Niet in iedereen schuilt een fotograaf maar toch maakt iedereen tegenwoordig foto’s. Werkt de één met een dikke toeter van een spiegelreflex de ander weet net de camera op zijn telefoon te vinden of legt vast wat hij of zij tegenkomt. Er zijn grote verschillen en toch is er een basis aan tips die je foto’s per direct beter maken.
Hoogte, hoeken en standpunten:
Als mens zijn we vaak langer dan ons onderwerp. Doordat we willen zien wat we fotograferen houden we onze camera snel op ooghoogte. Dat werkt vaak wel maar net zo vaak niet. Zak eens door je knieën om een foto te maken, kom op de hoogte van je onderwerp.
Diepte
Niks zo mooi als de diepte en uitzicht fotograferen. Om die diepte mooi vast te leggen wordt vaak een foto vanaf de rand gemaakt, maar eigenlijk zie je dan niet echt hoe diep het is. Gebruik eens een onderwerp in je foto. Neem je reisgenoot, hond of een boom in beeld en je zal zien dat de foto meer diepte krijgt.
Vlakverdeling
Dit is één van mijn favorieten. Voor de kenners heet het de regel van derden, mag je meteen weer vergeten. Simpelweg verdeel je je foto’s in 9 gelijke vlakken en zet je je onderwerp niet in het midden maar aan de zijkant van de foto. Zie de paddenstoel. Fotografeer je mens of dier, laat die dan de foto inkijken. Rechts op de foto betekent met de neus naar links. Het is maar dat je je niet afvraagt wat ‘ie ziet.
Lijnen
Lijnen laten je ogen door een foto gaan, vaak onbewust maar soms zijn de lijnen zo sterk aanwezig dat je ze wel moet gebruiken. Een omgevallen boom met een takje erop, een tunnel, de zuurstokken hier links. Let erop en je zal zien dat ze je foto’s per direct beter maken.
Witbalans
De witbalans is de lichtinstelling van je telefoon of camera te vinden onder het radertje op je smartphone en bij de meeste camera’s in het menu. Zonnig weer is anders dan bewolkt en daarom zit er op zo goed als alle camera’s en telefoons een instelling voor. Met een mooi woord heet dat witbalans en dat mag je meteen weer vergeten. Er zijn automatische instellingen voor maar er staat waarschijnlijk ook nog wel een ander icoontje. Gebruik het wolkje en het lampje eens en zie het verschil.
Flits
Bij veel mensen staat die flits net zoals alle andere instellingen op auto. Bij veel instellingen is auto een prima keuze maar bij de flits niet. Als het donker is heb je weinig keus, maar behalve dat het veel stroom gebruikt doet de flits vaak maar weinig goeds. Vlak licht en een lelijke schaduw achter je onderwerp allemaal niet mooi. Zet de flits uit en pas aan als je tegen de zon in of zonder daglicht foto’s maakt.
Achtergrond
Je ziet een prachtige vlinder (of wat dan ook) maar pas later thuis zie je die vuilnisbak op de achtergrond, je maakt een foto van je kleinkind en pas later zie je de boom die uit haar hoofd lijkt te groeien. Zonde want voor beide had een stap naar links of rechts al een oplossing geweest. Kijk goed naar vreemde storende elementen in je foto en voorkom een mislukte foto.
Genoeg tips om mee aan de gang te gaan, schrijf ze desnoods op een blaadje of maak een notitie in je telefoon. Maar de allerbelangrijkste tip die ik je kan geven, speel! Speel, probeer, oefen en pruts het zal je foto’s per direct beter maken. Want vroeger was het echt niet allemaal beter met die oude camera’s.
VillaSappho says
Dank u, één van de weinige talenten die ik heb;)
Martha says
jeetje jij kan echt goed foto’s maken….
VillaSappho says
Deze tips zijn geschreven voor mensen die foto’s maken niet voor mensen die fotograferen.
Vlinder1960 says
Het ligt inderdaad wat genuanceerder, Stef. En de witbalans stel je het beste in met een neutrale grijskaart. Of gewoon achteraf. Zeker bij onderwaterfotografie – wat ik regelmatig doe – is de automatische witbalans ook niet te vertrouwen.
Ik mis nog een hele goede tip: fotografeer in RAW formaat. Dan is bijvoorbeeld de witbalans achteraf juist instellen een fluitje van een cent. Kost enkel iets meer tijd.
Stef Den Flater says
Mooie blog met leuke tips al zou ik de tip over witbalans toch wat willen nuanceren. De meeste camera’s hebben zonlicht en bewolkt als optie bij witbalans maar die zijn zelden betrouwbaar. Tenzij er foto’s genomen wordt met kunstlicht, lijkt het me beter om de witbalans op automatisch te laten staan. Wie al gevorderd is, kan de witbalans manueel aanpassen maar dan is het best om de theorie over koud en warm licht eens door te nemen en dus ook hoe het licht in Kelvin is ingedeeld. Voor het overige is het toch vooral een kwestie van veel oefenen en toepassen in de praktijk.
Zelf fotograaf ik nu al ongeveer 10 jaar en gebruikte tot nu toe heel zelden een flits. De meeste ingebouwde flitsen zijn eigenlijk weinig doeltreffend en ook zelden nodig.
mvg
minoesjka2 says
Goede blog Liesbeth.
Flitsen doe ik inderdaad bijna nooit! Vaak krijg je ook veel mooiere foto’s zonder flits.
Witbalans …….. tjonge heb ik op mijn mobiel nog nooit aan gedacht ……… dom eigenlijk, gelijk even gekeken en natuurlijk zit ie er bij mij ook op, staat op auto, maar ik ga er toch ook eens wat meer mee spelen :-)
FotoAnna says
Mooie tips, Liesbeth!
Daar kan een mens van leren…
Lieve groetjes, Anna ?
Ferrara says
Dank je wel voor deze les. Mijn flits staat altijd uit. Op dat gebied vangt mijn toestel veel op. Door de knieën gaan is problematisch, maar daarvoor heb ik een schermpje, wat ik nog te weinig gebruik.
Regenboogvlinder says
Altijd welkom Liesbeth, dit soort tips! Dankjewel!
VillaSappho says
Nee en nee deze knapperd is voor de sier.
rietepietz says
Ja het meeste wéét ik wel maar ik gun me meestal niet de tijd om even rustig te kijken.
Vooral bij foto’s van bewegende zaken gaat het vaak mis. Jouw foto’s zijn altijd prachtig dus je weet zéker wel waar je het over hebt.!
Spontanity says
En dat is dan natuurlijk de camera waar jij al jouw prachtige foto’s mee maakt :)
Misschien was het wel je 1e!
AnneMarie says
Goede tips, De meeste regels ken ik wel alleen die van flitsen tegen de zon in wist ik echt niet. Wat mij betreft mag je wel vaker een lesje fotograferen geven. Ik ben een grote fan van je foto’s, kan nog veel van je leren.
Vriendelijke groet.
Aleida says
Ook een tip: maak van deze prima tips een foto, kan je altijd even terugkijken
waar was Paulien? says
Bekende tips die ik niet vaak genoeg kan lezen, omdat ik vaak eerst knip en pas daarna kijk. En dan is het moment al voorbij… of het vogeltje gevlogen. ?
natuurfreak says
Goede tips en bij mij begint het altijd met eerst goed kijken en dan probeer ik uit welke kant ik het beste, het resultaat heb dat ik beoog..
fietszwerver says
ik moet lachen om Rob :)
goede tips en zeker voor mij en door mij ter harte genomen
flits , heb ik alleen aan ergens binnen of buiten bij donker
verder staat alles bij mij nog op auto
ik probeer diepte in een foto te geven , zeg bij een doorkijkje via een tak
ja zeg ik zelf , ik ben op de goede weg
wat bij mij er het meest aan mankeert is tijd , ik zie zoveel moois tijdens wandelingen , dat het is klik klik en verder
slaap wel groet
willy says
nuttige praktische tips Liesbeth…
maar ook het “licht” is heel belangrijk
groeten
Henk Jonkvorst says
als je deze tips toepast zonder er eigenlijk bij na te denken kan je al aardig fotograferen. Flitsen doe ik trouwens praktisch nooit en meestal staat de witbalans bij mij op de automaat.
Sjoerd says
Fotograferen heet niet voor niets spelen met licht…
Edward McDunn says
Goede tips, waar men wat aan heeft Liesbeth.
Rob Alberts says
Bij mij werkt maar 1 tip.
Iemand anders maakt mijn foto’s ……..
Vrolijke groet,