Babooska pechyvo

Babooska pechyvo

Ergens geloof ik niet zo in toeval, eerder in dingen die opeens op beginnen vallen. En dat begon laatst toen ik het woord babooska hoorde en vroeg wat het betekende.

Uiteraard kennen we het allemaal doordat uitermate slechte nummer van Kate Bush. Inspirerend refrein ik leerde dat het oma betekent en dat de klemtoon door elke West Europeaan verkeerd wordt uitgesproken. Die ligt achterin, niet voorin. Had ik al gezegd dat ik het een dom nummer vind? Liefdesliedjes met oma in het refrein, ja ja.

Het was niet de eerste verwijzing naar oma, ze kwam al eerder figuurlijk voorbij deze week. Hoewel vertaald met een app, zei één van die mensen dat eten weggooien een zonde is. Niet zonde, een zonde. Mijn oma zei er niets over, maar eten weggooien gebeurde niet. Herinner me overigens levendig de enigszins mollige mussen die op het raamkozijn in de keuken stonden te kijken wat oma deed. Een schaaltje vullen met de overgebleven aardappels of droog brood in dobbelsteentjes snijden. Ook de mussen werden verwend.
Met liefde maken ze nog een tosti van een droge boterham en een kappie en is het teveel dan krijg ik het mee. Feilloos begrepen dat ik ook vogeltjes voer, het zijn alleen geen mussen.

En omdat we toch in de vogelhoek zijn, rond Pasen, die ze een week later vieren, zijn die heerlijk paaskuikenkoekjes te koop. Koekjes die ik me van vroeger herinner, oma had ze elk jaar. Ik had de koekjes daarom ruim op tijd gekocht maar vergat ze. Meenemen? Ik liet het want die komen nooit heel aan en zo’n onthoofd kuikentje staat zo zielig.

Vroeg in de avond, ik haalde koffie. Of ik erbij kwam zitten. Ik beantwoorde vragen met de app, want veel verder dan tak en njet kom ik nog niet, toen een pak koekjes over tafel aan werd gegeven. Opeens herinnerde ik me toch nog een woord glimlachte en zei babooshka pechyvo, oma’s koekjes.

21 reacties

 1. Eigenlijk wist ik wel dat het oma betekent. Maar ik had de link met het nummer van Kate Bush niet gelegd. Ook bizar. Het wordt vast gewaardeerd als je mensen aanspreekt in hun eigen taal.

 2. Ik kan niet tegen roomboter dus nee. Binnenkort weer een paar koekjes.

 3. Bij ons heeft de term Babuschka toch een andere betekenis. Matruschka mag ook. Poppetjes met inhoud van poppetjes en zo voort. Ooit ontstaan bij bezoeken aan Oost-Europa heeft vrouwlief er de nodige om zich heen verzameld. De koekjes ken ik niet. Belangrijk is wel of ze lekker zijn….:)

 4. Ik was vandaag nog bij een dame die goed Russisch kan spreken. Maar het meeste ging gelukkig in het Hebreeuws en het Engels.

  Love As Always
  Dimario

 5. Nu weet ik wat Kate zingt, oma is een goeierd.
  Eten weggooien heb ik ook niet geleerd, goed zijn voor dieren wel. Hans

 6. In de tijd dat andere nummer van Kate, wuthering heights, echt wekenlang in de top 10 stond vond ik het verschrikkelijk. Als ik het nu weer eens hoor kan ik het eigenlijk wel waarderen, ach, zal wel nostalgie zijn. Leuk die koekjes, ik ken ze niet.

 7. Nee, eten weggooien doe je niet. Dat is er ook bij mij ingepeperd. Oorlogsouders en so wie so herinneringen aan tijden dat eten niet vanzelfsprekend was. Heel lang heb ik dat heilige verbod ook voor mezelf laten gelden. En nog steeds eet ik vrijwel alles op wat ik kook en koop. Maar als ik het écht niet lust gooi ik het nu weg en trotseer de stemmen die me van verre ‘foei’ toeroepen.

 8. Nee, eten gooi je niet weg. Met die boodschap ben ik ook opgevoed. Maar ja, met een hok vol kippen was dat indertijd toch wel wat makkelijker dan nu. Maar met zo nu en dan een kliekjesdag komen we toch een heel eind.

 9. Als mijn vader een korst brood in de vuilnisbak tegenkwam, per ongeluk weggegooid door een van zijn vele kinderen, was er ruzie in huis. Zijn credo was dan: We hebben beesten, in de oorlog snakten we er naar. Ja pa.

 10. een mooi nummer van Kate Bush.. Liesbeth

  toeval zou ik dit niet noemen, omdat het je aan je eigen verleden doet denken

  knap geschreven

  prettige dag

 11. geen idee wie Kate Bush dus het nummer mij onbekend :)
  ik kwam heel graag bij m’n beppe , had ook altijd het lekkerste eten

 12. In toeval geloof ik wel. Sommige dingen gebeuren gewoon zonder reden of wat dan ook van buitenaf.
  Dat nummer van Kate Bush ken ik. Lang geleden dat ik het gehoord heb, maar missen doe ik niet. Niet mijn smaak.

Reacties zijn gesloten.