Wandelen op een berg

Wandelen op een berg

Wandelen op een berg

Het was een zeldzame mooie avond en terwijl mijn lamlendigheid zwaar op mij drukte besloten we het dan toch te wagen en een wandelingetje te gaan maken. Meestal zoeken we het niet te ver, maar het weer van de laatste tijd zijn een aantal locaties me iets te drassig of iets te ver van de auto. Dat betrouwbare weer wil ik graag van verre aan zien komen en dus zochten we het hoger op. Niet ver van Schijndel en nog dichterbij Eerde ligt een voormalige vuilnisberg op wat ooit nog langer geleden een vliegveld van 1 strip en een slagveld was.

De Vlagheide
B.85 Schijndel was een vliegveld speciaal gemaakt voor Operatie Market Garden pas na de Koude Oorlog werd het terrein aan de Gemeente Veghel afgestaan die er een 46 hectare grote vuilnisbelt op creëerde. Je moet het ergens kwijt hè. Deze werd in 2004 gesloten en omdat ze er inmiddels een mooi natuurgebied van gemaakt hebben leek me dat een aardige wandelplek. Het is geen onbekende omgeving voor me, ik fietste er al eens over maar een tweede keer met Willys naar boven is door ronduit lelijke betonblokken niet meer mogelijk. Nu kan ik iets over achterlijke mountainbikers zeggen maar ja wie hoort er nou op zo’n berg? Gezien hun frisse koppies neem ik mijn verlies met liefde. Want jeetje die berg ligt 36.9 meter boven NAP en dat voelde ik. En ondanks dat ik nog steeds geen fan van wandelen ben, maakte het uitzicht een hele uh berg goed.

We liepen van links naar rechts de berg over en ik keek al de hele tijd uit naar de koeien die ik aan de andere kant wist te staan. Vraag me wel eens af of die beesten een stel kortere poten aan één kant hebben maar ze loeide van niet. Ook de bries bovenop de berg was best aangenaam ware het niet dat die wind direct over een bedrijf waaide wat zogenaamd duurzaam hout maakt. Als die lucht duurzaam is dan kunnen we ook allemaal ons tuinhekkie weer vol kliederen met carboleum. Met een laatste blik op een fenomenaal uitzicht draaide we ons om en daalde af naar 12 meter boven NAP en stapte in de auto naar huis.

25 thoughts on “Wandelen op een berg

 1. Die carbonzuur geur lijkt me niet meer van deze tijd maar ja… de foto’s omschrijven prachtig het gebied.

 2. Mooi uitstapje. Die ‘bergwandeling’ heeft je weer mooie foto’s opgeleverd.

 3. Wat een mooie wolken! Ik houd wel van wandelen maar liever ook niet bergop. En die koeien zullen wel af en toe omdraaien om gelijk te blijven.

 4. Bijzondere geschiedenis! Ik had er nooit van gehoord.
  Ooit had het dagblad ‘Trouw’ een serie over ‘oneffenheden in het land’.
  Daar zaten dit soort ontdekkingen bij.

 5. de omgeving is tog keer mooier dan het beeld
  als je de foto’s bekijkt zal je het zien , en weet je gelijk waarom Trix daar zo graag kwam
  eerst aan de natuur denken is altijd en overal de beste keuze , in mijn ogen dan

 6. Mooi dat de vuilnisbergen hergebruikt worden , we hebben er ook een maar die is heel wat minder interessant.
  Bergop is niet mijn hobby maar eenmaal lopende kwamen we een heel eind in de Moezel.

 7. Je ziet ze overal die “puin- of afvalduinen/bergen. In ieder geval heeft de begroeiing er blijkbaar geen moeite mee en dat is een pluspuntje. De grond is dan gelukkig gered van woningbouw want dáár is het dan weer niet goed genoeg voor.

 8. Vuilnis als onderdeel van het landschap. Het komt meer voor. En levert soms mooie resultaten op. Zo werd anno 1930 het nu zo geliefde Amsterdamse Bos gebouwd op een stevige laag vuilnis. Om het onderliggende veengebied vol te plempen met materialen die het bos konden dragen. Niemand die het meer weet, maar het zorgt voor een hoop vertier…. Leuk blog!

 9. Erg mooie beelden.
  Ik kan ook hier vanuit mijn stoel mee genieten.
  Daarvoor Dank

 10. Wandelen doet wonderen met je lichaam en geest.
  Storten van afval gebeurd niet meer, maar zo is wel menig park of natuur gebied ontstaan.
  Als je beneden staat lijk een boom minder hoog dan als je in de top zit.
  Net als een berg, maar wel mooi uitzicht, frisse wind en zelf een prestatie geleverd. Hans

 11. Teveel bergop wandelen is ook niet mijn ding. Ik ben het ook niet gewoon want we zitten amper boven het NAP….
  Wel een heel mooi zicht daar!

 12. Terhils had ik op mijn verlanglijstje maar heb niet echt zin om allerlei papieren te regelen om de grens over te rijden. Dat is trouwens wel een serieuzere berg nog.

 13. Ik ben helema niet van zulke dingen dan loop ik er liever rond met een boek over het gebied.

 14. Hebben jullie daar eigenlijk al een keer de escaperoute gedaan? Is hartstikke leuk om te doen. Al weten jullie er waarschijnlijk zoveel van dat er ook wel weer dingen zijn die niet zullen kloppen.

 15. mooie opnamen van je wandeling bij die berg :)
  nog wat liefde voor het wandelen krijgen , en je zal er nog meer kunnen genieten
  of zo als ik gister deed de90meter Posbank beklimmen

 16. Bergen zijn maar betrekkelijk hier in Nederland. Als ik vanuit het centrum van Hoensbroek naar huis loop, loop ik ook meer dan 35 meter omhoog. Ik woon op zo’n 100 meter boven NAP en waar ik ook naar toe moet het is op berg op, of bergaf. Dat is het voordeel van zuid Limburg.

 17. Ik heb Google maps er even bijgepakt. Van S. zeker? 🙂 Duurzaam hout dat ruikt naar carboleum? Duurzaam dan vast in de betekenis die ik vroeger op school geleerd heb (en nog steeds gebruik): iets dat lang meegaat. Maar die voormalige vuilnisbelten zijn mooi om te bewandelen. In Zuid-Limburg (en Duitsland en Belgie) heb je ook nog die terrils, de slakkenbergen die zijn overgebleven van de steenkoolwinning. Uitzichten! Mooie foto’s Liesbeth!

 18. Zo’n beetje bergop wandelen vind ik wel leuk, want daarna komt er altijd een bergaf :-)
  wat wel heel vervelend moet zijn, is die carboleum geur uit die fabriek, en dat in een natuurgebied…
  Je laatste & voorlaatste foto in dit logje vind ik een mooie ‘beschrijving’ van deze plaats.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top