Stolperstein of struikelsteen in Eindhoven. Ter herinnering aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Brabant,  Tweede Wereldoorlog

Stolperstein Eindhoven

Onder een boog van bloemen liggen 24 kleine vierkante plaatjes ze schitteren in de zon en herdenken 24 Joodse inwoners van een Eindhovens krankzinnigen gesticht. De 24 messing plaatjes beschrijven namen en datums, datums van overlijden met plaatsnamen die we alleen maar kennen door de gruwelijkheden die er hebben plaatsgevonden. Zonder die kleine plaatjes zou je er voorbij lopen, nu struikel je erover figuurlijk ook, je moet bukken om te lezen wat ze zeggen. Bukken alsof je buigt voor hun heengaan, een mooie gedachte nietwaar?

Stolperstein of struikelsteen in Eindhoven. Ter herinnering aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.Op 16 december 1992 plaatste kunstenaar Gunter Demnig een klein messing plaatje voor het stadhuis van Keulen, op dit plaatje de eerste regels van Himmlers bevel die 50 jaar eerder werd uitgedragen en die tot deportatie van duizenden Sinti en Roma zou lijden.
Dit messing plaatje werd zonder toestemming geplaatst en Stolperstein, struikelsteen genoemd. Door het plaatsen van zo’n steen krijgt een straat opeens een andere betekenis een persoon, meestal zonder graf, opeens een naam.
In het messing wordt een korte tekst gegraveerd: Hier leefde gevolgd door naam, geboortedatum en daaronder de plaats en datum waar hij of zij is omgebracht; bijna altijd een vernietigingskamp.

Het project groeide uit en inmiddels zijn 45.000 van deze stenen, verspreid over heel Europa, te vinden. Dat zijn 45.000 namen die nooit meer vergeten worden, die dagelijks worden gelezen en herinnerd. Dagelijks worden herinnerd en waar nog elke dag namen bijkomen. En ondanks dat er nog steeds namen en dus stenen bijkomen is dit een symbolisch project omdat nooit alle namen een plaats zullen krijgen voor het huis waar ze ooit woonde en uit het leven werden gerukt.

De messing plaatjes herbergen de namen van 4 bewoners die op 13 maart 1944 op een deportatielijst terecht kwamen. De Duitse Sicherheitsdienst komt hun halen. Hun verzorgers weigerde mee te werken. Eén van hen sprak zelfs de symbolische woorden; ‘Ik heb geen Joden, alleen maar patiënten’. Hun verzorgers en doktoren worden gevangen genomen en bedreigd, de volgende dag worden alle Joodse bewoners opgehaald. Wat er van hun rest zijn 24 stolpersteine, betonnen blokjes met messing plaatjes, messing plaatjes die goudkleurig schitteren in de zon.

22 reacties

 • Rob Alberts

  Ik vind deze stolpersteine erg indrukwekkend.

  Dat er mensen tegen deze herdenkingstenen zijn vond ik vreselijk.
  Uiteindelijk is een conflict rondom deze steen toch geschikt.

  Herdenkende groet,

 • ♫ M e l ☺ d y ♫

  Die struikelstenen vertellen hele verhalen he… hier liggen ze ook door heel de stad en er komen nog steeds bij ook

 • VillaSappho

  O dat klinkt interessant, vaak kan je aan de hand van die namen al wat dingen opzoeken.

 • VillaSappho

  Ja he, mocht je er eens één tegenkomen dan weet ik nu zeker dat je even in zal houden. Mooie gedachte nietwaar?

 • Mrs. T.

  Ik was toevallig gisteren in Tilburg bij een symposium ‘omdat wij weten van hun lot’ en dat ging onder andere over de Stolpersteinen. Erg indrukwekkend.

 • VillaSappho

  Mooi he dat dat soort kleine plaatjes van 10 bij 10 centimeter dat kunnen bereiken, denk er nog maar eens aan. Op internet zijn de locaties te vinden, voor als je er zelf eens één wil bekijken.

 • VillaSappho

  Ik krijg het juist warm van de gedachte dat die mensen nog steeds herinnerd worden.

 • VillaSappho

  Ja ik begrijp die gedachtegang niet, het bewijs is overal. Racisten zullen helaas altijd bestaan.

 • VillaSappho

  Het is in Duitsland begonnen in andere landen zijn andere ideetje gebruikt die ook als plagiaat gekenmerkt kunnen worden.

 • VillaSappho

  Ik heb foto’s opgezocht, wel damn ja das wat voor mij ja. Maar mijn interesse in begraafplaatsen komt vooral voort uit mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog. Tis weer lekker niet te bereiken met het OV hmmmm.

 • Trees

  Indrukwekkend! Dit soort plaatjes of soms steentjes zie je best vaak. Ik heb ze zelfs in .duitsland gezien.
  Mooi logje!

 • Rietepietz

  Helaas zijn er nog altijd mensen die de joden vervolging ontkennen, hun hoofd is harden dan deze metalen plaatjes.

 • Edward McDunn

  Heel bijzonder en indrukwekkend Liesbeth, van zo’n verhaal krijg je het toch een beetje koud hoor.

 • klaproos

  er is in oud rekem een kerkhof… daar lopen de rillingen je over de rug… dat zou iets voor jou zijn,

 • karel

  mooi dat dit er is
  een mooie wijze om hen in herinnering te houden
  zo kom je al wandelend door het land op meer plekken
  kleine monumenten tegen , waar je eenvoudig niet zonder stoppen aan voor bij komt