De hel van de fotograaf

Retro fototoestel bij ene blog over de hel van de fotograaf.

De hel van de fotograaf

Ooit eens had ik het lumineuze idee meer te doen met m’n foto’s. Ik heb vaker betaald werk gedaan en ook ontzettend leuke klussen. Maar ondanks dat ik in het goedkopere segment zat merkte ik dat ik vaker en vaker mensen trok die voor het welbekende dubbeltje van alles wilde. Een selectie van wat ik zoals tegenkwam en hoorde:

Je weet wel van die mensen die je dan als vrijwilliger vragen zodat je kan netwerken maar ondertussen zelf geen fluit uitvoeren en vanuit hun stoel aanwijzen waar ze foto’s van willen en hoe het eruit moet komen te zien. Lieverd luistert, als jij er als actieve directrice uit wil zien kan je beter even wat gaan doen. Mij uitzwaaien bijvoorbeeld, laters.

Of van die modellen die vragen of je hier en daar wat dingen ‘bij’ kan werken, want het feestje was zo gezellig vannacht. Schat met photoshop kan heel veel maar de plastisch chirurg doet het voor minder.

Van die mensen die je uurloon vragen. ‘O ja m’n oom doet het gratis’. Doe hem de groeten en vertel hem ook ff dat je zijn foto’s blijkbaar niet goed genoeg vindt verwende cheapass.

Soms hè, soms, doe ik wel eens gratis werk. Gewoon omdat je ‘vrienden’ niet laat betalen. Vervolgens lever je de foto’s af die prompt over hun social media verdeeld worden en je hoort niks meer. Geen bedankje, geen fuck, helemaal niks. In de normale mensenwereld, je weet wel zonder knopjes en stekkertjes, heet dat gewoon ondankbaar, snol.

‘Hé ik heb dan en dan een feestje, kan je?’ ‘Gaaf neem je dan je camera mee?’ Hoezo moet ik anders entree betalen? Of wil je me alleen daarvoor? Ja maar je vindt foto’s maken toch leuk? Uhm jouw klanten betalen je toch ook, nietwaar? Ik ken je feestjes, dat geld heb je hun zorgvuldig afgetroggeld met bijzonder weinig doen.

En als je dan besluit om voor je portfolio eens iemand (gratis) te fotograferen en zo’n droppie van 15 vraagt om reiskostenvergoeding, uhm haha! De bus kost 5 euro? Hiero dan en hier ook meteen mijn rekening, wil je daar een pepermuntje bij?

We kennen de ‘o wat maakt jouw camera mooie foto’s’ opmerking al hè. Deze hoorde ik laatst. Zo dat is vast een hoop photoshop die foto’s van jou. En bedankt!

Ik zag dat jij foto’s had gemaakt van -vul naam in- en die waren keimooi. Nou dank je wel. Nou ga ik trouwen en vroeg ik me af of jij dan ook foto’s kon maken. O wat leuk ja hoor! Ben je er dan de hele dag. Ja hoor tot het feest. O dus ook met aankleden, en van m’n mannetje en de auto? We huren een maserati en 2 bussen voor de familie. En ik wil heel veel foto’s van m’n jurk ik heb een designer jurk zo gaaf! Afhankelijk van de tijd kan alles. O dat is super, hoeveel kost het? 350 euro zonder reiskosten. O dan zoek ik even verder…

Liesbeth, dat is nou eens een mooie instagramfilter, stuur die eens even gauw naar me door. Das geen filter, das gewoon het licht als de zon opkomt. Jeweet wel de tijd dat jij snurkt of aan je zeentje rukt.

Jullie merken het, het vak van fotograaf is niet makkelijk en ik ben ook ontzettend blij dat ik er niet van hoef te leven. Dat ik geen klanten meer hoef te ronselen, mezelf niet meer aan deuren hoef te verkopen en dat als mensen me vragen voor foto’s ik rustig nee kan zeggen, of ja natuurlijk. Want er zijn echt heel veel leuke mensen om foto’s van te maken. Dus als jij denkt hé das een leuk idee en je kan je niet vinden in het bovenstaande, mail me of reageer!

19 thoughts on “De hel van de fotograaf

 1. Hahah ja precies zo hier dus. Het is goed zo, als ik wat verdien is het leuk.

 2. Kijk, dat is de reden waarom ik er nooit mijn beroep van zou kunnen maken!
  Ik vind fotograferen leuk, en wil dat zo houden.

 3. Ja de natuur en beestjes zijn geweldig om te fotograferen. Toch zal ik altijd wel photoshoots blijven doen alleen nu van mensen die er de waarde van in zien en er dankbaar voor zijn.

 4. Thomas Pannenkoek heet Paul..? Ik heb al eens een flinke familievete veroorzaakt door pertinent te weigeren foto’s te maken. Of ik even op wilde komen draven om van de mensen foto’s te maken zodat zij dat af konden drukken voor bij oma aan de muur. Pardon? Ik maak die foto’s en ik geef ze aan oma, in een boekje want dat wil ze graag. Anyway ze mochten me toch al niet.

  Doe eens een jaartje wat je zelf wil en doe niet zo fucking meegaand ze misbruiken je gewoon.

 5. Nee he, ergste is nog dat ik de blog nog eens zo lang gemaakt had kunnen hebben. Allemaal knuppels.

 6. Hahaha bij jou zou ik gewoon met een hoger bedrag beginnen, bejaarden fotograferen pfffff;)
  Nee hoor vriendenprijsje met alle plezier.

 7. Volgens mij kom je in élk beroep die mensen tegen die vinden dat het voor hén best wel goedkoper kan omdat hij/zij het is. Gelukkig heb ik geen fotograaf nodig op het ogenblik dus hoef je mij niet af te wimpelen…… want natuurlijk ben ik “een relatie” die gaat pingelen;-)

 8. Van mij heppie geen last.
  Ik heb niks met foto’s
  Ik onthoud alles in het Hulkenkoppie
  En wat ik niet onthoud?
  Peggie heb!

 9. de techniek heeft allerlei bezigheden die ooit als vakwerk golden tot allemanswerk gemaakt; van autorijden tot en met fotograferen, iedere kluns denkt dat ie het kan.

 10. Duidelijk een onderschat vak.
  Je foto´s zijn prachtig… en voor kwaliteit hoor je nu eenmaal voor te betalen.
  De gierigheid van de mens is terug te vinden in alles dus helaas ook met zulke dingen. We hebben binnenkort een neven en nichten dag en wilde een fotograaf hele middag laten komen zodat we alles leuk konden vast leggen. Kregen zoveel foto´s als we wilden en kostte 70 euro.. Ik vond het hendig cheap! maar mijn nicht was het daar niet zo mee eens en zei dat ze zelf wel foto´s ging maken.. beetje jammer he. Alleen al voor de groepsfoto was het top geweest.. maar ja, komt die gierigheid weer hahahahaha

  Ik ga sparen voor een persoonlijke reportage ! :P

 11. Heel herkenbaar dat je nooit meer iets hoort van mensen die je een plezier denkt te hebben gedaan met het sturen van foto’s Liesbeth. Ik heb dus besloten, om dat niet meer te doen, of ik moet ze héél goed kennen.

 12. Blij dat ik geen goed fotograaf ben, als ik dit hier lees… Al die uitzuigers die op de loer liggen… Dat is toch niet van het mooiste.

 13. Ik ben geen (beroeps)fotograaf, maar maak graag eens een kiekje. Bij elk familiefeest,… heb ik prijs en vraagt men “Paul, jij zorgt toch voor de foto’s?”. Terwijl dit toch een verantwoordelijkheid is, want die kunnen meesterlijk mislukken,… en dan loop je op elk familiefeest als een onnozelaar tussen het volk, want er zijn altijd mensen die niet willen gefotografeerd worden en (geef ik toe) soms geniet je zelf ook eens graag van een praatje op een receptie.

 14. ja zo is het maar al te vaak
  je hebt de smoesjes goed weer gegeven
  ze willen allemaal voor dat bekende dubbeltje
  en volgens mij weten ze drommels goed dat het niet voor niets kan
  maak jij maar mooie foto’s van de natuur op je fietsritjes of zo als laatst van die wandeling en dat mooie veld met klaprozen

Comments are closed.

Back To Top