Brabant kleurt Oranje van velden vol Roundup
Actueel,  Natuur,  Tirade

Brabant kleurt Oranje

Van groengeel tot oranje, wederom zijn vele weilanden van een nieuwe kleur voorzien. En niet om ons koningshuis of land te promoten maar om alles op het veld te vermoorden. Inclusief de planten die erop staan. Want Brabant kleurt Oranje omdat de boeren hun velden nodig hebben.

Roundup
Ik herinner het me nog, elk voorjaar keek ik uit naar het verse groen aan de bomen en de eerste koeien op het land. Ik woonde niet ver van dit soort prachtig weilanden en fietste er veel langs. Tegenwoordig fiets ik minder graag tussen de weilanden door, in het voorjaar zie je ze verkleuren van groen naar smerig oranje en je moet wel heel dom zijn als je dan niet aan gif denkt. De merknaam van dit gif is Roundup wat in de jaren 70 in Amerika werd gemaakt. Hoofdbestanddeel glyfosaat wordt gebruikt ter bestrijding van gras en onkruid op de akkers en zorgt ervoor dat vrij snel na het gebruik de beoogde gewassen, meestal mais, gezaaid kunnen worden.

Brabant kleurt Oranje

Dood
Helaas is het grote nadeel van Roundup, dat niet alleen de grassen en onkruiden doodgaan, ook alle van nature aanwezige insecten gaan de pijp uit. En de (weide)vogels die zoeken naar de insecten kunnen ook niets vinden. Lekker dan, want als het gras en onkruid er de pijp van uit gaat, dan kan het ook niet goed zijn voor het oppervlaktewater langs de weilanden of de mensen die binnen bepaalde afstand ervan wonen of komen. Daar sta je dan als jong stel die door hard werken een huisje buitenaf hebben weten te bekostigen. Want hoewel de roddels redelijk standvastig zijn is er nog steeds geen hard bewijs geleverd dat Roundup niet schadelijk is. Want op dat vergiftige veld wordt mais gezet wat na maanden van sappig op dat veld groeien wordt opgevoerd aan koeien en varkens die wij weer te eten krijgen. In het gunstigste geval eet je het alleen als maïsmeel en zit het alleen maar overal in.

Ploegen
De reden dat dit niet anders kan, volgens de boeren, is omdat er in de winter verplicht iets op het veld moet staan. Meestal wordt er voor gras gekozen want deze voorkomt dat slechte stoffen zoals fosfaat (uit vooral varkensstront) het grondwater aantasten. Gerst of rogge worden hier ook voor gebruikt. Toch heeft dit ook een keerzijde, het wintergewas moet er een keer vanaf. En als onze lente te nat is, dan is het voor de boer niet mogelijk met zijn machines over het veld te rijden. Hij beschadigd niet alleen de bodem ook zijn machines rijdt hij vast. Het sproeien van vergif, als Roundup, is dan zijn zogenaamde laatste redmiddel om op tijd voor het najaar in te zaaien.

Oplossing
Een verbod op Roundup zou een goede oplossing zijn, ook het gebruik bij particulieren heeft al bewezen dat het meer kapot maakt dan die ene paardenbloem waar het om gaat. Want die paardenbloem steek je er met een mesje zo uit en met minder zware machines kan je alsnog je land op om ouderwets te ploegen. Het kost iets meer, maar vroeger ging het ook zo. Maar zolang de boeren hun goede producten in het buitenland verkopen en Roundup weer voor enige tijd goedgekeurd is, geniet ik van mijn eigen gras, in de voortuin. Want Brabant kleurt oranje en dat is mijn kleur nou eenmaal niet.

21 reacties

 • VillaSappho

  Sorry voor het late antwoord maar soms schiet er wel eens tussendoor. Je hebt gelijk, zolang er op 1 Brabander 5 varkens in een schuur wonen, zouden we er allemaal mee moeten stoppen. Ik woon er tussen ik weet hoe het is en verwijs je graag naar deze blogpost om dat aan te tonen, kijk vooral ook naar de datum. Daarnaast eet ik geen varkensvlees, al jaren niet meer. Helaas ben ik ook te weten gekomen dat enorm veel vlees wordt weggegooid en dat het grootste deel wordt uitgevoerd, wij zitten met de vervuiling en andere landen genieten er zogenaamd van. Het is ronduit belachelijk.

 • Happy Hulk

  Niet alleen de insecten hebben het moeilijk door gewasbespuiting.
  Ook de mensen in de bollen streken krijgen nu plots met vreemde ziekten te maken.

  Toen ik boer was, had ik ook problemen tegen gewasbespuiting. Tegen onkruid spoot ik niet. Ik deed aan het zeer arbeidsintensieve wieden. Maar de aardappelen werden ziek als er niet tegen werd gespoten. De kleine suikerbieten plantjes werden opgevreten door emelten. Dus spuiten, spuiten en spuiten om toch je opbrengst te halen. Want daar deed ik het voor.

  Maar wij allemaal spuiten nog veel meer! Elke verbrandingsmotor spuit heel veel gif de wereld in. Elk verwarmingsapparaat doet precies hetzelfde. Dus zeg nooit, “ik ben onschuldig!”

 • Leo

  Het is in Europa best een dingetje dat doodspuiten van gewassen. Blijkt uit Amerika overgewaaid te zijn. En dan maar mekkeren dat de bijen het niet redden… Alles heeft van doen met de behoefte aan efficiente manieren van landbouwen en vee houden. Want overbevolking en zo….Maar intussen…

 • Rietepietz

  Ik woon veel te stedelijk om dit ooit gezien te hebben, maar bij wat je schrijft krijg ik ook wel het gevoel dat het niet goed kan zijn.

 • willy

  zoiets heb ik hier ook al gezien

  maar wist niet dat dit met roundup te maken had

  de verkoop aan particulieren is verboden, maar de landbouwers mogen het blijven gebruiken…

  vreemd toch

 • Henk Jonkvorst

  Er moet dus tijdens de wintermaanden gras op het land om te voorkomen dat fosfaat uit (uitgereden) varkensstront het grondwater aantast. Dan moet vervolgens het gras doodgespoten worden voordat je er iets anders op kan verbouwen.

  Dan moet je dus geen of minder varkensstront op het land gooien. En Tevens zouden al die mensen die er schande van spreken hun belerende vingertje eens in eigen boezem moeten steken en eens wat minder speklapjes en varkenskoteletjes moeten consumeren. Zo jammer dat een verhaal altijd meerdere kanten kent hé

 • schrijfsels

  Vies hè, onze buurmanboer heeft het ook gespoten en inmiddels is alles ondergeploegd. Moest verboden worden!

 • Suske

  Ik heb geen idee of dat product hier in Belgie te koop is.
  In ieder geval klinkt het niet erg milieuvriendelijk.

 • Karel

  ja ik zag die velden helaas ook al weer
  ik vraag me af , waarom en van wie er iets op het land moet staan in de wintermaanden
  ploeg na de oogst het land en laat het liggen zo het is , toch
  en die troep roundup e.d moet bij wet verboden worden :(

 • AnneMarie

  Wij hebben het hier ook al gezien, oranje weilanden. Nederland heeft de mond vol van natuurbehoud maar in hun eigen land kappen, stropen en strooien ze met gif dat het een lieve lust is. Er moet geld in het laadje komen. Dat is het enige wat telt hier in het kapitalistische land.

 • Naomi

  Ik vind het heel ingewikkeld. De regelgeving maakt het (over)leven voor de boeren in Nederland bijna onmogelijk. Maar al dat gif kan inderdaad ook niet goed zijn. En toch snap ik het wel, want die boeren doen alles voor een zo groot mogelijke opbrengst en overlevingskans voor het bedrijf. Dus ja, dat maakt het ingewikkeld voor mij.

 • Marylou

  Het is verschrikkelijk .We blijven onze natuur kapot maken en al die stoffen komen ook in ons grondwater met gevolgen voor onze gezondheid