Ik bezocht in Rotterdam een museum namelijk Huis Sonneveld. Op nog geen 10 minuten fietsen van het centraal station, naast Eendrachtsplein staat een huis, het valt eigenlijk niet op maar dat deed het wel toen het gebouwd werd in 1933. Huis Sonneveld is namelijk gebouwd in de style van het Nieuwe Bouwen. Het nieuwe bouwen is een verzamelnaam voor een radicaal nieuwe manier van bouwen, waarin functionaliteit en het ontbreken van versieringen de belangrijkste kenmerken zijn.

Moderne buizen meubelen in de huiskamer van Huis Sonneveld.Een groot wit huis, met heel veel ramen, dat is het eerste wat je ziet. En bij het betreden van de tuin waar ik m’n fiets kan parkeren valt me de ingang voor het personeel op. De voormalige eigenaar van dit huis, heer Sonneveld, was directeur van de Van Nellefabriek en werd door dit pand en zijn reizen door Amerika geïnspireerd dit huis te bouwen.
Bij de kassa werd mij verzocht hoezen over mijn schoenen te doen en kreeg ik uitleg over het audiosysteem. Overigens werd me ook de recetcode toegefluisterd want dan hoefde ik niet naar beneden mocht het niet meer werken. Meedenken- altijd goed.

Huis Sonneveld RotterdamLopend door het huis realiseer je je al snel hoe modern dit huis in zijn tijd was. In een tijd dat veel woningen geen badkamer hadden, beschikten het personeel over een eigen badkamer. Weggewerkt achter kastjes bevindt zich een muziekinstallatie die in elke kamer te beluisteren is, simpelweg een knop en een speakertje netjes weggewerkt uiteraard. Een vuilstortkoker in de keuken, een goederenliftje en een aparte douche bij de ouderlijke slaapkamer met 10 douchekoppen. Zou je dat nu niet in je huis willen?

Meer ga ik niet over dit museum verklappen, het is gratis te bezoeken met een Museumjaarkaart en Rotterdampas en samen met museum het Nieuwe Instituut €10,-. Dat lijkt veel, maar je loopt langer rond in dit huis dan je zal vermoeden. De audiotour geeft veel informatie weg en laat je desnoods dieper op elementen ingaan.

Aan de buitenkant zie je er niks aan, maar wacht maar tot je binnen bent!