Waarom heten de Tommies de Tommies?

Waarom heten de Tommies de Tommies?

Waarom heten de Tommies de Tommies?

In brave burgerboekjes van net na de oorlog en ook in maar een beetje goede films komen de scheldwoorden die de strijdende partijen voor elkaar hadden ruimhartig voor. Onze NSB’ers zijn nog altijd ‘de zwarten’ in Belgie. Fransen noemen de Duitsers Boche, de Britten noemen ze Jerry (de kamerpo heet zo ook) en de Duitsers noemen Nederlanders Käseköpfen. Zomaar een rijtje scheldwoorden waar de bijnaam Tommie dan weer niet tussen past. Tommies, dat zijn de goeie, dat zijn de geallieerden het is zeker geen scheldwoord dus waarom heten de Tommies de Tommies?

Waarom heten de Tommies de Tommies?
We gaan terug in de tijd naar de Slag om Boxtel (1794), de Britten zijn aan het knokken tegen Frankrijk in de Eerste Coalitieoorlog. Een hele club tegen de Fransen en het werd uitgevochten op Nederlandse bodem. Watermolens werden open gezet, bruggen verwijderd Den Bosch had natte voeten maar het lukte de Britten niet om de Fransen Boxtel uit te meppen.
Waarom heten de Tommies de Tommies?

It’s all right sir
Arthur Wellesley (Hertog van Wellington) redde aardig wat levens met zijn geslaagde aftocht maar trof toch een stervende soldaat aan. Deze soldaat, Thomas Atkins geheten, zei tegen zijn meerdere It’s all right sir. It’s all in a day’s work, wat vertaald “Het is in orde meneer. Het hoort er allemaal bij.” betekent.
Jaren nadien wist de Hertog de naam van de soldaat nog te herinneren om zijn heldhaftigheid. Allicht dat deze soldaat genoemd is in training en als voorbeeld heeft gediend.

Andere versies
Uiteraard word dit verhaal weer betwist, het zal eens niet, en zou de naam door de War Office willekeurig verzonnen zijn als naam voor de gewone soldaat in het militair handboek. Helaas wordt dat ook weer betwist omdat er voor die tijd al bewijzen zijn van de Britse bijnaam en wel in de de benaming Thomas Lobster, naar hun opvallende rode uniformen uit die tijd.
Dat de naam bekend werd in 1890 staat in ieder geval vast, het gedicht Tommy van schrijver Rudyard Kipling beschrijft in zijn gedicht de gewone Britse soldaat.

We verloren trouwen de Slag bij Boxtel, Brabant werd geannexeerd. Maar aan de Tommies heeft het niet gelegen en alleen al voor het mooie verhaal durf ik te beweren dat de bijnaam Tommy uit Boxtel komt.

17 thoughts on “Waarom heten de Tommies de Tommies?

 1. Ik heb een boek met teksten van muziek uit de oorlog, kocht he omdat mijn opa nooit verder zong dan een eerste zin en ik de rest in dat boek vond. Helaas niet het jouwe.

 2. Dat van de moffen heb ik ook al klaar als blogpost, staat voor januari ergens.

 3. De Nazi’s werden door de Britten ook de Hunnen genoemd, wij noemden die lui de Moffen (hoe kwamen we daar ooit aan??) en de Japanners waren de Jappen…. De Russen de Roden en de Indonesische opstandelingen de Blauwen… De uitleg over de Tommy’s is wel een aardige. Die lui hadden hun Stengun en noemden die zelf de Tommygun….Ging zo maar verder…..:)

 4. Ik denk het ook. Doet me trouwens denken aan een oorlogsliedje dat mijn moeder vroeger altijd zong. Over een moeder en een kindje die schuilden in de kelder tot de Tommies kwamen. Ze weet de tekst niet meer. Bij tijd en wijlen zoek ik er naar maar ik heb het nooit kunnen vinden. Het liep niet goed af in die kelder; ik geloof dat moeder en kind verdronken :-(

 5. Prachtfoto plaatste je hier bij en zou best kunnen dat de naam hier van komt

 6. Mij maakt het ook niet uit hoe ze Jan Soldaat daar noemen. Het zijn gewoon aardige verhalen…

 7. Een mooi verhaal en waar de naam echt vandaan komt, laten we dan maar even in het midden. Wat zeker is, iedereen weet over wie ze het hebben als het over de “Tommies” gaat :-)

 8. Ik dacht dat het van de strip Tom en Jerry kwam. Ik meen dat wel eens gehoord te hebben als officiële verklaring.

 9. mooi verhaal over minder mooie tijden , en er is niets van geleerd
  de oorlogen gaan gewoon door :(
  ik zou ook voor de 1ste versie gaan

 10. Interessant om te lezen. Ik vind de eerste versie van het verhaal ook het mooist, dus daar houd ik het vanaf nu gewoon op.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top