Gorilla doodgeschoten voor peuter

Gorilla doodgeschoten voor peuter

Gorilla doodgeschoten voor peuter

We schrijven 18 mei 2007, ik ga zoals zoveel dagen naar Blijdorp, ik maakte goed gebruik van mijn abonnement en had een trouwe groep kennissen die hetzelfde deden. Allemaal hadden we zo onze favo dieren en met een korte wandeling vond ik altijd wel iemand om mee door het park te lopen. Zo liep ik langs de gorilla’s en zag daar de overbekende maar bloedirritante vrouw en ook een paar kinderen met Bokito bezig. Nou was ik al geen fan van mensapen en zag ik ook geen bekenden dus besloot ik naar ‘mijn’ dieren te gaan.

Vlucht uit een container
Juist omdat het park zijn jubileum vierde waren er overal in het park containers geplaatst waar je filmpjes van het oude park kon kijken. Ik had ze nog niet allemaal gezien en terwijl ik met groot plezier de zwart wit beelden volgde kwam een jonge knul van het restaurant me vertellen dat ik de Rivièrahal in moest want er liep een aap los. Bokito? vroeg ik hem, hij beaamde en al vlot stond ik met een raketijsje buiten de oude ingang. Dat op dat moment meerdere gewonden waren gevallen wist ik niet, wel wist ik dat ‘die vrouw’, wel eens in de problemen gekomen zou kunnen zijn.
Bokito had haar goed verwond en ook een man in een rolstoel had een klap gekregen. Uiteindelijk had hij zich in het restaurant te goed gedaan aan een fles fris en is blijven zitten, want what de fuck doe ik eigenlijk hier. Bokito werd verdoofd en terug gebracht naar zijn verblijf wat uiteraard aanpassingen kreeg om dit nooit meer te laten gebeuren.

Bokito leeft
Dat Bokito beroemd werd en die vrouw door iedereen werd uitgelachen omdat ze het zelf uitgelokt had, is wel bekend. Maar waarom is het afschieten van een gorilla dan zo hard nodig als dat kind in zijn verblijf komt? Wie moet er nou voor wie uitkijken?! Vergeten ouders dat deze dieren nog altijd wilde dieren zijn? Dat hekken, heggen en touwen niet om te passeren zijn maar om simpelweg achter te blijven?

Gorilla doodgeschoten voor peuter
Uiteraard begrijp ik dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Voor je er erg in hebt zijn ze van je weggelopen, ben je ze even kwijt of stoten ze zich. In een verblijf klimmen lijkt me nou niet heel makkelijk, zeker als je ziet hoe klein het kindje is. Uiteraard is een ongeluk als dit een exces en toch is het nonchalante gedrag iets wat me al heel lang opvalt. Moeder neemt haar kind naar de speeltuin en gaat op de bankje zitten appen. Als het kind uit de speeltuin lazerstraalt moet die speeltuin dan aangepast worden? Slopen we die dan ook meteen? Nee er worden pleisters geplakt en kindlief leert meteen wat wel en niet kan.

Helaas is het in een situatie als deze, die helaas vaker voorkomt, niet een kwestie van pleisters plakken. Maar een situatie van leven en dood die nu wel heel rot uitpakte voor een niet agressieve gorilla die zijn terrein en groep beschermd, precies zoals ouders hun kinderen zouden moeten beschermen.

22 thoughts on “Gorilla doodgeschoten voor peuter

 1. Ja bizar he. Ik weet te weinig van deze dieren maar weet wel dat ze nu hun leider missen.

 2. Weet je, ik weet niet hoe daar de situatie was, maar ik was wel diep geschokt dat een zo’n zeldzaam dier als de zilverrug afgemaakt moest worden. Het zijn wel mijn lievelingsdieren en ik vond het heel erg om te horen. De mens voelt zich weer eens suprieur ………………….. en nu is waarschijnlijk een hele gorilla groep volledig van slag, want ja, ook deze dieren hebben gevoel en zullen rouwen en missen………

 3. Tja lijdzaam toezien hoe ze in het wild worden vermoord en uitgeroeid zoals al die andere rassen is een goede optie?

 4. Had niet anders verwacht van je;)
  Je weet ondertussen wel hoe fel ik ben tegen misdragende kids en hun ouders.

 5. Ik was er helaas niet bij want dan had ik het wel voorkomen, maar ik kan me niet voorstellen dat een kind zo makkelijk een verblijf in komt.

 6. Kind is door een heg gegaan geloof ik, moet toch ergens ook niet makkelijk zijn. En ik voorkom dat een dierbare een verblijf inklimt hoor. Ik waarschuw nog bij de cavia’s dat ze kunnen bijten.

 7. Moeders moet toch blij zijn dat ze mij niet trof zou dr nog een paar opmerkingen geven. Snap dat het gênant is maar je kan ook gewoon bedankt zeggen, toch?

 8. Ja het is rot voor zo’n kind ken precies zulke voorbeelden.

 9. wat jij schrijft heb ik gedacht. Ik heb in de grote speeltuin van Geleen eens een tweejarig peuter net op tijd weggetrokken voor een rondsuizende draaimolen, en teruggebracht naar haar moeder die verderop met iemand zat te kleppen en kennelijk haar kind niet eens had gemist.
  De peuter begon te huilen toen ze haar moeder zag, en die moeder verwaardigde zich niet ook maar één woord tegen mij te zeggen. Ze nam het wurm op schoot en begon het luidkeels te troosten. Het kind keek mij kwaad aan en begon nog harder te krijsen. Wat zal dat kind later nog meer zijn overkomen, vraag ik mij af. Ik zou er geen nietsvermoedende gorilla voor hebben neergeschoten.

 10. Ik ga een heel eind met je mee. Maar…. wat als jouw liefste, kind, partner, familielid door een dier wordt bedreigt? Dan zie je op dat moment toch anders tegen de dingen aan, denk ik.
  We weten allemaal wat de gevarenrisico’s zijn. Mensen moeten inderdaad beter uitkijken. Maar van dierentuinen mag je verwachten dat ze afdoende preventie betrachten. Alleen van de dieren kun je niets verwachten. Die zitten gewoon gedwongen opgesloten en moeten ook maar afwachten wat de mens in bepaalde gevallen met hem doet.
  In dit geval zeg ik: alle dierentuinen nog eens goed hun preventiebeleid EN hun diervriendelijke habitats laten bekijken.

 11. Ja wel héél lastig om hierover te oordelen. Hóe het kind in het verblijf kon komen en óf de moeder heel erg onachtzaam was weet ik n.l. niet. Kleintjes zijn inderdaad watervlug, maa ik was er niet bij en weet dus niet of moeders met haar telefoon zat te spelen.
  Wél begrijp ik dat de aap het slachtoffer werd, je kunt zo’n klein kind natuurlijk niet beschuldigen van opzet, weet zo’n klein kind veel , die ziet een leuk muurtje om op te klimmen en heeft geen idéé waar hij mee bezig is.
  Was het een volwassene geweest zou je natuurlijk wél kunnen zeggen”lul je wéét toch waar je aan begint als je in dat verblijf klimt” en je ziet maar dat je jezelf redt.”
  Met een klein kind kun je dat gewoon niet doen omdat het niet voor zichzelf kan zorgen én geen idee heeft van het gevaar.

 12. bij het bekijken van de foto, dacht ik : “nu komt de aap uit de mouw”…Liesbeth

  ik ga graag naar een dierentuin, maar eigenlijk zouden de dieren daar niet moeten verblijven..

  ook de gorilla’s niet..

  prettige dag

 13. Inderdaad moeten ouders zorgen dat het niet gebeurt.Hadden ze de aap niet in slaap kunnen schieten in plaats van dood?

 14. Waarom er in het geval van het kind dan ook geen verdoving is gebruikt begrijp ik ook niet.

  Diervriendelijke groet,

 15. Groot probleem die appende ouders die ondertussen geen oog hebben voor hun kinderen, laat staan om hen het verschil te leren tussen een aaibaar en niet-aaibaar dier… Mooi logje!

 16. Ik kan mij dat nog goed herinneren Liesbeth, het was een hele toestand hoor.

 17. ik ben het helemaal met je eens Liesbeth
  en vind ook dat in dit geval met een verdoving volstaan had , al lees je andere berichten
  kinderen waar dan ook en zeker in zo’n omgeving als een dierentuin moeten onder begeleiding , en dat gebeurd zeker te weinig , wat je zegt de papa’s en de mama’s zitten te appen , zelfs daar bij die apen
  opdat de apen van kinderen er vandoor gaan

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top