Wandelen in de Peel

Wandelen in de Peel

Wandelen in de Peel

Na ons bezoek aan het museum wilde ik nog graag even wandelen in de Peel het nabijgelegen natuurgebied. Ik had al borden zien staan maar pas toen we er daadwerkelijk heen reden merkte ik dat het toch nog 20 minuten weg was. Maar eenmaal daar was ik toch blij met de keuze. Het zonnetje deed grotendeels haar best en dat was al heel wat in vergelijking met de voorgaande dagen. 

Nabij een eetgelegenheid parkeerde we en hoewel er auto’s stonden lieten we de paar andere wandelaars al snel achter ons. Een verlaten boerderij passeerde we en even later meer vol met eenden. Ze zaten op stammetjes die er ingelegd leken. We volgde het pad wat aan beide zijden beschermd werd door hoge struikel. Een vogelkijkhut was de enige onderbreking van dit saaie stuk.

Kunst
Al van verre zag ik de stammen staan. Rechtop maar niet langer met kluit in de grond. Dit gebied is voor lange tijd gebruikt om turf te steken zwaar werk waarbij mensen niet naar huis gingen maar sliepen in een plaggenhut. Ook die kwamen we tegen tijdens onze wandeling. Fotogeniek maar ik waardeer mijn eigen huis opeens heel wat meer.

Vlonders
Omdat een groot deel van Nationaal park de Groote Peel vroeger al moeras was, is de grond nat en niet altijd toegankelijk. De Peel werd vroeger pedelo en pedelant genoemd. Verbasterd van het Latijnse woord palus wat moeras betekent. Om veilig en met droge voeten een route te lopen liggen er op diverse plaatsen lange vlonders. Heerlijk fotogeniek en we genoten dan ook van de wandeling.

Paddenstoelen
Maar behalve mensen waren ook de paddenstoelen dun gezaaid. Na kilometers zag ik de eerste vliegenzwam. Niet zo mooi als ik hoopte maar de wandeling was het wel. We slingerde langzaamaan terug en toen ik eigenlijk dacht dat ik pech had zag ik twee vliegenzwammen. De zon was er even niet en dus ging ik erbij zitten. Het duurde langer dan ik wilde en toen ik ging verzitten schoot het me in de rug.

Het was nog maar een klein eindje naar de auto maar lekker wandelen in de Peel was wel voorbij. Het gaf niet ik had genoten van het prachtige natuurgebied en raad jullie allemaal aan ook eens te wandelen in de Peel.

24 thoughts on “Wandelen in de Peel

 1. Prachtig gebied, ik ken het alleen van naam dus nog nooit geweest. Ik zal het met jouw foto’s moeten doen wat zeker geen slechte tweede optie is.

 2. De Peel is prachtig. Wanneer je een heel gebied hebt met van die afgebroken berkenbomen, geeft dat een unheimlisch gevoel.
  Tegenwoordig rijd ik vaker langs de peel (grote, kleine, peel peel) dan dat ik er wandel. Staat wel nog op mijn lijstje.
  Djiez, wat een lijstje heb ik..

 3. Nee niet doen je passeert dan zoveel andere natuuegebieden dat je beter daar uit kan kiezen.

 4. ja ik kwam er zat tegen
  heb ze van onder gefotografeerd op de grond , als ook aan de boom
  in dat boekje staat van alles :) en ook over de witbalans , maar het allemaal in het echt toe te passen is anders als het te lezen , zal ooit goed komen

 5. Jammer dat het zo ver weg is voor mij (165 km enkele reis),
  en zeker met al die regen ga er toch niet voor rijden
  een nat pak kan ik heir ook wel oplopen :-)
  maar die landschappen hebben we hier dan weer niet
  prachtige herfst sfeer en hele mooie foto’s

 6. mooie opnamen van een mooi stukje van ons mooie land
  ik zelf heb nog een stukje te gaan tussen Griendtsveen en Roermond
  waar liepen jullie

 7. De Peel is een prachtige omgeving.
  Ik volg klaproosblog en die vertoeft daar ook vaak met de honden.
  Een mooi stuk Nederland. Hans

 8. De Peel is mooi, inderdaad. In de buurt van waar ik woon hebben we het Fochtelooer Veen. Niet heel anders, maar toch wel weer anders dan de Peel. Iets meer naar het oosten, in Drenthe, hebben ze Klazienaveen. Bij jullie in de buurt vind je Helenaveen. Ook prachtig!

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top