Waarom mijn e-reader stof ligt te vangen
Boeken en films

Waarom mijn e-reader stof ligt te vangen

Een e-reader is een apparaat waarop digitale boeken opgeslagen en gelezen kunnen worden. Het speciale e-ink systeem zorgt voor de opbouw van de bladzijdes. Omdat na deze opbouw geen energie meer nodig is, blijft het beeld stilstaan vergelijkbaar aan een normaal boek. En toch ligt mijn e-reader stof te vangen, ik vertel je waarom.

Epub
Ebooken zijn beveiligd door een bepaald systeem wat er voor zorgt dat je het digitale bestand niet zomaar op je e-reader kan zetten. Onder andere het bestandstype epub is op een e-reader te gebruiken, maar alleen al het omzetten hiernaar, wat via een programma moet, vind ik onhandig en omslachtig.

Duur
Hoewel de e-readers zelf steeds goedkoper worden, blijven digitale boeken zeer duur. Een e-book is goedkoper dan de gedrukte versie maar het verschil is gering. Voor de prijs heb je eigenlijk weinig in handen.

Milieuvriendelijk
E-books zijn wel milieuvriendelijk, het niet drukken maar digitaal kopen of huren van een boek scheelt enorm veel in papier, inkt en vervoer.

Handel
Helaas heeft de komst van het digitale boek er ook voor gezorgd dat er levendig wordt gehandeld in de digitale bestanden en dus dat er minder boeken worden verkocht. Gaf je vroeger een boek wat je eerst zelf las weg, nu kan je een boek als bestand met zoveel mensen delen dat er zelfs speciale Facebook groepen hiervoor zijn opgezet.

En toch ligt mijn e-reader stof te vangen. Niet alleen het omslachtige omzetten naar epub zorgt daarvoor. Ook mis ik het gevoel van bladzijdes, de geur van een boek. Mis ik zelfs het gewicht wanneer ik een boek vasthoud. En hoewel het makkelijk is als je eens op vakantie gaat of geen tijd hebt om naar de bibliotheek te gaan toch gaat mijn e-reader nooit een echt boek vervangen.

20 reacties

 • Zij

  Ik heb het liefst nog altijd een gewoon boek.
  Oké.. misschien minder milieuvriendelijk, maar het voelt voor mij gewoon beter.
  Trouwens een boek kan je achteraf verkopen. Een e-book mag je niet verkopen blijkbaar.
  Daardoor alleen al, is een e-book zeker duurder dan een gewoon boek.

 • Hartelijke Hot Hulk

  Ik lees geen boeken ivm concentratie gebrek.
  Mijn E-reader heet tv
  Waar ik vaak ondertiteling bij zet via teletekstpagina 888

 • Deborah Hamar

  Heb al jaren een reader. En hoewel ik moest wennen, want niks kan een echt boek vervangen, vind ik het nu heerlijk. Ik lees zoveel meer dan anders. En ook zoveel sneller.
  Ik heb een abonnement genomen op Book choice. Iedere maand 8 boeken in verschillende genres voor maar 2 of 3 euro per maand. Deze boeken worden op naam uitgegeven en gaan dus niet van hand op hand. Ik lees nu dus ook boeken die ik normaal gesproken niet zo snel zou pakken.

 • henk50

  Ik kan er ook niet echt aan wennen. Ik moet ook zo ontzettend vaak een digitaal blaadje omslaan… Ook digitale kranten zijn niet echt aan mij besteed. Er vallen hier twee gedrukte exemplaren per dag door de brievenbus. Daarna gaan ze bij het oud papier in de hoop dat ze gerecycled worden.

 • willy

  vroeger las ik heel veel boeken, maar inmiddels ben ik het enigzins verleerd Liesbeth…

  een e-reader is niet aan mij besteed

  fijne avond

 • minoesjka2

  Ik heb niet eens een e-reader, en wil er geen ook.
  Ik heb hetzelfde als jij, ik wil een boek voelen, bladeren, ruiken …..

 • Anna

  Ik heb geen e reader al lees ik wel ebooks, op mijn tablet … lekker handig. Bij mij ligt de verhouding papieren boek en digitaal lezen zo 50/50. En ebooks zijn toch een pak goedkoper, jaarlijks zijn er genoeg acties waarbij je maar goed 5€ betaald.

 • Regenboogvlinder

  Al jaren heb ik een e-reader maar bestanden omzetten naar e-pub heb ik nooit hoeven doen. Een e-book is toch altijd een epub bestand?
  Toen ik de e-reader kreeg heb ik van diverse mensen echt duizenden titels gekregen. Natuurlijk lees ik die niet allemaal, niet allemaal mijn stijl. En ik ben nu lid van book-choice. Elke maand 8 epubs en 8 luisterboeken voor een paar euro per maand. Ook heel veel actuele boeken.
  Ik vind de e-reader super handig, lekker licht en makkelijk, zeker om mee te nemen. ’s Avonds lekker lezen met alleen het lampje van de e-reader aan en mijn slapende vriendje heeft er geen last van. Een e-reader kan nooit echte papieren boeken vervangen, dat heb ik ook altijd gezegd, maar dit cadeau (al zeker 6 jaar geleden voor mijn verjaardag gekregen van mijn dochter) is een van de mooiste die ik ooit gekregen heb.
  Laatst heb ik dus weer 2 nieuwe boeken heb gekocht, die in mijn speciale rijtje staan, dat rijtje groeit en groeit ;-).
  “De erfgenaam” van Doornaert & Van der Leest en “Hunkering” van Maria Boonzaaijer. Het eerste duo ken ik persoonlijk en voor dit boek heb ik de eerste correctieronde gedaan en Maria Boonzaaijer heb ik onlangs ontmoet bij een boekpresentatie!

 • Sjoerd

  Mijn vrouw leest op de e-reader voor ze gaat slapen, in bed dus. Maar voor de rest lees ik ook liever van papier.

 • meninggever

  Ik ben een boekenlezer. Omgeven door boeken kan ik niet anders dan bekennen dat ik wellicht nooit een e-reader zal gebruiken. Ik wil bladeren, en sommige boeken moet je ook ruiken. Afgelopen jaar (bijna)weer een stuk of 100 exemplaren toegevoegd en als mensen echt niet weten wat ze me moeten schenken (om welke reden ook..) geef mij maar een boekenbon. De stapel ongelezen is nog zo groot dat ik wel een tweede leven mag krijgen om die allemaal nog tot me te nemen, maar ja, ik doe echt mijn best lees er soms drie tegelijk. Nee, dat digitale lezen is niet aan mij besteed…

 • mistynotes

  Vandaag nog een goedkoop e-boek gekocht op ebookalarm.nl. Voor 2 euro.
  Een ereader heeft zeker de nadelen die jij noemt, maar er liggen natuurlijk ook onnoemelijk veel gewone boeken te verstoffen in de Nederlandse boekenkasten. Voor mij geldt in ieder geval: sinds ik een ereader heb lees ik veel meer boeken.

 • rietepietz

  Helemaal eens, lezen doe je in een boek waarvan je de bladzijden om moet slaan, ze al halverwegen de bladzijde vastpakken om toch vooral meteen door te kunnen lezen !

 • annaberg

  Ook hier ligt hij stof te rapen. Al heeft de echtgenoot er de eerste maanden wel veel op gelezen.

 • Matroos Beek

  Ik deel deze ervaring. Ook mijn e-reader is niet echt een succes. Mijn echtgenoot maakt er wel veel gebruik van, maar hij leest dan ook enorm veel.

 • logbankje

  Dat is het grootste nadeel van de digitale techniek, het is zo makkelijk te delen.
  Een boek pak je makkelijker op de een e-reader, zit je weer te staren naar een beeldschermpje.
  en onderzoek heeft uitgewezen dat het allemaal niet zo goed is voor je ogen, nog nooit van een boek gehoord. Hans