• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
Header logo

Liesbethblogt.nl

Chronische zeikerd met maar een beetje sarcasme en hier en daar wat humor.

  • Home
  • De Fotografe
    • Privacybeleid
  • Publicaties
  • Contact
  • De Boekentik-tag

Op naar 75 jaar bevrijding: Veghel

26.04.19 | Liesbethblogt | 8 Comments

Op naar 75 jaar bevrijding: Veghel

Het is 17 september, boven Veghel hangen parachutisten en het dorp is in rep en roer. Ze ontvangen de Amerikaanse mannen, geven ze eten het lijkt bijna geen oorlog. Inmiddels is Veghel een stad, maar nog steeds herken ik het positieve dorpsgevoel. Want Veghel heeft iets. Op naar 75 jaar bevrijding: Veghel.Kangoeroe monument Veghel

Het verkeerde kasteel
Op 17 september landde nabij Veghel parachutisten zij moesten de bruggen over Zuid-Willemsvaart en Aa beschermen. Eén van die groepen kwam bij het verkeerde kasteel terecht en landde bij kasteel Heeswijk. Lees hier het bijzondere verhaal van een aalmoezenier met nat pak. Het grootste deel van de verkeerde gedropte groep rukte zo snel mogelijk op naar Veghel, overrompelde onderweg nog wat Duitsers en troffen Veghel reeds bevrijd aan. Want de twee andere groepen landde wel bij Veghel en veroverde in recordtijd de bruggen over het Zuid-Willemskanaal en Aa waardoor de corridor voor de oprukkende Britse grondtroepen veilig werd gesteld. Voor even zorgde een eenzame Duitse tank nog voor opwinding maar die wist te ontkomen.

Klondike
Het voormalig huis van dokter Kersemakers werd op 17 september 1944 meteen door het 501ste Parachute Infanterie Regiment van de 101ste Airborne Divisie gebruikt als hoofdkwartier. De commandant van de 501st, kolonel Howard Johnson, voerde vanuit dit huis zijn troepen aan. Na de oorlog werd het huis Villa Klondike genoemd en kwam de kenmerkende adelaar als teken van de visie in de gevel.
Voor het huis in het centrum van Veghel stond een verzetsman, er kwam zoveel hulp vanuit het dorp en de omgeving dat hij de betrouwbaarheid van de mensen moest controleren. Nabij het Villa Klondike is het Kangoroe monument. Bovenop een grote zwerfkei herinnert een kangoeroe met jong aan de mannen die Veghel en omgeving bevrijdde. Het dier staat voor de radiocall waar de Amerikanen mee opriepen.

De Britten komen eraan
Op 19 september, een half uur nadat de baileybrug in Son klaar was reden de Britse verkenners door Veghel. Zij stootte meteen door naar Grave om contact te leggen met de 82 airborne divisie, de Amerikaanse parachutisten die daar de geland waren. Om 10 uur reden de eerste tanks over de Veghelse brug. Waarschijnlijk bibberde de bemanning aan boord van deze Firefly Tank nogal want het was maar de vraag of dat smalle bruggetje hun wel kon houden. Tegelijk was de voorhoede van het Britse 30e corps in Nijmegen, maar daar konden ze niet verder, de brug was nog niet veroverd.

Tegenwoordig
Het doktershuis, tegenwoordig Villa Klondike, draagt zijn geschiedenis met trots, om de hoek een prachtig monument en aan de grens van de stad een eerbetoon aan de Corridor in de vorm van een toelopende weg. Jaarlijks aandacht voor Dodenherdenking en de bevrijding en wie weet binnenkort Struikelstenen. Veghel heeft iets en ik hoop dat we dat dit jaar in september weer gaan voelen als we 75 jaar bevrijding vieren en ons kamp er opslaan.

← Previous Post
Grappigheden in ’t Wild 17
Next Post →
Brabant kleurt Oranje

Lees Interacties

Reacties

  1. Nicky zegt

    28 april 2019 om 12:55

    Mooi verteld weer. En goh, een kangaroo. Ik zou de link ook niet gelegd hebben..

  2. Mrs. T. zegt

    27 april 2019 om 20:41

    Mooi stuk! Dank.

    En Veghel heeft zeker iets.

  3. Marylou zegt

    27 april 2019 om 19:19

    Wat heb je het weer mooi in de picture gezet Liesbeth

  4. Rietepietz zegt

    27 april 2019 om 11:00

    Je weet het, als altijd, weer indringend weer te geven.

  5. VillaSappho zegt

    27 april 2019 om 07:56

    Weggevallen maar weer toegevoegd.

  6. Sjoerd zegt

    27 april 2019 om 07:24

    Een mooi verhaal, is mis echter het laatste stuk uit de tweede alinea, achter maar… staat niets meer. Veghel ben ik wel vaker geweest, maar meestal met trieste bedoelingen (het bezoeken van begrafenissen)

  7. Karel zegt

    26 april 2019 om 21:54

    prachtig Liesbeth
    in woord en beeld , het is zo mooi dat deze herinneringen blijven , ongeacht hoe lang het al terug is
    schreef ik in 2016 dat ik misschien wel eens langs dat mooie kasteel en dat laantje vernoemd naar de aalmoezenier zou wandelen , nu ik deed dat vorig jaar , helaas trof ik dat kasteel toen dicht
    er ligt in die omgeving veel herinnering aan die vreselijke tijd
    mooi dat je er bij stil staat

  8. Naomi zegt

    26 april 2019 om 19:20

    Bijzonder monument. In eerste instantie zou je het niet linken aan WOII, maar ik vind het een mooie manier van verbeelden.

Primaire Sidebar

Mijn blog draait op cookies en koffie:

Cookiebanner retro cake

Ondertussen op Insta:

#valkenswaard #marketgarden #ww2 #wo2 #willysjeep
Wat een knap slakkenhuisje hangt er aan mijn huisje
#polkadotquote #quote #blogger #vakantie
#dehoek♡

Categorieën

Leuk he?! Hier kan je lid worden!

Lazert hieronder ff je e-mail in, klik op die grote knop hieronder, krijg je zo een mailtje van me.

Kortingscode Swapfiets à €7.50: LIESBETH76948

Mijn eerste rondjes op een e-bike een paar gedachtes

Ondertussen op Twittert:

Mijn tweets

Copyright © 2023 · Your Site Name