Wat gebeurde er na Operatie Market Garden?

Wat gebeurde er na Operatie Market Garden?

Wat gebeurde er na Operatie Market Garden?

Zoals inmiddels wel bekend is mislukte Operatie Market Garden. Het Britse legerkorps kwam niet verder dan de Betuwe net over de Waal bij Nijmegen, de Britten en Polen bij Oosterbeek vluchtte en zo kwam het front tot stilstand. Het gebied tussen de Waal en de Rijn vormt dan de grens tussen geallieerd- en Duits gebied, frontgebied dus. Wat gebeurde er na Operatie Market Garden? Je leest er hier over.

Op de vlucht
Na de bittere strijd in en rond Arnhem werd snel duidelijk dat er gered moest worden wat er te redden viel. De veelal Britse maar ook Poolse mannen vluchten vanuit Oosterbeek naar Driel/Heteren (aan de overkant) waar de Poolse brigade hun kampement hebben opgeslagen. Zo’n 3000 man weet veilig het water over te steken. Operatie Market Garden is mislukt maar het moraal niet gebroken. Een deel van de geallieerden blijft in de Betuwe waar nog 200 dagen van strijd volgen.

Betuwe loopt onder
Wel stond het front aan deze kant van het bevrijdde deel van Nederland stil, de Betuwe wordt geëvacueerd. Allereerst werd ene deel van de Betuwe ontruimd door een op stapel staand offensief om de geallieerden uit het gebied te jagen. Het midden van de Betuwe bleef dat bespaard maar ook zij moesten vluchten, voor het oorlogsgeweld. In de nacht van 2 op 3 december bliezen de Duitsers een dijk op waardoor het gebied onder water kwam te staan. Er blijven zo’n 1000 mannen over die het vee verzorgen en weigeren te vertrekken.

Hoofdkwartier Schoonderlogt
Bij Elst te midden van Arnhem en Nijmegen, werd een Landgoed genaamd Schoonderlogt ingenomen als Amerikaans hoofdkwartier. De zo bekende Screaming Eagles verbleven hier tot het einde van de herfst waarna ze na een korte tussenstop naar de Ardennen moesten. Om deze bijzondere locatie en de geschiedenis van de Betuwe in de Tweede Wereldoorlog te herdenken wordt er jaarlijks in de periode na Operatie Market Garden een evenement georganiseerd genaamd ‘The Island’. Naar de bijnaam die de ondergelopen omgeving kreeg. De Betuwe wordt pas in april ’45 bevrijd maar de zware strijd in het gebied heeft vele levens gekost, huizen zwaar beschadigd en de landerijen zijn door het overvloedige water verwoest.

Moraal
Gelukkig was het moraal van onze geallieerden niet gebroken, nog tijdens Operatie Market Garden is duidelijk dat er verder gevochten gaat worden. Zowel de Britten, de Amerikanen, de Polen als Canadezen worden ingezet om verder te strijden vóór onze bevrijding en tegen de Duitse bezetting.

Wat gebeurde er na Operatie Market Garden? Ja de Betuwe, maar nog veel meer. Ik kom er binnenkort op terug, met een vergeten slag op Nederlands grondgebied.

Verder lezen? Lees hier over de Slag bij Overloon die net na Operatie Market Garden plaatsvond.

15 thoughts on “Wat gebeurde er na Operatie Market Garden?

 1. Ze moesten door natuurlijk. Knap om het moraal hoog te houden na alles wat er mis ging.

 2. Je moet er toch niet aan denken dat we nu allemaal Duits zouden praten?
  Zoveel mensen hebben hun leven gegeven…
  Ik lees/leer steeds nieuwe dingen op je blog over WOII.

 3. Ondanks alle tegenslagen gingen ze door en door, tot de overwinning, en de prijs was duur.

 4. En zoals we van je gewend zijn ook weer bijzondere foto’s, zoals die kinderwagen. In oorlogstijd maar al te vaak gebruikt om eten in te vervoeren, én kindertjes natuurlijk want ook die werden soms bij boeren achtergelaten om enige tijd aan te sterken.

 5. Uiteraard ging men verder, men kon niet anders dan de Duitsers volledig uitschakelen.

 6. Het was inderdaad een ramp voor de troepen, een volkomen mis schating. Hans

 7. ik wandelde onlangs door landgoed Schoondelogt
  het museum in Oosterbeek net 1 dag
  dus ik kom daar zeker terug

 8. Goed bezig! Ik vroeg me laatst nog af wat er allemaal na OMG en operatie Colin gebeurd is en jij gaat dat nu netjes voor mij op een rijtje zetten.

Comments are closed.

Back To Top