Huis Sonneveld

Uitzicht op Eendrachtsplein vanuit Huis Sonneveld.

Huis Sonneveld


Ik bezocht in Rotterdam een museum namelijk Huis Sonneveld. Op nog geen 10 minuten fietsen van het centraal station, naast Eendrachtsplein staat een huis, het valt eigenlijk niet op maar dat deed het wel toen het gebouwd werd in 1933. Huis Sonneveld is namelijk gebouwd in de style van het Nieuwe Bouwen. Het nieuwe bouwen is een verzamelnaam voor een radicaal nieuwe manier van bouwen, waarin functionaliteit en het ontbreken van versieringen de belangrijkste kenmerken zijn.

Moderne buizen meubelen in de huiskamer van Huis Sonneveld.Een groot wit huis, met heel veel ramen, dat is het eerste wat je ziet. En bij het betreden van de tuin waar ik m’n fiets kan parkeren valt me de ingang voor het personeel op. De voormalige eigenaar van dit huis, heer Sonneveld, was directeur van de Van Nellefabriek en werd door dit pand en zijn reizen door Amerika geïnspireerd dit huis te bouwen.
Bij de kassa werd mij verzocht hoezen over mijn schoenen te doen en kreeg ik uitleg over het audiosysteem. Overigens werd me ook de recetcode toegefluisterd want dan hoefde ik niet naar beneden mocht het niet meer werken. Meedenken- altijd goed.

Huis Sonneveld RotterdamLopend door het huis realiseer je je al snel hoe modern dit huis in zijn tijd was. In een tijd dat veel woningen geen badkamer hadden, beschikten het personeel over een eigen badkamer. Weggewerkt achter kastjes bevindt zich een muziekinstallatie die in elke kamer te beluisteren is, simpelweg een knop en een speakertje netjes weggewerkt uiteraard. Een vuilstortkoker in de keuken, een goederenliftje en een aparte douche bij de ouderlijke slaapkamer met 10 douchekoppen. Zou je dat nu niet in je huis willen?

Meer ga ik niet over dit museum verklappen, het is gratis te bezoeken met een Museumjaarkaart en Rotterdampas en samen met museum het Nieuwe Instituut €10,-. Dat lijkt veel, maar je loopt langer rond in dit huis dan je zal vermoeden. De audiotour geeft veel informatie weg en laat je desnoods dieper op elementen ingaan.

Aan de buitenkant zie je er niks aan, maar wacht maar tot je binnen bent!

22 thoughts on “Huis Sonneveld

 1. nee de auto is pas 2 jaar oud, maar ik ga dan toch liever met de trein, klinkt goed te doen!

 2. nu dat iets anders vinden lukt jou prima
  zoals nu de andere kant van Rotterdam , ik zag er de havens en de Euromast
  alles wandelend en varend , dus zag ook best mooie plekjes van de stad :)

 3. Ze zaten daar op verschillende hoogtes die douchekoppen.
  Ik probeer telkens iets anders te vinden om over te schrijven, grotendeels omdat ik van nieuwe dingen hou maar ook om zoals dit, een andere kant van Rotterdam te laten zien.

 4. Ja het is echt ontzettend leuk een echte tip om eens te gaan bekijken.

 5. Hey Edward, ik geloof dat dit al de 2 keer zeker is dat ik je iets laat zien wat je niet kent:D

 6. Hey Riet, hoop dat je geen oudere auto hebt want dan mag je er helemaal niet meer in. Het huis ligt een kwartier maximaal van het station. Gewoon rechtdoor het station uit en de 4 rechts eerst hoek links.

 7. Bedankt nogmaals, ik weet je te vinden dan!
  Hoewel… Hulkie is niet zo van de grote stad hoor.
  Maar er is nog zoveel moois te zien in het land, komt helemaal goed.

 8. Ik had er dus naar toe kunnen gaan maar ben niet geweest. Ik heb werkelijk geen idee wat ik van het museum kan verwachten maar er was nu iets met mode…ja dat trekt me dus heel wat minder dan een beetje fotograferen in de stad. Maar ben vaak zat in de stad dus wat niet is…;)

 9. Wil je nog meer Rotterdam tips? Dagje met Hulkie plannen? Let me know;)

 10. Ja, uiteraard herkende ik het Sonneveld huis gelijk :-) en ik kan gelijk vertellen dat het Nieuwe Instituut ook de moeite waard is, daar zijn vaak hele mooie tentoonstellingen.

 11. Moet ik onthouden voor áls ik nog eens in Rotterdam kom. Gebeurt niet vaak want ik heb de pest aan Rotterdam om zijn parkeer beleid “pinnen only”! Maar deze bouwstijl is wel wat heel erg de moeite waard vind.
  Ligt het huis een beetje in de buurt van een treinstation?

 12. Goh, daar wist ik het bestaan niet van hoor. Ik moet nog een hoop bezoeken in Rotjeknor.

 13. Dat is vast erg leuk om te bekijken, mooi dat het bewaard is gebleven en toegankelijk gemaakt.

 14. 10 douchekoppen in mijn badcel , zou niet passen :)
  ik nam een digitale tour hier
  en kwam ook een leuk filmpje over de spiegelvloer tegen , al is dat van later datum en tijdelijk
  interessant blog heb je weer voor ons

 15. Lijkt me zeer interessant en erg modern voor de tijd toen het gebouwd werd

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top