Boekenberg

Dak van Bibliotheek de Boekenberg Spijkenisse

De wanden vol boeken van de Boekenberg bilbiotheek SpijkenisseNet buiten het centrum van Spijkenisse staat een groot glazen gebouw in de vorm van een piramide. Hoewel het grootste deel van glas is, is ook een deel van baksteen. Door het glas kijk je naar de inhoud en de gemiddelde boekengek maakt daarvan een sprongetje want je ziet niets dan boeken vandaar de naam boekenberg.

De boekenberg is de bibliotheek van de stad en bevat behalve een goddelijke hoeveelheid boeken ook een klein koffiehoekje, de schaakclub en een officiële trouwlocatie. De hele bibliotheek is opgezet in lagen, je loopt als het ware tussen de boeken door omhoog tot je het hoogste punt bereikt. Bovenin is nog een bar gevestigd met lage podiums, wanneer die niet in gebruik is mag je hier lezen en werken mits je je rustig houdt. Op bijna elke etage zijn fijne zithoekjes gemaakt al dan niet met bureaus.

Elke verdieping is te bereiken met de lift en de trap, beneden leen je de boeken zonder verdere hulp. Een groot deel van de boeken staat er als sier, deze zijn dan ook flink verkleurd. Best jammer maar het zijn dan ook afgeschreven boeken. In de bereikbare kasten vind je alle genres die je kan bedenken. Onder de kasten zijn roosters gemaakt waardoor koele of warme lucht geblazen wordt. Het water wat daarvoor nodig is wordt gedurende de seizoenen opgeslagen. Het water loopt van de ruiten aan de buitenkant naar een groot bassin onder het gebouw. Hier worden ook de toiletten mee doorgespoeld.

Hoewel het een bijzonder gebouw is heeft het ook nadelen. De vloer is van steen wat het voor de medewerkers niet prettiger maakt, ook de vele trappen zijn niet voor iedereen makkelijk en in de zomer is het warm ondanks de zonneschermen. Toch is de Boekenberg een prachtige bibliotheek, apart, bijzonder en retefotogeniek, jammer dat het niet mijn bibliotheek is.

15 reacties

  1. Amsterdam heeft ook zo’n schitterend gebouw, aan het IJ! Prachtig gelegen, mooi ingericht, multifunctioneel. Alleen al voor een kopje koffie een aanrader, vanwege het uitzicht… Verder doe ik het maar met mijn eigen bieb. Die is groot zat en er liggen nog stapels boeken die nog gelezen moeten worden…:)

  2. Ik heb al regelmatig van de boekenberg gehoord, maar heb hem nog nooit gezien :-) Met jou foto’s weet ik dus nu ook hoe het er uitziet.

  3. Wat mooi is is niet altijd functioneel. Maar dat hoeft ook niet, anders zou het overal saai worden. Je hebt het mooi in beeld gebracht.

  4. Ondanks de nadelen een imposant gebouw, zéker voor de boekeniefhebber. Je zou er voor naar Spjkenisse gaan verhuizen☺

  5. op een paar min puntjes na dus een prachtig gebouw , vooral het hergebruik van het regenwater spreekt me aan
    en die warme en koude luchtstromen zijn wie weet wel goed voor de boeken

Reacties zijn gesloten.