Wandelen in Wessem

Wandelen in Wessem

Wandelen in Wessem

Waar ik mijn kennis van deze kleine stad opduikelde moet je me niet meer vragen maar alweer een hele tijd stond er ergens op mijn inmiddels redelijk lange te-doen lijst dat ik naar Wessem wilde. Werkelijk geen idee wat er nou werkelijk waar in Wessem was maar toen ik het waarachtig zag ja toen wist ik het weer ik wilde wandelen in Wessem.

Wandelen in Wessem
Hoe enorm dorps het er ook is, Wessem is een stad. Wanneer precies is niet bekend maar omdat Wessem zijn eigen munt had gaan de geleerden er vanuit dat het stadsrechten had. Wessem is een Limburgs stadje ter grote van een dorp en qua stijl vergelijkbaar met het nabij gelegen Thorn. Dat het is gebouwd als vesting is op een aantal plaatsen waaronder bij de uit mergel opgebouwde kerk te zien. De kerk werd in de oorlog grotendeels verwoest wat de te nieuwe toren verklaart. Met nog geen 2100 inwoners is Wessem qua formaat een dorpje met dito karakter. Gelukkig ben ik dol op oude stadjes en is het heerlijk wandelen in Wessem.

We parkeerden tegenover het voormalige gemeentehuis wat momenteel verbouwd wordt tot appartementen en terwijl ik me verbaasde over hoe mooi oud het plein was, sjokte Frans naar de bakker. Niet doen, ze hebben er werkelijk zalige koekjes.

Het oude centrum is een aaneenschakeling van straatjes met maaskeitjes, monumentale huizen en boerderijen. Het ene monument na het andere loop je voorbij en met als toetje een wandeling langs de Maas. Wessem is een typische Limburgs dorpje, niet ver van het ook al zo mooie Thorn, inclusief nukkige bewoners maar zonder overmatig toerisme. Precies zoals ik het graag heb.

28 thoughts on “Wandelen in Wessem

 1. Ik hou ook zo van die kleine oude dorpjes.Het is er altijd zo heerlijk wandelen en ze hebben vaak erg pittoreske hoekjes

 2. Wat een prachtig stadje is dit, mooi zo met die stadsmuur.
  In het stadje Thorn ben ik wel eens geweest, echt ook de moeite waard om een bezoek te brengen.
  Groetjes Irma

 3. Het plaatsje Thorn kende ik wel ,lang geleden was ik daar
  ook Wessem is mooi, zo als je mooi foto,s laten zien.

 4. Wat een schattig stadje! Lijkt me inderdaad een leuke plek om te wandelen.

 5. 2100, dat is een heel groot dorp vergeleken met hier. Hier nog geen 400 incl. buitengebied.

 6. Vroeger reed ik vaak op mijn brommertje langs Wessem, als ik me van Baexem naar Maasbracht-beek spoedde, op weg naar mijn toenmalige vriendin. Nu zie ik pas hoe mooi het stadje is.

 7. Gek is dat.. iedereen kent de naam Thorn.. maar dit Wessem dus niet.
  Ik ben eigenlijk nog nooit veel in Limburg geweest.. heb wat gemist duidelijk.

 8. Als je het mij vraagt was het zeker de moeite waard om richting Wessem te gaan. Denk niet dat ik er al ooit was, maar Thorn ken wel maar daar is, zoals je schrijft, altijd veel volk.

 9. Plaatje hoor, daar zou ik óók wel eens willen wandelen. Maar ja, het is aardig uit de richting;-)

 10. Thorn ken ik wel maar Wessem weer niet.
  Ik zie wel dat er reden genoeg is om er eens langs te gaan.

 11. Wel een leuke plaats om te bezoeken, mooi gelegen aan de Maas. Hans

 12. dat ziet er ook prachtig uit , wie weet kom ik die kant nog eens op te wandelen
  ja het was weer fijn in Artis , ondanks de regen had ik een fijne dag

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top