Vuurwerk

Op een veilig 2018

Vuurwerk

Het is iedereen jaar zo wat dezelfde discussie, vuurwerk moet worden afgeschaft of centraal worden afgestoken. Geen vuurwerk is weer iets wat ons wordt afgenomen, die overlast is maar één avond er is elke dag herrie van vliegtuigen, het is slecht voor het milieu, het is zonde van het geld etcetera. Er is veel voor te zeggen maar dat ik faliekant tegen vuurwerk ben mag meteen duidelijk zijn. Dat komt mijn stelling misschien niet helemaal ten goede maar daarom beroep ik me op de cijfers.

Cijfers:

Dit zijn de cijfers van vorig jaar gecontroleerd met meerdere bronnen (nieuwssites) dus het kan hier en daar wat afwijken. Maar de bedragen en aantallen stijgen ieder jaar. Het aantal gewonden wil wel eens wat lager zijn maardat is te wijten aan het weer. De cijfers van 2016/2017:
4,7 miljoen aan huizen gebouwen
5.1 miljoen aan spullen
1,4 (ja nog steeds miljoen) aan auto’s
472 vuurwerkongevallen (gemeld bij de eerste hulp)
15 blinde ogen
1 geamputeerde hand
3 gedeeltelijk geamputeerd
31 verloren vingers

Schade:

Dus een financiële schade van 11,3 miljoen over oud en nieuw vorig jaar is nog steeds niet genoeg om vuurwerk aan banden te gaan leggen of zelfs te verbieden? Ik snap het niet. Elk ander feest met maar een fractie van deze risico’s, schade en gewonden wordt per direct afgeschaft of komt er nooit. Maar oud en nieuw niet. Want oud en nieuw is een traditie waar veel mensen van genieten.

Op een veilig 2018

Traditie met nasmaak:

Een traditie kan ook veranderen, bedenk maar eens hoeveel geld het scheelt als je geen vuurwerk hoeft te kopen omdat er binnen een paar kilometer prachtig door de staat betaald vuurwerk veilig wordt afgestoken. Uiteraard is een samenkomst niet geheel veilig, net zoals de opslag van vuurwerk. Maar thuis in de kelder is ook niet alles. Vuurwerk afsteken is dan wel een traditie, maar wel één waar elk jaar (onschuldige) gewonden bij vallen, hulpverleners bij worden bekogeld, enorm veel afval en schade ontstaat. Oud en nieuw, een traditie met nasmaak.

België:

Dat ik niet ver van België woon zorgt ook al jaren voor problemen, daar wordt vuurwerk zó onveilig verkocht, dat als je het in de auto meeneemt je al een stevig risico loopt. Leuk hoor die extra harde, in Nederland verboden klap, maar wat als je buurmeisje vervolgens doof is aan 1 kant, verhuizen maar?

Veiligheid versus baldadigheid:

Veel mensen weten nog steeds niet hoe ze veilig met vuurwerk om moeten gaan en ondanks filmpjes en voorlichting zijn er elk jaar weer kinderen die zonder controle van ouders rommel af staan te steken. Dagen voor oud en nieuw trekken hele groepen als zwervers door de straten tassen en zakken gevuld met zwaar ontvlambaar spul. En maar klieren. Baldadigheid? Het opblazen van iemands kliko of complete bushokjes is geen baldadigheid. Belletje trekken is baldadigheid, die cijfers hierboven zijn dat niveau wel ontstegen.

Halt:

Sta je daar met je 16-jarige schuldbewuste puber bij bureau Halt. Hoewel ik ergens hoorde dat dat afgeschaft gaat worden ben ik vooral voor veel hardere straffen. Taakstraf, alles vergoeden en een straf voor de ouders. Want hoe kan het dat als er een bushokje wordt opgeblazen dat we het als maatschappij mogen vergoeden omdat de dader, als die al gepakt wordt, alleen een taakstraf krijgt? Belachelijk, laat staan als de schade niet alleen financieel is. Wil je enig idee hebben hoe het is te leven zonder duim of oog, plak hem dan een poosje vast. Succes met je veters strikken.

Oud en nieuw is elk jaar het toonbeeld van prachtig vuurwerk, zolang je maar ver genoeg omhoog kijkt. Op de grond vallen gewonden, worden hulpdiensten bekogeld en raken onschuldige mensen gewond. Dus kijk de 31e omhoog en geniet ervan want als het aan mij ligt is dit het laatste jaar. Dus op een veilig en zeikensnat begin van 2018.

17 thoughts on “Vuurwerk

 1. Toen ik nog echt puberaal dacht overwoog ik de risico’s wat minder dan later. Nu ik huisdieren heb, ene huis bezit en een auto voor de deur, word ik toch wat chagrijniger van al dat geklooi met die knallen. Niet omdat ik het die kinderen wil ontzeggen. Maar ik snap dan weer niet waarom ze door de straten moeten trekken met die troep en niet ergens lekker op een landje of in een park hun zaken afsteken. Nee, het lijkt wel of het overlast MOET bezorgen. En dat er dan volwassenen tussen zitten die 150-300 euri afschieten omdat het zo’n lekker gevoel geeft…..Die komen zeker wat te kort in hun relatie. Sterren zoek ik liever daar waar ze voor meer mensen plezier geven en geen schade veroorzaken. Want de cijfers liegen niet. Een soort gedoogramp in wording…..

 2. Ik heb nooit vuurwerk gekocht en heb er persoonlijk dus zeer weinig mee. Maar ik rij ook geen auto en rook net zo min. Als je van die 2 de jaartotalen optelt, dan scooren ze beide minsen zo hoog als vuurwerk op het gebied van fijnstof en slachoffers.

  Hier in de stad hebben we 2x per jaar georganiseerd vuurwerk. Een keer rond 31 augustus aan het eind van de zomerkermis en 1x met 8 oktober. Ik vind dat zeker mooi. Alleen hadden ze dit jaar het vuurwerk vervangen door een lasershow. Geeft minder vervuiling en het was zeker een fraai spectakel.

  Omgekeerd weet ik ook dat er landen zijn waar je het hele jaar vuurwerk mag afsteken en waar minder slachtoffers vallen. Taiwan is zeer bekend daar om. Bij elk huwelijk kan je horen waar het is en anders kijk je maar even naar de lucht. Maar bij echt vuurwerk, zoals het Chinees Nieuwjaar, hebben de afstekers voor een groot deel integraalhelmen op met het venster dicht. Scheelt behoorlijk aan gehoor- en oogschade. Ik denk ook wel eens dat het in NL juist zo’n bende is door het te beperken en te hypen tot maar 1 dag. Zo blijft men onervaren en hebben ze teveel geld om de meest ellendige rommel te kopen.

 3. Knallen houd ik niet van.
  Siervuurwerk vind ik echt best wel mooi.
  Koop het zelf nooit.
  Ben ik tegen, ben ik voor?
  Ik ben niet tegen, nee, absoluut niet.

 4. Niets mis met siervuurwerk, het probleem zit ‘m in de stomme runderen die illegaal te zwaar vuurwerk kopen en bij mensen die er onverantwoordelijk mee omgaan. Net als bij de voetbalwedstrijden tegenwoordig rellen, plundering en normaal lijken te zijn. Keihard optreden tegen foute mensen, streng straffen en de schade op hen verhalen.
  De goede moeten steeds vaker onder de kwade lijden, Ook bij de criminaliteit, handschoentjes aan en je vroeg er om is de trend. Zo verziekt een kleine groep mensen alles voor de rest.

 5. Ik heb juist daarom niks met oud en nieuw, het leven gaat gewoon verder maar er moet en er zal allemaal narigheid bij komen. Hoewel het in mijn gemeente gelukkig altijd rustig blijft. Maar toch, ik sla dat gedoe het liefste gewoon over.

 6. Mooi verwoord, op naar een zeiknatte oudejaarsavond/nacht.
  Ik heb zo’n hekel aan vuurwerk, bij mijn flat is het jaren lang haast oorlog geweest, zulke harde knallen en weinig siervuurwerk.
  De laatste jaren is het iets rustiger, maar mij zul je niet buiten zien….

 7. De cijfers liegen er niet om maar heeft iemand al eens berekent hoeveel files, schade en leed er op jaarbasis veroorzaakt wordt door dat gepiel met je telefoontje in het verkeer ? Ja, we vinden het allemaal onverantwoord maar meer dan de helft van de verkeersdeelnemers zit achter het stuur te appen. Net als met dat hele zwartepietengedoe was er tot voor kort geen haan die er naar kraaide of piet nou zwart of wit was totdat een paar Surinamers een gedachtenkronkel ontwikkelden. Hetzelfde verhaal voor vuurwerk toen er een paar artsen beginnen te schreeuwen dat ze zo’n hekel hadden aan overwerken op nieuwjaarsnacht.

  Ik ben gewoon geen voorstander van vuurwerk maar ik gun ieder z’n pleziertje. En gezien de verkoopcijfers vermoed ik dat nog steeds het overgrote deel van Nederland plezier beleeft aan vuurwerk

 8. Afschaffen en centraal vuurwerk afsteken. De kosten en ongelukken lopen de spuigaten uit. Maar dat betekent voor ons wel dat we het nooit meer zullen zien. Met onze rolstoelgebonden dochter kunnen we er meest van tijd niet komen. Druk en onhandige locaties. Geen zielig verhaal maar gewoon de realiteit.

 9. heeeeeeeeeeeeeeeeeellllllllllllllllllll lang geleden soms wat sterretjes
  en van die lucifers die leken op een lontje om mensen te laten schrikken
  afschaffen en verbieden dus en wel vanaf morgen
  en elke onverlaat die gepakt wordt , opsluiten in het zo goed als leeg staande pand in Vucht
  op water en brood tot volgend oud en nieuw

  fijn weekend groet

 10. Die feiten waren ons vroeger niet bekend, we hebben er gewoon veel plezier in gehad tot het tot ons doordrong wat er werkelijk aan de hand was. Het geknoei van onvoorzichtigen, geknal dat minstens een week van te voren al aan de gang is. Nu m
  Nog steeds denk ik dat, als de stokers zich aan de regels zouden houden, het een acceptabel feest is maar ja, zo werkt het niet.

 11. Mag van mij afgeschaft worden. Vroeger nog weleens een sterretje afgestoken maar dat was het dan ook

 12. Ik heb er ook een enorme hekel aan. En dat ze verdomme niet eens hun zooi opruimen na het afstoken vind ik helemaal asociaal.

 13. Een kennis van mij heeft nog drie vingers aan zijn ene hand… vuurwerk ontploft in zijn hand toen hij dertien was… Ik heb er nooit van gehouden. Voor mij mogen ze het helemaal afschaffen.

 14. Voor mij mogen ze ook afschaffen,zoveel leed voor dieren en mensen.Ik kom met mijn vrijwilligerswerk ook in aanraking met de gevolgen er van. 1 ding wil ik hier toch nog even belichten.Er is wel wat veranderd met het vuurwerk in België sinds 2010.Bij ons in België kan je geen ongekeurd vuurwerk kopen.De zaken die het verkopenheb worden streng gecontroleerd maar hier durven ze het ook niet afschaffen.Hier kan je wel geen grote aantallen vuurwerk kopen en moet je voor sommige een bepaalde leeftijd hebben.Je adres achter laten en toestemming hebben om het af te steken.Het meeste wordt nu langs internet gekocht in Polen,Duitsland.Wie bij ons nu vuurwerk wil kopen heeft het echt niet gemakkelijk Want handelaren, worden gecontroleerd en hebben weinig in huis.Dus er is hier heel veel veranderd en voor mij mogen ze het afschaffen.Ik ben er volledig tegen.

Comments are closed.

Back To Top