8 feiten over katten die je nog niet wist

8 feiten over katten die je nog niet wist

8 feiten over katten die je nog niet wist

De kat is het meest favoriete huisdier van Nederland 24% van de Nederlanders hebben een kat en omdat ze zulke geweldige huisdieren zijn (meestal) deel ik 8 feiten over katten die je nog niet wist.

Weer de deur voor de kat geopend die er helemaal niet door wilde
Ken je dat de kat zit voor een deur, doe je de deur open gaat ‘ie er niet door. Katten hebben graag de optie en willen dus altijd door een deur kunnen. Vooral om hun koninkrijk territorium te verdedigen.

Een kat kan op twee manieren ruiken
Uiteraard ruikt een kat met zijn neus maar naast dat schattige neusje ruikt hij ook nog met zijn bek. Zie je je kat soms ergens aan ruiken waarna hij vervolgens een smerig gezicht trekt en zijn bek open doet? Achter zijn voortanden zit een spleet waar hij feromonen mee waarneemt. Het gedrag heet flehmen en het orgaan in zijn of haar bek moet speciaal worden open gezet.

Ah de kat aait de muur, hij vindt me lief
Helaas, hoe lief het ook lijkt een kat schuurt langs muren met wang en lip om zijn geur op dat plekje achter te laten. Katten communiceren door geursporen af te zetten. En dat doen ze op plekjes die voor hen belangrijk zijn. Dus dat rare takje, die ene deurpost en je broekspijp die zijn allemaal belangrijk voor hun leefomgeving. Geven ze je daarentegen een springkopje langs je been dan zit het wel goed.

Het snoepje ligt voor je neus
Een kat ziet niet goed op korte afstand, ziet amper kleur (alleen blauw en groen) en als het ook niet beweegt dan valt het een kat helemaal niet op. Vanaf 30 centimeter ziet de kat wel scherp tot een meter of zes. De afstand die de kat nodig heeft om een muis te vangen. Overigens geven de ogen van een kat geen licht, achter hun netvlies ligt een laag wat tapetum lucidum genoemd wordt en dat weerspiegelt het licht wat er is. Is het aardedonker, dan ziet een kat ook niets.

Purrrpurrrpurrrr
Het record hardste spinnen is gemeten en is 67,8 decibel, een kater uit Devon heeft het record. Katten spinnen door het aanspannen en loslaten van de stemspleet dat scheidt de stembanden en dat maakt het geluid wat wij kennen als spinnen.

Katten die geen ruzie maken zijn niet altijd vrienden
Wanneer katten met hun koppen tegen elkaar of bij elkaar slapen, samen te kattenbak gebruiken en elkaar wassen dan heb je dikke kans dat je katten vrienden zijn. Onze katten slapen bij elkaar op de kachel maar nooit met de kop naar elkaar, dat ze er samen liggen heeft met de fijne plek te maken. Ze accepteren elkaar binnen en spelen soms buiten met elkaar.

Wel in de boom maar er niet meer uit
De nagels van een kat staan schuin naar achteren en zijn dus ideaal om een boom ìn te klimmen, als een kat eruit wil heeft hij er geen fluit meer aan. Sommige katten springen naar beneden en anderen laten zich rustig weer naar beneden zakken. Naar beneden is dus een stuk minder makkelijk voor de kat!

De mooiste mandjes maar de kat ligt in de doos waar het mee kwam
Doezel sliep nooit in mandjes of dozen. Liefst op of onder een dekentjes. Vorig jaar kocht ik voor Maria een mandje waar Doezel opeens graag in wilde liggen. Toch zijn dozen hier alsnog favoriet. Katten onderzoeken graag, een nieuwe doos is dus ook iets om te onderzoeken een kat ruikt vele mate beter dan de mens, wie weet wat je feline allemaal ruikt. Karton werkt isolerend dus zelfs zonder extra lekker dekentje, is een doos een warm. Tevens houden katten van kleine besloten ruimtes en dat maakt de doos dus ideaal.

Welke rare trekjes hebben jullie huisdier?

27 thoughts on “8 feiten over katten die je nog niet wist

 1. Ze weten dat ze het bij mij niet moeten doen want ik laat ze buiten in de regen of ik duw ze alsnog de deur uit.

 2. Leuk om te lezen! Eerlijk; ik mis het katten aaien onderweg best wel. Maar laten we maar zeggen dat Kino niet zo op ze gesteld is.. Ik hoop dan ook altijd maar weer dat de kat weer naar beneden komt als hij ze een boom in heeft gejaagd.

 3. Tjonge, die Mickey! Wat een knapperd! Onze Spike (18) kan echt vreselijk hard miauwen. Schijnt voor te komen als een kat iets aan zijn schildklier heeft maar dat is het niet. (Gecheckt dmv bloedonderzoek bij de dierenarts). Een ouderdomskwaal dus. Beetje dement aan het worden dus waarschijnlijk is-ie dan een beetje de weg kwijt. Of ons. Want ik heb ooit gelezen dat katten onderling niet miauwen. Ik ga er dus maar vanuit dat-ie een beetje in paniek is omdat-ie ons niet kan vinden en ons roept. Even bij ‘m kijken en tegen ‘m praten helpt. Dan is-ie stil.

 4. Ze hebben allemaal karakter. Toen Mickey aan kwam lopen was ik echt even bang dat het niet ging werken, maar hij past er prima bij. Ik vind de katten zelfs een reden om niet op vakantie te gaan, zelfs niet voor een weekendje.

 5. Bij toeval schreef ik een blog vooruit over katten en honden. Sluit mooi aan. Ik ben een kattenmens. En heb er heel wat meegemaakt. Toch verschillen ze allemaal. Ook door rasinvloeden of afkomst. We hebben er nu drie rondlopen. En alle drie totaal onderscheidend van elkaar. Dat maakt katten zo leuk. Als ik nog meer ruimte had gehad waren er nog een paar bijgekomen. Heerlijke dieren die huis mede thuis maken…

 6. Mijn Beau heeft geen rare trekjes, hij is gewoon een rare kat. ;-) Ligt nooit een dozen of dekentjes alleen kruipt hij zelfs achter de deken die in zijn stoel ligt.Schiet altijd in de stress als je hem wilt aaien, dat mag pas als meneer zelf op schoot is geklommen.

 7. Ik heb weleens gelezen dat dat een stukje oerinstinct nog is.. van het de grond of de sneeuw plat stampen voor ze gaan liggen.. onze honden doen/deden dat ook.

 8. Onze hond kan ook op twee manieren ruiken.. aan de voorkant met z’n neus en aan de achterkant met wat anders.. we noemen dat ook wel ruften hahahaha!
  Wist hier allemaal niks van, maar ja.. nooit katten gehad. Ik zie er wel genoeg bij m’n zussen, maar aangezien ik altijd een hond bij me heb, zie ik die dan ook nooit zo op hun gemakje hehe.
  Al onze honden hebben een eigen hondenbankje gehad.. en alleen de eerste lag daar graag op. De andere kropen toch algauw op ónze bank hehe. Jaxon ligt ook graag gewoon op de grond.. maar als het kan altijd met één pootje ergens om een stoel- of tafelpoot.. waar ie dat voor doet is me een raadsel.

 9. Weer wat opgestoken, mijn katten sliepen niet met de koppen naar elkaar toe.
  Daar in tegen deden ze dat wel bij de honden.
  Blijven eigen geraaid de katten, weten precies hoe ze je moeten bespelen. Hans

 10. Hieruit blijkt ook weer dat ik toch meer een hondenmens ben. Een hond ziet de baas als een god, katten voelen zichzelf god ten opzichte van hun baas.

 11. Wat een lieve foto die eerste.
  Dat katten zo slecht zien dat wist ik niet.
  Vroeger had ik katten.
  Tegenwoordig af en toe een logeerkat.
  Sokje, maar dat weet je!

 12. Mijn poes springt in iedere doos, mijn kater daarentegen sloopt alles van karton. Daar zet hij zijn tanden in en scheurt het aan stukken.

 13. Het is geen raar trekje, juist een heel fijn trekje, Suske laat gewoon alles over hem heenkomen. Hij vindt alles prima. Is nooit boos, zal nooit uithalen. De jongste kan echt alles met hem doen.

 14. Had al gedacht dat ze dichtbij niet goed zien… maar nu ken ik helemaal de uitleg, tof. Leuk al die feiten op een rijtje. Mijn kat en kattin zijn geen vriendjes maar ze eten wel uit dezelfde bakjes en gaan op dezelfde kattenbak. De kater is goed bevriend met de chihuahua.

Comments are closed.

Back To Top