De Dag van de Minibieb

De Dag van de Minibieb

De Dag van de Minibieb

Morgen 5 juni is het de Dag van de Minibieb. Dè dag in het jaar dat dat kleine boekenkast langs de kant van de weg in het zonnetje staat ook letterlijk als het kan, want vele beheerders zijn al weken bezig hun minibieb extra aan te kleden. Lees hier over minibiebs, hun adressen en meer.

De geschiedenis van de minibieb
De eerste minibieb ontstond al in de jaren negentig maar officieel staat de eerste little free library in Amerika en is het een ode aan de overleden moeder van de eigenaar. Wanneer de eerste minibieb in Nederland ontstond is niet bekend. Bookcrossing een internationale organisatie liet al jaren boeken achter in openbare ruimtes, dit idee komt van de Amerikaan Ron Hornbaker. Via zijn website kan je boeken een nummer geven waarna je een melding krijgt als ‘jouw boek’ ergens is opgedoken. Vanuit dit idee ontstonden de kastjes allereerst in de vorm van plankjes. De motivatie voor het maken van een minibieb komt voort uit duurzaamheid en is een gevolg van het sluiten van openbare bibliotheken. Ook heeft de minibieb een hoge vlucht genomen toen de bibliotheken moesten sluiten door de Covid pandemie.

De dag van de minibieb
De minibieb is veelal een stille aanwezige in een wijk, de liefhebber werpt een vluchtige blik en ruilt met grote liefde voor een ander exemplaar. De minibieb is een toegankelijke weg naar boeken en op de Dag van de Minibieb staan de beheerders zowel als de kastjes eens in de kijker. Ideaal om de eigenaar ervan eens te spreken en je liefde voor boeken te delen. En niet  alleen dat ook het ideale moment om eens in je boekenkast te duiken en een mooi stapeltje te maken om achter te laten.

Activiteiten
Bij vele minibiebs staan extra boeken buiten of wordt er voorgelezen. Ik heb al verrassingsboeken (ingepakt als een cadeautje) voorbij zien komen en de leukste boekenleggers gezien. Ook zijn er minibiebroutes te vinden en zijn er op schrijvers en dichters uitgenodigd.

Adressen minibiebs
Mocht je nog op zoek zijn naar een mooi boek of gewoon mee willen genieten van een coronaveilig evenement mèt boeken, kijk dan op de speciale website over de Dag van de Minibieb voor de minibiebs die meedoen. Alle andere geregistreerde minibiebs vind je op minibieb.nl en ga voor alle Belgische info naar de Dag van de boekenruilkast in België. Dus pak een stapel boeken en een lijst adressen en ga op zoek naar je volgende boek. En mocht je nog tips nodig hebben dit is mijn favoriet.

26 thoughts on “De Dag van de Minibieb

 1. Supergaaf.
  Ik hoop er nog veel op de foto te zetten en de adresjes stuur ik door aan je :)

 2. Ze zijn leuk maar heb er nog geen gebruik van gemaakt. In grotere steden vind je ze wel maar in dorpen/gemeenten zag ik ze nog niet veel. Bijna elke gemeente heeft een BIB. Maar leuk principe vind ik het wel en soms zijn die kastjes best goede fotografische objectjes. Jij bent de geweldige kenner hé van deze mini biebjes.

 3. Corona maakte helaas in onze omgeving een einde aan het fenomeen. Kennelijke angst voor besmetting via die boeken zorgde voor lege kastjes of zelfs verwijderde. Ik mis er een heel bijzondere bij, die me vaak de nodige hobby-gerelateerde boeken bezorgde. Maar ja, ik moet nog zoveel lezen….

 4. Ik vind het absoluut een leuk initiatief en heb er de laatste maanden ook regelmatig gebruik van gemaakt. Een mooie manier om boeken uit te wisselen.

 5. Wel wel wel, een welverdiend initiatief, deze mini bib dag !
  In onze omgeving heb ik er nog geen enkele gevonden… Tijd om daar eens verandering in te brengen zeker ?

 6. Precies, tijdens corona zijn er meer bij gekomen. Hier is ook al een wandelroute langs minibiebs. Jij hebt wel hele mooi exemplaren gevonden.

 7. Mooi blog!

  Ik ben nog steeds op zoek naar een geschikte kast.

  Naast mijn tuinpoort wil ik graag een minibieb gaan inrichten.

  Zonnige groet,

 8. Het is een prima manier om boeken te laten rouleren in plaats van in de boekenkast te laten staan verstoffen.

 9. Dat mag hoor, hoop dat je een leuke minibieb in de buurt hebt.

 10. Ik moet nu dringend mijn mening herzien dat er in België haast geen mini-bibs zijn…. bedankt voor deze info. Heb je er bezwaar tegen dat ik ook op mijn blog deze rechtzetting doe aan de hand van deze info (met verwijzing naar jouw blog uiteraard)

 11. Leuk dat hier een speciale dag voor is. Ik zie ze hier in de omgeving nu ook steeds meer (of misschien let ik er nu meer op en valt het me daardoor nu op en eerst niet). Wel jammer voor alle minibiebs en hun eigenaren dat het nu net vandaag een grijze dag is. Aan de andere kant: prima dag om te lezen, dus om even een boek te halen bij een minibieb.

 12. Ik vind de gedachte erachter heel mooi, en het voorziet in een behoefte.

 13. Hier heb je er inmiddels ook een paar, en dat op zo’n klein dorp. IK heb nog even leesvoer genoeg van mezelf.

 14. Hmm.. best een ideetje om nú dan toch eens bij dat kastje van de buren drie huizen verderop te gaan kijken.. komt weer een vakantie aan. ;-)

 15. Zie ze hier ook steeds meer verschijnen.
  Er zijn ook vandalen die het nodig vinden ze in de brand te steken. Hans

 16. ja ik zie er ook genoeg onderweg , en ze worden goed gebruikt

  ja was in het nieuws , de berging van dat vliegtuig , ik ben er blij om , op het vervolg van de wandeling gister kom ik er zelfs langs , maar zal wel afgesloten zijn :)
  die 10 km is normaal geen probleem voor mij , dat hoge gras wel dus

 17. Ik moet zeggen, je hebt me er meer bewust van gemaakt maar ik ben er nog steeds niet bij een langs geweest. Terwijl er toch wel wat in de buurt staan.

  Love As always
  dimario

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top