Waarom ik het Dagboek van Anne Frank 7x heb

Waarom ik het Dagboek van Anne Frank 7x heb

Ik las het Dagboek van Anne Frank in groep 6 of 7 en heb het boek nooit los kunnen laten. Dat mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog vanaf toen niet meer opgehouden is, heeft ervoor gezorgd dat ik heel wat boeken heb gelezen. Maar met het Achterhuis is het begonnen. En omdat ik het belangrijk vind dat de jongere generaties begrijpen wat de gevolgen van oorlog zijn koop ik het dagboek steeds als ik hem ergens zie. Waarom ik het Dagboek van Anne Frank 7x heb? Ik vertel het je hier.

Binnenkort begint hier 75 jaar bevrijding van Zuid-Nederland. Iets waar ik al een hele tijd naar uit kijk en ook al langer mee bezig ben. Met regelmaat praat ik met mensen, liefst jonge, en wijs ze op de kleine dingen waar oorlog mee kan beginnen. Pas nog in de bibliotheek, een simpele ruzie tussen 2 kinderen van een jaar of 9 draaide opeens uit op discriminatie. Terwijl de ene moeder haar kind aansprak op het geschreeuw, zei de andere moeder dat ‘die moslim gewoon zijn mond moet houden’ jawel tegen een joch van 9. Dat de kinderen er net voor nog gewoon samen zaten te spelen en beide schreeuwde, betekent opeens niets meer.

Precies dat gedrag, dat is waarom ik het dagboek van Anne Frank 7x heb. Want dat gedrag wat soms in opvoeding wordt meegegeven, dat wil ik niet meer zien, niet meer horen. Verschil maken tussen ras, geloof, geaardheid, uiterlijk, inkomen, politieke voorkeur het is en was aanleiding voor oorlog. Aanleiding voor vreselijk veel onschuldige doden en omdat ik dat nooit wil meemaken deel ik het Dagboek van Anne Frank uit. In de hoop dat ik tussen al die kinderen die ik het boek geef er maar één zit die niet langer denkt dat discriminatie en verschil maken om wat voor reden dan ook normaal is.

18 Reacties op “Waarom ik het Dagboek van Anne Frank 7x heb

 1. Wat een idee om zo iets uit te kramen van die ene moeder. Op zo een leeftijd zijn kinderen enorm vatbaar voor dergelijke uitspraken en zo creeer je misverstanden aan beide kanten, die tot god weet wat kunnen leiden.

 2. Wat goed dat je het verhaal zo verspreidt! Mijn exemplaar is stukgelezen en inderdaad mee eens. Een groep mensen wegzetten als ‘zwakker’ of ‘slechter’ en op basis daarvan hun rechten inperken is heel gevaarlijk. En helaas ook niet weg uit deze tijd.

 3. Goh ja, hoe sommigen omgaan met opvoeding ….. dieptreurig. Ik heb de versie met de gele kaft trouwens, en al heel lang. Het is een boek dat ik nooit zal wegdoen

 4. Moeten die ouders natuurlijk wel willen lezen, maar vind het een mooie gedachte van je.

 5. Ik kan me daar wel in vinden. Ik ben net een boek aan het lezen over het ontstaan van de eerste wereldoorlog. Daar wordt je ook echt niet vrolijk van.

 6. daar sta ik pal achter Liesbeth
  al moet ik zeggen dat ik het maar 1 x gelezen heb
  inderdaad zo’n kinder ruzie en reactie van ouders kunnen een aanleiding zijn

  fijne avond groet

Reacties zijn uitgeschakeld.

Mijn blog draait op cookies en koffie!

Cookiebanner country

Categorieën

Leesvoer:

Boek Cleo

Archief: