Prutsen in de tuin

Prutsen in de tuin

Prutsen in de tuin

Een klein maandje geleden keek ik nog vol trots naar de anjers die de hele winter in bloei hebben gestaan. Stinkbloemen zijn het, maar wat een bikkels. Sneeuw en die mini-ijstijd van laatst heeft het meeste in de tuin bepaald geen goed gedaan en dus was het overduidelijk tijd om eens wat te prutsen in de tuin.

En met prutsen bedoel ik vooral snoeien, potjes brak water leeggooien en ruimte maken voor al het nieuws wat ik wil gaan kopen. Ik weet nu dat ik geen moestuin moet, zelfs de zonnebloemen hadden pitten die niet te knagen waren en dus ga ik me maar richten om bloemetjes voor de bijtjes. Niet te verwarren met de bloemetjes en de bijtjes, dat zoeken jullie zelf maar lekker uit.

Verdwaald narcisje
Vorig jaar al kwamen een maandje nadat ik de bollen, precies volgens de verpakking in de grond had gefrot, het eerste groen boven. Vond ik al een beetje raar. Dat groen heeft al die tijd kansloos sneu over de rand gehangen. Goed advies vertelde me dat ze te nat hadden gestaan, joh in de winter?! Dus ik verpotte de zooi met vers gekochte potgrond van Lidl. Niet dat ze nu niet meer hangen want dat voorspelde buitje van heden avond is een zeikregenbui. Ik heb de hangpotten wel meer in de zon gehangen dus wie weet. De bolletjes die ik toen ook in de grond gefrot heb staan ook boven. Sterker nog Frans heeft een narcisje voor me verplaatst. We hebben enige twijfel hoe die half op het pad tot bloei is gekomen, maar we gaan er vanuit dat die het tussen de rest van de bolletjes ook gewoon blijft doen.

Krokussen, sneeuwklokjes en lang gras
Begin van de maand zag ik mijn eerste krokussen, inmiddels sieren ze hier ook redelijk ongelijk de voortuin. Liefdevol samen met sneeuwklokjes en te lang gras overigens. Wat ik wel snoeide was hier en daar een verwilderde roos en een half uitgestorven pluk heide. Die troep koop ik niet meer. De cyclamen daarentegen lijken het nog te doen. Vraag me niet waarom ik heb er niet lief tegen staan praten toen de sneeuw erop lag.

De ooit eens witte tafel
Iets wat me al maanden tegen stond was de tafel die ooit eens wit was. Die stond namelijk vol potten, potjes en bakjes met vrijwel niets levends. Met gezonde tegenzin zette ik me eraan alles leeg te kieperen wat dood was te verpotten en verplaatsen wat nodig was. Een grote terracotta schaal begaf het toen ik die optilde en ook de rij met grote plantenpotten langs de schuur had aandacht nodig. Ik snoeide, knipte en verplaatste ik wat kon.

Aanvaring met plastic plantenpot
En het was toen ik omkeek en zag dat een tuinslang in een nog soort van levend iets lag. Ik pakte de slang bleef met mijn slipper haken in de ander en viel achterover met mijn heup op een ijzeren buis. Een der plastic plantenpotten kon ook meteen naar de eeuwig plasticvelden. Geleerd van de voorgaande keren bleef ik maar even zitten eer ik overeind kwam en 2 lieveheersbeestjes in een plant zag zitten. Dat was geen aardbeving hoor dat was ik en ik heb niks gebroken bedankt voor de interesse. Stijf en pijnlijk constateerde ik wel een verdraaide spier die me nog wat last zou gaan bezorgen. Pff leuk joh een beetje prutsen in de tuin.

Die zo heerlijk ruikende verse kruiden haal ik wel weer gewoon uit een potje

Tot zover mijn tuingeluk. Zo stijf en beurs als ik was maakte ik het karwei toch nog deels af. De tafel was inmiddels een heel stuk leger, net als een aantal van de hangbakjes. Die zo heerlijk ruikende verse kruiden haal ik wel weer gewoon uit een potje. Van de week al had ik bij Lidl wat zakjes met bloemenzaad gepakt, de verpakking zei me dat ik in april/mei mag beginnen zaaien pfff moet ik nog een maand wachten ook! Ik geloof niet dat het nog gaat vriezen, maar ja ik geloofde ook niet dat er nog sneeuw kwam dus ik volg wel braaf wat er op het zakje staat.

Na nog een uurtje prutsen vond ik het wel genoeg en keek ik soort van tevreden naar iets minder volle tafel en vele verpotte plantjes. Voor even droomde ik van een bloementuin en of ze dat had begrepen fladderde de eerste vlinder de tuin binnen. Nog even geduld ik moet nog wat prutsen in de tuin voor de bloemetjes er zijn.

29 thoughts on “Prutsen in de tuin

 1. Ik doe het je niet na. En na die val had ik het bijltje er waarschijnlijk helemaal bij neergegooid!

 2. Die bloemetjes komen vanzelf!
  Lekker met je handen in de aarde en de derrie. Bij jeuk aan je neus ziet meteen je gezicht zwart.
  Voor de zekerheid hebben wij onze rommelhoek in de tuin nog niet aangeraakt. Geen idee of daar nog overwinterende dieren zitten.
  De tuin staat vol bloeiende Helleborussen, sneeuwklokjes en krokussen (je zult maar Kro heten..)
  Dat de aurelia al wakker is, prachtofoto!

 3. Oh man, ik kreeg bijna zelf pijn bij die smak die je maakte. Blij dat het goed af is gelopen. Ben benieuwd wat je tuin deze zomer gaat worden.

 4. PS en OT.. het ziet ernaar uit dat er op Europees niveau gekeken gaat worden naar zo’n vaccinatiebewijs als waar jij een tijdje geleden al over schreef. Ik vind het persoonlijk nog steeds te belachelijk voor woorden dat je tot iets dat niet verplicht is nu simpelweg gewoon gedwongen wordt. Ik laat me sowieso vaccineren zodra het kan, maar ik vind dat je daar niet toe gedwongen zou moeten worden, omdat je anders uitgesloten wordt van leuke dingen te mogen doen. Maar blijkbaar is dat dan ook het ‘nieuwe normaal’. :-/

  (vind het overigens nog steeds geen vergelijk met de Jodenster)

 5. Ik gruwel van werken in de tuin. Vrouwlief heeft de groene vingers. Maar ik doe alles wat ze me vraagt (opdraagt) met enorme tegenzin. Vuile handen niks voor mij…..sorry!

 6. Goed bezig! Ik heb de hele middag op mijn balkon gezeten. Tussen mijn lege bloembakken. Het was heerlijk buiten! Ik zal me ook eens gaan verdiepen in mijn plantenkeuze voor komend jaar.

 7. Potten tuinieren lijkt makkelijk maar ik het zeker niet. Ik doe het zo min mogelijk, ik haat dat gepruts. Bolletje gewoon lekker in de grond, als ze uitgebloeid zijn af laten sterven en daarna afknippen zodat ze de andere planten die dan uit gaan lopen niet in de weg staan. Bolletjes doen volgens jaar weer gewoon hun best en komen wel terug.Véél minder werk dan potten.

 8. Het begin van de lente nodigt iedereen uit om in de tuin aan het werk te gaan..

  Maar het is nog vroeg

  De ijsheiligen weet je wel..

  Een knap logje

  prettige zondagavond

 9. Lekker bezig hoor :-) Ik zag bij mij dat mijn blauwe bessen struik op mijn balkon en heel voorzichtig knopjes aan het tonen was van nieuwe blaadjes ………. ook ik kan niet wachten om te gaan tuinieren in het klein op mijn balkon.

 10. Voorzichtig hé, we willen niet dat je erbij moet gaan liggen! Al goed bezig in de tuin. Maar helaas de ijsheiligen moeten nog passeren 😂

 11. Als het op tuinieren aankomt, ben ik wel de grootste kluns die er ooit heeft rondgelopen vrees ik :-)
  Hier en daar lukt wel iets dat wil groeien, maar dat zal aan de levenskracht van de plant liggen… niet aan mijn tuinier kunst :-)

 12. Je doet het voor de beestje hé. Daar moet je wel wat voor over hebben, toch.
  Maar euh… even zonder gekheid. let jij een beetje op met slangen en vallen en zo.

 13. Tuinieren doe je met vallen en opstaan. Af en toe wat bemesten, wat compost of tuinaarde en je tuin verandert vanzelf in een paradijsje.

 14. Prachtige laatste foto! wauw.. ik zag zelf tot nu toe wel wat citroenvlinders.. maar zo’n gehakkelde aurelia heb ik hier al jaren niet meer gezien, zelfs niet in de zomer.
  Ja, wel leuk dat gefrut in de tuin.. je moet er alleen niet bij gaan liggen..! ;-) Hopelijk niet al te veel last van!

 15. Het lijkt ook wel lente, zag vandaag vele buiten genieten en in de tuin bezig zijn.
  Geloof dat de vooruitzichten vorstvrij zijn, dus er komt straks weer volop bloei om van te genieten. Hans

 16. ik hoop dat het ongeval geen blijvende schade heeft gebracht
  ik zag Citroen vlinders en zelfs op de heide een Dagpauwoog
  maar vergeet niet waar we zijn in het jaar

 17. Ben blij dat ik een buurvrouw heb met ‘groene vingers’ die mij eea leert over planten. Het lukt inmiddels steeds vaker die in leven te houden! Hoop dat ik snel mijn nieuwe heup krijg…heerlijk om dan weer – onder het wakend oog van de buurvrouw – lekker in de aarde te wroeten. Je bent lekker bezig!

 18. De natuur is erg sterk, sommige dingen zullen overleven, en van andere dingen zie je nooit wat weer, zo gaat dat! Geloof ik.

 19. Zo neer kwakken is niet niks. Blijf je met de sneeuw rechtop staan val je in de tuin neer.
  Heb ook al vreselijk zin om de tuin in te gaan maar het is nog te vroeg.
  Hier zag ik ook al heeel veeeel lieveheersbeestjes.

 20. Wat ziet deze aurelia er super goed uit. Voor buiten zaaien kan je best nog wachten maar voorzaaien binnen kan wel. Ik wens je een mooie bloementuin.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top