13 irritante dingen aan Sinterklaas
Actueel,  Tirade

13 irritante dingen aan Sinterklaas

Met stipt bovenaan die afschuwelijk kinderliedjes. Dat snap ik als ik in een speelgoedwinkel loop maar niet als ik in een winkel met louter volwassen kleding iets fatsoenlijks probeer te vinden.

Dat er opeens volk in de kringloop wandelt wat er normaal niet komt want och ja er moet natuurlijk bespaard worden zodat je meer van die dure kleding en tassen voor jezelf kan kopen.

Dat al het speelgoed weer duurder is en dat dat mij op is gevallen.

Dat al dat lekkere Sinterklaas eten al in augustus in de winkels ligt, heb ik niet gezien heb ik niet gezien heb ik niet gezien.

Dat toch weer aanwezige Zwarte Piet gezeik. Ik ben nog opgegroeid met een Zwarte Piet die eruit zag als een slaaf inclusief gouden oorringen, tijden veranderen wen er maar aan. Daarmee doel ik uiteraard niet op die groep die markten en kinderfeesten verstiert wat ik daarmee zou willen doen heeft vrij weinig met feest te maken.

En ook dit:

Liesbeth je moet echt deze karamel- en chocoladetruffelpepernoten eens proberen. Nee dank je, vroeger had je ze in twee smaken lekker en niet te vreten door die keiharde schuimpjes die erbij zaten. Daar waren we toen tevreden mee.

Surprises

Dat je een maand lang vet je best op een gedicht heb zitten doen waar iedereen zich de blubber om lacht en de jouwe begint Sinterklaas zat te denken wat hij Liesbet zou schenken, ja inclusief die fout in mijn naam ja. En ja dat gedicht was geschreven door een volwassene die me al jaren kende.

En dat ze je parfum cadeau doen van de Aldi en een geurkaars ja mijn verlanglijstje met melk chocola, boek (geen thriller of horror) en kattensnoepjes was vast niet duidelijk genoeg.

Een Hongaarse chauffeur in het Engels uitleggen dat Zwarte Piet geen slaaf is. Zwarte Piet is not a slave, well he sure looks like it. Je zou er Krampus van krijgen.

Ouders die denken dat hun kinderen dom zijn en ze meenemen wanneer ze cadeautjes gaan kopen. Hoe denk je dat dit af gaat lopen doe eens een wilde gok.

Er rijmen gelukkig wel 1329 woorden op irritant

Liesbeth vindt Sinterklaas irritant
maar toch is ze dit jaar gezwicht
en schrijft ze een sinterklaasgedicht
dat mag ook wel in de krant

23 reacties

 • Nicole Orriëns

  In de kern houd ik van het Sinterklaas feest en vind ik het een warmhartig, gezellig en mooi kinderfeestje met veel gezinswarmte! Een feest waarbij een beetje geplaagd mag worden, en waarbij het meer om de surprises gaat dan om de grootte van de cadeautjes, die dus klein moeten zijn.

 • Liesbethblogt

  Weet je nog vorig jaar dat die ene Vlaamse carnavalsclub typische Joodse karikaturen op hun wagen hadden? Ze werden uitgekotst en het werd wereldnieuws. Dat kan niet maar Zwarte Piet kan onder het mom van kinderfeest wel. Het is beide discriminatie en als het een kinderfeest is en die kinderen die pieten met een paar vegen ook prima vinden, dan is dat de oplossing.

 • meninggever

  In de winkels die wij bezochten was de strijd in het voordeel van de Kerstman bevochten, De Sint de deur uit voor hij binnen stond, niet in het laatst door die Zwarte Piet, die kreeg een linkse trap voor zijn kont. De liedjes nu polcor want niets mocht meer wijzen op de taken van de knecht, de sint zonder kruis, nog net met een paar, maar de stoomboot bleek dan wel weer echt. Het ergste is toch wel dat de vroegere speelgoedboeken van de winkels die daar in deden, qua inhoud ver van dat feest zijn weg gegleden. Winterfeest moet het zijn, want ook de kerst moet er aan, stel je voor dat je ook maar iemand in dit land op zijn vreemde tenen zou staan……

 • Nicky

  Oh, geweldig weer. Ik heb er eigenlijk niet zo’n last van, moet ik zeggen. Ik bedacht me gisteren nog dat de periode dat Sint in het land is eigenlijk heel kort is. Toen dochterlief nog klein was leek het véél langer. Man, wat was ik altijd blij als-ie weer op zijn boot zat.

 • fotografiemijnlangleven

  Hopelijk heeft je poëzie stukje,
  iets losgeweekt bij de brave heilige man of zijn knecht, zwarte Piet.
  Je lekker chaotische schrijfstijl, soms op het randje van anarchie, vind ik heerlijk om te lezen 👍🤩

 • Giovanna Jansen

  Gelukkig zit het er weer op voor een jaar. Nou ja, tot augustus dan, dan liggen de winkels alweer vol met Sinterklaaslekkernijen…

 • willyfotoblog

  Sinterklaas word hier in Vlaanderen minder uitbundig gevierd dan bij jullie, denk ik toch
  veel heeft natuurlijk met commercie te maken..
  maar je gedichtje..
  moet wel een pakje waard zijn

  prettige dag

 • Liesbethblogt

  Hier is het vergelijkbaar ik vind het allemaal wat te commercieel. Ook hier maken we het samen gezellig. Geen contact met je kind, er zit altijd een verhaal achter en neem van mij aan dat gebeurd heel vaak.

 • Irma

  Heel leuk geschreven dit.
  Wij doen al jaren niets meer met sinterklaas, trouwens ook niet met kerst, wat cadeautjes betreft.
  Wel is de traditie dat mijn familie zoals broers en zussen met aanhang komt eten, de ene keer bij die de andere keer bij een ander.
  Met ons kind geen contact meer mee al vier jaar.
  Door de corona pandemi doen we dit nu al voor het tweede jaar niet met elkaar eten.
  Groetjes Irma

 • Jan K. alias Afanja

  In mijn jongere en gezondere jaren heb ik pakweg 25 jaar de rol van Sinterklaas mogen spelen. Vooral op de kleuterschool waar ik een kleine 20 jaar kwam, vond ik het elk jaar weer een hoogtepunt om al die wat gespannen of juist extra vrolijke kindersnoetjes te zien.

 • rietepietz

  Was het maar waar , ik hoorden vrijwel nérgens Sinterklaas liedjes, en die horen toch wel een beetje bij de sfeer. Dat is eigenlijk mijn enige klacht, veel te weinig sfeer en volkomen overgenomen door de kerst. Jammer.
  Nee echt ik had ook niet te klagen over gedichten en surprises tot nu toe.

 • Matroos Beek

  Ik had als kind al weinig met Sint en Piet. Rare kwibussen. Het is er niet op verbeterd… Het feest gaat aan mij voorbij.

 • Naomi

  Bestaat dat echt nog, dat mensen hun gedicht beginnen met ‘Sint zat te denken’? Dat is echt om te huilen. En die liedjes zijn leuk voor in de klas tijdens het feestje, vond ik toen ik nog werkte, maar nu hoorde ik ze op maandagochtend om zeven uur in de supermarkt. En je hebt gelijk: dan is het verschrikkelijk.

 • Mrs. T.

  Ik vind het een heerlijk feest. Ben er bijna klaar voor. Vanavond surprises en gedichten.

  Sommige van je irritaties begrijp ik heel goed.

 • Dimario

  Whahahhha, ik zie het al helemaal voor me…. je bent fan van dit soort feesten.

  Love as always
  dimario