Fietspomp

Nieuwe ouderwetse fietspomp van Jumbo voor niet speciale ventieltjes

Fietspomp

Lang, heel lang geleden pleurde ik in een licht geagiteerde bui mijn fietspomp weg. Die nieuwerwetse pomp voor speciale ventielen, die beviel me niet om de doodeenvoudige reden dat ik alleen maar zwaar ouderwetse maar prima werkende ventielen gebruik. Ik verlangde hevig naar een retro pomp, met houten handvatje en houten plankje en zo’n lekker rood slangetje en met een nog veel lekkerder ijzeren klemmetje die moeiteloos mijn ventieltje grijpt en werkt zoals het bedoeld is. Ik dacht toen serieus dat ik wel ff een nieuwe ouderwetse fietspomp ging vinden, but o I was wrong. Die krengen zijn nergens te koop. En als ze er te koop zijn dat is het kwaliteit van niks als het al niet uit elkaar gevallen is in het schap dan toch wel onderweg naar de kassa.
En zo verstreken de maanden van kloten met een klein pompje, pas dan merk je hoe vaak je zo’n ding nodig hebt, pas dan merk je hoe waardeloos zachte banden fietsen. Pas dan merk je wat je mist en zeker dan merk je dat zo’n pomp aan je fietsstang leuk is maar niet effectief. Het zorgde er ieder geval voor dat ik bleef zoeken naar die ene prachtige fietspomp waar ik zo hevig naar verlangde.

En toen, toen op een totaal onbewaakt moment na vele vele winkels voor niets bezocht te hebben, zag ik daar toen ik het allang niet meer verwachtte en ik eigenlijk bij toeval even keek, daar in een verlaten schap bij Gamma, mijn ouderwetse pomp. Nog niet eens namaak een echte van Jumbo die ik spontaan vastgreep om niet meer los te laten. Drie maanden van kansloos zoeken was opeens voorbij. Intens gelukkig zoefde ik naar huis waar ik pruttelend van plezier al m’n bandjes eens lekker oppompte, de zwembandjes zijn helaas nog goed gevuld maar ach met een beetje vrije tijd, lekker weer en uiteraard hele lekkere harde bandjes, fiets ik die er wel vanaf.

17 thoughts on “Fietspomp

 1. Heel belangrijk harde banden ivm lek rijden. Met een slappe band schuurt de buitenband de binnenband langzaam door.
  Kun je zien aan de rubber korreltjes die in de buitenband liggen bij vernieuwing.
  Ze kunnen tegenwoordig veel harder gepompt worden dan vroeger. ( zie zijkant band )
  Ik pomp met een compressor.

 2. Zelfs in de fietsenstalling gebruik ik niet de elektrische pomp, maar gewoon de retropomp die daar ook staat.Heb ik veel meer grip op hoe hard de band wordt.

 3. Ik dacht dat ik de enige was die maar niet kan wennen aan de nieuwe fietspompen! Gelukkig heb jij er dus ook last van. En ben jij die geluksvogel die nog een ouderwets exemplaar heeft weten te scoren… Ik blijf mijn ogen ook openhouden!! Man-man-man, wat een rotpompen zijn er tegenwoordig!

 4. Ik heb een moderne, en ik heb een echte pomp van ruim 30 jaar oud. Ja echt. En werkt nog steeds.

 5. Sinds 1999 ben ik verslingerd aan het goedkoopste type plastic Zefal pomp. Die knel je tussen het frame en hebben daardoor een lekker lange slag. Geen gedoe met lekkende pompslangen. Doet het op Franse (die ik meestal heb) en Nederlandse ventielen. Voor m’n vouwfiets met autoventielen moet ik een verloopje gebruiken, maar ook die pomp ik er knalhard mee op. Sinds die tijd heb ik geen andere pompen meer in de schuur. Het ding ging over van fiets naar fiets totdat ie een keer kwijt was. Gelukkig vond men er na aandringen mijnerzijds nog een achter de toonbank bij een fietsenbouwer. Het was niet meer de bedoeling dat ze die dingen verkochten. Toch wel gelukt. De vorige was knalgeel en deze is knalrood. Deze keer vroegen ze er 3 euro voor, de vorige was in 1999 7,50 FFR wat omgerekend een dikke euro is.

 6. Yep … da’s nog een echte met dat houten handvat. Werkt een stuk beter dan dat plastic gevalletje dat op je fiets zit maar is natuurlijk wel een echte calorieverbrander

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top