Actueel Natuur Tirade

Brabant kleurt Oranje

Van groengeel tot oranje, wederom zijn vele weilanden van een nieuwe kleur voorzien. En niet om ons koningshuis of land te promoten maar om alles op het veld te vermoorden. Inclusief de planten die erop staan. Want Brabant kleurt Oranje omdat de boeren hun velden nodig hebben.

Roundup
Ik herinner het me nog, elk voorjaar keek ik uit naar het verse groen aan de bomen en de eerste koeien op het land. Ik woonde niet ver van dit soort prachtig weilanden en fietste er veel langs. Tegenwoordig fiets ik minder graag tussen de weilanden door, in het voorjaar zie je ze verkleuren van groen naar smerig oranje en je moet wel heel dom zijn als je dan niet aan gif denkt. De merknaam van dit gif is Roundup wat in de jaren 70 in Amerika werd gemaakt. Hoofdbestanddeel glyfosaat wordt gebruikt ter bestrijding van gras en onkruid op de akkers en zorgt ervoor dat vrij snel na het gebruik de beoogde gewassen, meestal mais, gezaaid kunnen worden.

Brabant kleurt Oranje

Dood
Helaas is het grote nadeel van Roundup, dat niet alleen de grassen en onkruiden doodgaan, ook alle van nature aanwezige insecten gaan de pijp uit. En de (weide)vogels die zoeken naar de insecten kunnen ook niets vinden. Lekker dan, want als het gras en onkruid er de pijp van uit gaat, dan kan het ook niet goed zijn voor het oppervlaktewater langs de weilanden of de mensen die binnen bepaalde afstand ervan wonen of komen. Daar sta je dan als jong stel die door hard werken een huisje buitenaf hebben weten te bekostigen. Want hoewel de roddels redelijk standvastig zijn is er nog steeds geen hard bewijs geleverd dat Roundup niet schadelijk is. Want op dat vergiftige veld wordt mais gezet wat na maanden van sappig op dat veld groeien wordt opgevoerd aan koeien en varkens die wij weer te eten krijgen. In het gunstigste geval eet je het alleen als maïsmeel en zit het alleen maar overal in.

Ploegen
De reden dat dit niet anders kan, volgens de boeren, is omdat er in de winter verplicht iets op het veld moet staan. Meestal wordt er voor gras gekozen want deze voorkomt dat slechte stoffen zoals fosfaat (uit vooral varkensstront) het grondwater aantasten. Gerst of rogge worden hier ook voor gebruikt. Toch heeft dit ook een keerzijde, het wintergewas moet er een keer vanaf. En als onze lente te nat is, dan is het voor de boer niet mogelijk met zijn machines over het veld te rijden. Hij beschadigd niet alleen de bodem ook zijn machines rijdt hij vast. Het sproeien van vergif, als Roundup, is dan zijn zogenaamde laatste redmiddel om op tijd voor het najaar in te zaaien.

Oplossing
Een verbod op Roundup zou een goede oplossing zijn, ook het gebruik bij particulieren heeft al bewezen dat het meer kapot maakt dan die ene paardenbloem waar het om gaat. Want die paardenbloem steek je er met een mesje zo uit en met minder zware machines kan je alsnog je land op om ouderwets te ploegen. Het kost iets meer, maar vroeger ging het ook zo. Maar zolang de boeren hun goede producten in het buitenland verkopen en Roundup weer voor enige tijd goedgekeurd is, geniet ik van mijn eigen gras, in de voortuin. Want Brabant kleurt oranje en dat is mijn kleur nou eenmaal niet.