Wandelen in Wessem
Limburg,  Trippie,  Wandelen

Wandelen in Wessem

Waar ik mijn kennis van deze kleine stad opduikelde moet je me niet meer vragen maar alweer een hele tijd stond er ergens op mijn inmiddels redelijk lange te-doen lijst dat ik naar Wessem wilde. Werkelijk geen idee wat er nou werkelijk waar in Wessem was maar toen ik het waarachtig zag ja toen wist ik het weer ik wilde wandelen in Wessem.

Wandelen in Wessem
Hoe enorm dorps het er ook is, Wessem is een stad. Wanneer precies is niet bekend maar omdat Wessem zijn eigen munt had gaan de geleerden er vanuit dat het stadsrechten had. Wessem is een Limburgs stadje ter grote van een dorp en qua stijl vergelijkbaar met het nabij gelegen Thorn. Dat het is gebouwd als vesting is op een aantal plaatsen waaronder bij de uit mergel opgebouwde kerk te zien. De kerk werd in de oorlog grotendeels verwoest wat de te nieuwe toren verklaart. Met nog geen 2100 inwoners is Wessem qua formaat een dorpje met dito karakter. Gelukkig ben ik dol op oude stadjes en is het heerlijk wandelen in Wessem.

We parkeerden tegenover het voormalige gemeentehuis wat momenteel verbouwd wordt tot appartementen en terwijl ik me verbaasde over hoe mooi oud het plein was, sjokte Frans naar de bakker. Niet doen, ze hebben er werkelijk zalige koekjes.

Het oude centrum is een aaneenschakeling van straatjes met maaskeitjes, monumentale huizen en boerderijen. Het ene monument na het andere loop je voorbij en met als toetje een wandeling langs de Maas. Wessem is een typische Limburgs dorpje, niet ver van het ook al zo mooie Thorn, inclusief nukkige bewoners maar zonder overmatig toerisme. Precies zoals ik het graag heb.

28 reacties