Actueel Boeken en films Tweede Wereldoorlog

Waarom ik het Dagboek van Anne Frank 7x heb

Ik las het Dagboek van Anne Frank in groep 6 of 7 en heb het boek nooit los kunnen laten. Dat mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog vanaf toen niet meer opgehouden is, heeft ervoor gezorgd dat ik heel wat boeken heb gelezen. Maar met het Achterhuis is het begonnen. En omdat ik het belangrijk vind dat de jongere generaties begrijpen wat de gevolgen van oorlog zijn koop ik het dagboek steeds als ik hem ergens zie. Waarom ik het Dagboek van Anne Frank 7x heb? Ik vertel het je hier.

Binnenkort begint hier 75 jaar bevrijding van Zuid-Nederland. Iets waar ik al een hele tijd naar uit kijk en ook al langer mee bezig ben. Met regelmaat praat ik met mensen, liefst jonge, en wijs ze op de kleine dingen waar oorlog mee kan beginnen. Pas nog in de bibliotheek, een simpele ruzie tussen 2 kinderen van een jaar of 9 draaide opeens uit op discriminatie. Terwijl de ene moeder haar kind aansprak op het geschreeuw, zei de andere moeder dat ‘die moslim gewoon zijn mond moet houden’ jawel tegen een joch van 9. Dat de kinderen er net voor nog gewoon samen zaten te spelen en beide schreeuwde, betekent opeens niets meer.

Precies dat gedrag, dat is waarom ik het dagboek van Anne Frank 7x heb. Want dat gedrag wat soms in opvoeding wordt meegegeven, dat wil ik niet meer zien, niet meer horen. Verschil maken tussen ras, geloof, geaardheid, uiterlijk, inkomen, politieke voorkeur het is en was aanleiding voor oorlog. Aanleiding voor vreselijk veel onschuldige doden en omdat ik dat nooit wil meemaken deel ik het Dagboek van Anne Frank uit. In de hoop dat ik tussen al die kinderen die ik het boek geef er maar één zit die niet langer denkt dat discriminatie en verschil maken om wat voor reden dan ook normaal is.