeurd met 33 persen en worden over de hele wereld gedistribueerd.

Sommige klassieke Lp’s zijn honderden euro’s waard, het Vioolconcert van Beethoven door violist Leonid Kogan bijvoorbeeld.

Een vinylalbum van de Velvet Underground is ooit verkocht voor 25.000 dollar en is daarmee het duurste album ooit.

Een lp berg je het beste op in een kast waar ze verticaal in kunnen staan en niet omvallen. Let ook op dat je LP’s niet bij een warmtebron staan, vinyl kan kromtrekken.

De grootste lp collectie bestaat uit meer dan 1 miljoen Lp’s.

De grammofoonplaat werd ontwikkeld door Emile Berliner deze was gemaakt van een zinkenplaat met was erop.

Het oudste 78 toeren vinylalbum stamt uit 1946. Het gaat om ‘Frank Sinatra – The Voice of Frank Sinatra’.

In de vinylwereld wordt de naam bootleg gebruikt voor illegale versies van een lp. Albums die niet uitgebracht zijn maar wel illegale kopieën van gemaakt zijn. Het woord bootleg komt van laars waar in de schacht dingen werden gesmokkeld.

Het duurste album op lp is die van Prince – the Black Album. Prince was niet tevreden over het album en riep de Lp’s terug. Op een 100-tal albums na zijn ze allemaal vernietigd. Vervolgens ontstonden er door die overgebleven 100 zo’n 200.000 bootlegs.

Ik kocht mijn platenspeler in 2009 de dag nadat ik de film The Boat that Rocked in de bioscoop had gezien. Het eerste album wat ik kocht is uiteraard een album van Queen. Ik kocht in één keer Queen Greatest Hits, Queen a Day at the Races en Queen II. The Greatest Hits heb ik moeten vervangen omdat ik die letterlijk kapot gedraaid heb, Bohemian Rhapsody tikt alleen nog maar. Op mijn huidige verlanglijstje staan onder andere The Cranberries, The Nits, Chris de Burgh, Ramses Shaffy en Boudewijn de Groot.

Draai jij nog wel eens Lp’s? Welk album kocht je als eerste?

30 thoughts on “Recordstore Day: De leukste feiten over LP’s en vinyl

 1. Mijn eerste PLATENSPELER was een ‘direct drive’, en doet nog steeds dienst sinds 1977. Onverslijtbaar, immers geen snaaraandrijving of breekbare kunststoffen tandwieltjes! :-)
  Mijn eerste singeltje was “To my father’s house” van Les Humpry’s Singers.
  Ben vooral Beatles-georiënteerd, in den beginne, en later uitgebreider gaan luisteren. Teveel om te noemen.
  Nu ik (even) geen Spotify heb pak ik vaker een LP of CD tevoorschijn. Ik heb géén TV, dus des te meer luistergenot! ……
  Leuk onderwerp…… vinyl.

 2. Al mijn lp’s heb ik bewaard. Ik kon ze – goddank – niet wegdoen. Hóe zou ik muziek van Bowie weg kunnen gooien? De eerste lp die ik kocht was Space Oddity. Toen verbleef ik in het Sophia kinderziekenhuis en daar moest ik overdag en ’s avonds verplicht studeren. Schriftelijke via LOI. Het was ruk. Dus wat deed ik? Muziek draaien (-: Mijn tweede album was Bridge Over Troubled Water. Die “leende” ik van een andere ruimte in het ziekenhuis.
  Leuke weetjes. Vooral die over die 747 versies.
  Muzikale groet!

 3. Nog vergeten in mijn vorige reactie.
  De eerste LP die ik kocht (kreeg, voor mijn 11e verjaardag denk ik) was Reggatta de Blanc van The Police. Nog steeds niet fout, vind ik.
  Die van Queen heb ik ook. Moet nummer 5 of zo in de collectie geweest zijn. Ook één van de eerste in ieder geval. Hoor ik nu echt niet meer graag.

 4. Hehe, leuk :-)
  Ik heb meer dan 200 LP’s. Maar het is juist: die zijn echt niks waard. Hier en daar eens iets dat een klein beetje meer waard is maar niks vermeldenswaardig.
  Ik heb een erg mooie True Colours van Split Enz die laser etched is. Leuk met kleurtjes en vormen. Voor de rest weinig speciaals. Maar ik hou van mijn plaatjes!

 5. Pfff waarom vragen mensen dat niet eerst? Maar ABBA ja dat snap ik.

 6. Ik heb geen platenspeler meer. Langspeelplaten heb ik ook niet meer. Ik herinner me een verjaardag in mijn kindertijd. Mijn 8ste misschien? Ik was hartstochtelijk ABBA-fan en iedereen in de familie wist dat. Als verjaardagscadeau kreeg ik van een tante een pakje dat er uit zag en voelde als een ingepakte langspeelplaat. ‘Een plaat van Abba!’ dacht ik blij. Ik zal nooit de teleurstelling vergeten toen het een langspeelplaat van de George Baker Selection bleek te zijn.

 7. Joh, ik bedenk me nu dat ik de hoofdstraat nog nooit gezien heb. Staat genoteerd voor betere tijden.

 8. Ja hoor, wij draaien nog regelmatig vinyl en staat uiteraard één van de best verkopende albums van Pink Floyd er tussen. Wat de eerste LP was die we in ons huwelijk kochten weet ik niet meer maar Henk nam een LP van de Dutch Swingcollege band uit 1952 mee in het huwelijk en die hebben we nóg. Net als de 3 LP’s die we destijds voor de kinderen kochten van het TV programma “ja zuster, nee zuster”. Er staan nog denk ik ongeveer 100 LP’s denk ik met overwegend jaren 60/70 muziek , geen klassiek dat hebben we op CD want daar raakten we pas later genoeg in geinteresseerd om te kopen.

 9. Ik gaf manlief anderhalf jaar geleden een pickupje. En sindsdien draaien we weer af en toe lp’s. Maar wel te weinig. Die van Queen hebben we ook.
  In V zit een supertoffe lp-winkel. Wist je dat? En hij is gewoon open.

 10. Wij hebben, nu denk een twee maanden geleden, al onze platen en singles weg gedaan.
  Aan Paul gegeven, stonden al jaren op de vliering.

 11. Echt een kind van de download- en spotify generatie hier :’) Maar bedankt voor alle leuke weetjes!

 12. Mijn eerste gekregen album was een best of van Elvis Presley, mijn eerst gekochte Bat Out Of Hell . Ik kocht die laatste toen ze pas uit kwam. Ik heb nog altijd een platenspeler maar die staat al 20 jaar kapot in de kast. Ik heb ook nog altijd al mijn LP’s en die doe ik nooit weg, ook al speel ik ze niet meer.

 13. Mooie uitleg en info, mijn eerste LP was volgens mij er één van The Cats met o.a. het nummer one way wind, later meerde LP’s er van gekocht, had ook alle LP’s van de Moody Blues. Heb nu geen platenspeler en LP’s meer (alles opgeruimd i.v.m. ruimte gebrek) , draai weinig of geen muziek van CD, luister meestal naar de radio of naar Spotify.

 14. Wat een leuk blog, en zijn nogal wat platenverzamelaars hè? Die zwarte schijven, zijn een tijd verdrongen door de CD, maar ze komen weer terug.

 15. De eerste LP die ik kocht was “the song remains te same” van Led Zeppelin.
  Tegenwoordig luister ik naar CD’s.
  De LP’s die ik had heb ik lang geleden weggedaan. De platenspeler staat ergens op zolder.

 16. We hebben nog heel veel lp’s maar geen goede platenspeler.
  Paar jaar geleden draaide ik nog wel platen, met zo’n heerlijke kraak erin:)
  Ik heb de lp’s in een boekenkist op de rij staan, ik er blij me.
  En misschien komt er nog wel weer eens een platenspeler.

  Wat een leuke foto die met poes erop:)

 17. Ik had meer dan 200 LP’s en heb ze nadat ze allemaal als MP3 op mijn harde schijf stonden, weggegeven… Stom, maar dat bedacht ik me later pas toen de prijzen met sprongen omhoog gingen.

 18. Leuke weetjes. En of men nog weet wat een cd is? Ik vrees dat kinderen onder de tien het thuis al even na moeten vragen, maar die lezen hier vast niet;).

 19. Ik heb een collectie van 1200 lp’s en ook een massa singles waarvan ik er wel eens af en toe draai.Ik bezit allerlei genres en zangers en heb ook collectie klassiek en luistermuziek..Dat ik er zoveel heb ,heeft te maken dat ik 5 jaar twee programma’s gepresenteerd heb op een plaatselijke vrije radio in lier.Ik heb er een heleboel goede herinneringen aan..Ik heb ze nooit weggedaan en koester ze nog altijd.

 20. Vinyl, je moet er van houden.
  Het enige plaatje wat ik nog heb is een ep’tje van Esther en Abi Ofarim met Darling go home.
  Ik draai het nooit meer.

 21. Nostalgie het zwarte vinyl.
  Dark side of the moon heb ik nog staan.
  Heb nog wat LP’s en de pickup bewaard uit mijn jeugd. Hans

 22. ja wij hadden thuis ik weet niet hoeveel platen , varierend van klassiek en fanfare voor ons vader tot ballroom dans muziek , zijn allemaal naar 1 broer gegaan , na de casettebandjes en cdrom kwamen

 23. We hebben nog wel alle lp’s hier in de kast staan in de woonkamer.. maar veel gedraaid worden ze niet meer. Hoewel de pick-up zo ongeveer het enige is van de oude stereotoren dat het nog doet.
  M’n eerste lp..? weet het niet zeker.. ik denk Harvest, van Neil Young. Die hebben we nu dubbel, want die had vriendlief ook al in z’n collectie toen we elkaar leerden kennen hehe. Heb daarna zowat alle platen van Kate Bush gekocht, vooral de eerste heb ik grijsgedraaid, op m’n ouwe pick-uppie, die een te lichte arm had, dus om de naald in de groef te houden legde ik er altijd een dropje op.. je snapt wel hoe die plaat nu klinkt..! ;-)

 24. Mijn zwager verkoopt vinyl. Zelf heb ik niets meer. Maar ik hoor het bij hem nog wel.

  Love As Always
  Di Mario

 25. The Beach Boys vind ik heerlijk en heb ik ook een LP van, de rest moet ik even opzoeken.

 26. De eerste LP die ik kreeg, in 1970, was er een van Jim Reeves. De tweede een van de Beach Boys. Allebei van mijn goedwillende maar niet erg op de hoogte zijnde ouders. Die van de Beach Boys was trouwens best goed, met Sloop John B, Good Vibrations en het tranentrekkend mooie God only knows erop. De eerste plaat die zelf kocht…. ik heb er lang over moeten nadenken. Ik denk dat het Armand was, de plaat heet: Ben ik de te min en 13 andere successen. (Ik heb hem nog, net als de andere…. 400 ofzo, die ik op vinyl niet meer draai.) Op de plaat van Armand staat een liedje dat ik soms op youtube opzoek. De tekst is Nederlandskundig een horreur (net als de meeste van zijn liedjes) maar er zit zo’n schitterend orgeltje in…. Marijke. :-) De tweede die zelf kocht was denk ik Lou Reeds Transformer, fantastische LP, nog steeds.

 27. Ik houd mijn collectie op rond 600 lp’s, maar ik heb er ook wel eens 1200 gehad. Selecteren, luisteren, opnieuw selecteren, verkopen, nieuw kopen. Je blijft bezig. Ik luister alleen vinyl. Op dit moment Radian (2006).

 28. Hier staan een aantal rijen vinyl platen en singeltjes, begrijp je vast wel dat er hier nogal wat staan.
  Echtgenoot heeft ze nooit weg willen doen. Gelukkig maar. Of ze nog veel geld op kunnen leveren weet ik niet. Hij draait zelf af en toe nog wel een een plaatje. Heel gezellig.
  Zelf zit ik veel op You-tube en NPO4 om zonder gezoek lekker te luisteren naar muziek.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top