Waarom heten de Tommies de Tommies?
Geschiedenis,  Tweede Wereldoorlog

Waarom heten de Tommies de Tommies?

In brave burgerboekjes van net na de oorlog en ook in maar een beetje goede films komen de scheldwoorden die de strijdende partijen voor elkaar hadden ruimhartig voor. Onze NSB’ers zijn nog altijd ‘de zwarten’ in Belgie. Fransen noemen de Duitsers Boche, de Britten noemen ze Jerry (de kamerpo heet zo ook) en de Duitsers noemen Nederlanders Käseköpfen. Zomaar een rijtje scheldwoorden waar de bijnaam Tommie dan weer niet tussen past. Tommies, dat zijn de goeie, dat zijn de geallieerden het is zeker geen scheldwoord dus waarom heten de Tommies de Tommies?

Waarom heten de Tommies de Tommies?
We gaan terug in de tijd naar de Slag om Boxtel (1794), de Britten zijn aan het knokken tegen Frankrijk in de Eerste Coalitieoorlog. Een hele club tegen de Fransen en het werd uitgevochten op Nederlandse bodem. Watermolens werden open gezet, bruggen verwijderd Den Bosch had natte voeten maar het lukte de Britten niet om de Fransen Boxtel uit te meppen.
Waarom heten de Tommies de Tommies?

It’s all right sir
Arthur Wellesley (Hertog van Wellington) redde aardig wat levens met zijn geslaagde aftocht maar trof toch een stervende soldaat aan. Deze soldaat, Thomas Atkins geheten, zei tegen zijn meerdere It’s all right sir. It’s all in a day’s work, wat vertaald “Het is in orde meneer. Het hoort er allemaal bij.” betekent.
Jaren nadien wist de Hertog de naam van de soldaat nog te herinneren om zijn heldhaftigheid. Allicht dat deze soldaat genoemd is in training en als voorbeeld heeft gediend.

Andere versies
Uiteraard word dit verhaal weer betwist, het zal eens niet, en zou de naam door de War Office willekeurig verzonnen zijn als naam voor de gewone soldaat in het militair handboek. Helaas wordt dat ook weer betwist omdat er voor die tijd al bewijzen zijn van de Britse bijnaam en wel in de de benaming Thomas Lobster, naar hun opvallende rode uniformen uit die tijd.
Dat de naam bekend werd in 1890 staat in ieder geval vast, het gedicht Tommy van schrijver Rudyard Kipling beschrijft in zijn gedicht de gewone Britse soldaat.

We verloren trouwen de Slag bij Boxtel, Brabant werd geannexeerd. Maar aan de Tommies heeft het niet gelegen en alleen al voor het mooie verhaal durf ik te beweren dat de bijnaam Tommy uit Boxtel komt.

17 reacties