Waarom fietsen me blij maakt

Waarom fietsen me blij maakt

Waarom fietsen me blij maakt

Eén van de dingen die ik vorig jaar (en het jaar daarvoor) te weinig heb gedaan, is fietsen. En dat is best vreemd want voor ik Frans kende fietste ik overal (heen). Ik baalde als ik geen ov-fiets te pakken kreeg en baalde nog harder als er iets met mijn fietsen aan de hand was. Helaas is Frans absoluut niet van het fietsen en dus komt het er vaak niet van. Zonde, niet goed voor mijn gezondheid en dus om mezelf en jullie eraan te herinneren deel ik waarom fietsen me blij maakt.

Je ziet nog eens iets
Hoe vaak ik niet een u-bocht heb gemaakt omdat ik iets zag terwijl ik er voorbij fietste. Ontelbaar veel moet het zijn geweest, hoe makkelijk de auto is, je rijdt snel aan dingen voorbij die het stoppen waard zijn. De mooiste plekken ben ik tegengekomen terwijl ik op een fiets rond reed en een plaats verkende. De foto’s die ik hier deel zijn stuk voor stuk gemaakt terwijl ik een rondje fietste.

Contact
Met een vreselijke bui achter je aan is dat wel even minder, maar ik heb de leukste gesprekken gehad terwijl ik stond te schuilen. Zo fietste ik eens met een rotgang de stal in waar de hond mij begroette en de boer me zelfs koffie aanbood als ik de hond meteen even kamde. Dat kon hij zelf niet, namelijk. Hond bleek niet zo lief maar daar had ik geen last van. Contacten leggen, al is het maar om iets te vragen, gaat veel makkelijker op de fiets. Hoewel ik graag alleen fiets, is het samen oprijden met bekenden ook prettig.

Beweging
Voor jaren fietste ik met een glimlach op mijn gezicht de file ’s morgens voorbij, ik zwaaide naar de collega die meestal later binnen kwam dan ik en peddelde op mijn gemak naar mijn werk en weer terug. Op de terugweg zag ik die collega’s niet, gingen eerst naar de sportschool wat ik uiteraard niet deed met 2 keer 25 minuten fietsen. Ik had mijn beweging al gehad.

Slimmer
Hoewel ik bij sommige fietsers echt twijfel, schijn je er slimmer van te worden. Beweging stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen. Ook de communicatie tussen de hersendelen verbetert. Daarbij slaap je beter door de buitenlucht en beweging, kan je die hersens volgende dag meteen gebruiken.

Rust
Hele einden heb ik gefietst, de repeterende beweging en mooie natuur brengen rust. Ook de endorfine die vrij komt tijdens het bewegen geeft een gelukkig gevoel en vermindert stress. Tenzij je met glad weer ook moet fietsen, maar daar schreef ik ook al eens tips voor.

Goedkoop
Geen benzinekosten, hooguit wat onderhoud dat kost een fiets. Fietsen is goedkoop en heel wat minder belastend voor het milieu. Vooral als je geen elektrische fiets gebruikt. Daarnaast kan je ook van de omgeving genieten zonder extra kosten te maken bij een ommetje.

Dit is waarom fietsen me blij maakt, maar uiteraard fiets ik meestal ergens heen of fiets in een rondje om foto’s te maken. Waarom fiets jij graag?

29 thoughts on “Waarom fietsen me blij maakt

 1. Ik fiets helemaal niet graag. Bij voorkeur wandel ik. Maar ja, dat kost weer zoveel tijd dat ik toch vaak de fiets pak.

 2. Fietsen heb ik jaren niet gedaan. Toen ik in de randstad woonde was ik mijn fiets snel kwijt, omdat zelfs tegenover het politiebureau mijn fietsje niet veilig stond. Nu ik in west Duitsland woon en in de Achterhoek werk, geniet ik van de vroege fietsritten en kom ik savonds weer bij van de werkdag. Een wereld van verschil!

 3. Ik vind fietsen ook heerlijk. Doorheen de week komt het er niet vaak van, maar tijdens het weekend gebruik ik vaak de fiets om allerlei boodschappen in onze gemeente te doen.

 4. Ik houd juist niet zo van fietsen. Ik moest jarenlang dat takkeneind naar school fietsen, en heb nu nog een hekel aan fietsen eigenlijk. Hoewel ik er wel het nut van kan inzien. Maar ik loop dan liever hard.

 5. Ik ben ooit m’n blog begonnen om het fietsen te promoten. Kost weinig (bij mij minder dan 1 cent/km inclussief reparaties), je beweegt en het is gunstig voor het milieu. Inmiddels weet ik ook dat mensen er socialer door worden en dat het goed is om je hoofd te legen. Deed het ook veel (gemiddeld 6000km/jaar waarvan de helft tijdens fietsvakantie), op de 2e plek kwam de trein (1500km/jaar) voor grotere afstanden. Aan een auto ben ik nooit begonnen. Tegenwoordig loop ik meer (3000lm/jaar) dan dat ik fiets (1000km/jaar). Lopen is beter tegen botontkalking. Ik liep altijd al naar de winkel, omdat dat te dichtbij is voor de fiets. Tegenwoordig doe ik ook vaak combi’s dan fiets ik naar de duinen, loop daar met de fiets aan de hand en fiets dan vanaf een andere kant retour. Met fietsen zie je veel, met lopen ook. Door het lopen ben ik meer tijd kwijt en dat gaat ten kostte van het fietsen.

 6. Fietsen door de supermarkt ik zou het geweldig vinden. Fietsen maakt je hoofd zo lekker leeg ik raad het iedereen aan.

 7. Oef dat is een hoop geld zeg. Maar ik ben er bekend mee ik ben blij met mn handige vriend zeg maar.

 8. Ik ben bekend met alle ellende en kan je zeggen dat ga je nog missen als je in een dorp woont. Een beetje levendigheid. Hier ook ellende woon niet ver van een fietspad waar ze met 27 kilometer vandaan komen en soms maar net een auto missen.

 9. Ik fiets zeer vaak want het is mijn meest gebruikte vervoermiddel (andere die ik gebruik zijn mijn voeten en openbaar vervoer) . Maar eerlijk: ik doe het niet graag, het gewoon het meest efficiente. Ik word namelijk erg vaak boos op de fiets omdat ik zeer vaak geconfronteerd word met andere weggebruikers die het verkeer gevaarlijk maken door verkeersregels te negeren. Verkeerd geparkeerde auto’s op het fietspad bijvoorbeeld, maar ook bijzonder veel spookrijdende fietsers. Misschien is dat anders als je ergens woont waar niet zoveel verkeer is, maar ik woon in een drukke stad en vind dat dus echt niet fijn.

 10. Ik fiets graag om mijn hoofd leeg te maken en om meer van de omgeving mee te krijgen dan wanneer ik in een auto zit. En nu ik zonder vast inkomen zit, vind ik deze (min of meer) gratis vervoersoptie extra fijn. Al was ik (uitgerekend) het afgelopen half jaar bijna 150 euro kwijt aan reparatiekosten…

 11. Zonder fiets is Henk niets. Na een ongeluk was het eerste wat ik weer probeerde: fietsen (op een damesfiets met lage instap door de supermarkt: ik kon nog niet lopen). Fietsen is voor mij vrijheid. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik één fietsdag per week in kan plannen. Dat helpt ook nog eens tegen (mijn gevoeligheid voor) depressies.

 12. Ik gebruik de fiets om naar mijn werk te fietsen en terug. Ook voor boodschappen in de buurt haal ik die fiets uit onze stalling.

 13. Op dit moment is fietsen toch geen optie omdat Henk niet mee kan fietsen. Maar ik mis het niet echt omdat ik ook graag wandel. Maar wel makkelijk als ik even snel een boodschap wil doen terwijl Henk slaapt.

 14. Je ziet vaker mensen met een spiegeltje maar dat lijkt me toch ook niet echt veilig.

 15. Hij heeft er meerdere maar fietsen is echt zijn ding niet. Ik leerde asielzoekers fietsen op een damesfietsje die ik kreeg van een collega daar.

 16. In huize F. wordt ook graag gefietst, de laatste jaren elektrisch, maar dat heeft zo zijn redenen. Je bent buiten en ziet veel van de omgeving. Stopt sneller om een foto te maken enz.

 17. Fietsen is een prettige manier van voortbewegen, je komt nog eens ergens.
  Net als met wandelen, je komt altijd gelijk gezinde mensen tegen. Hans

 18. Helaas zit fietsen er voor mij niet meer in, maar binnen kort krijg ik een ander vervoermiddel. Wellicht dat dat wat beter gaat.

 19. Fietsen kan ik door een ongeluk niet meer maar heb vroeger gefietst over lange afstanden zoals van Lier naar Mol.Nu wandel ik alles normaal is minstens 3 keer per week.Het kan ook meer zijn.Buiten in de natuur zijn geeft zo’n gelukkig gevoel

 20. Fietsen doe ik alleen nog om even snel een boodschap te doen in de buurt. Prettig vindt ik het niet meer omdat m’n nek niet goed genoeg meer draait dat maakt het gevaarlijk.. Maar vroeger reden we inderdaad vaak door de duinen richting Katwijk of Hoek van Holland. En uiteraard op de Veluwe als we op de camping in Nunspeet stonden.

 21. Ik fiets graag maar echt vaak doe ik het niet. Af en toe op een zondagmiddag. Wandelen doe ik minstens drie keer per week, maar ja, dan gaat het vaak om dezelfde stukjes, dat is wel jammer. Mooie foto’s!

 22. nou Liesbeth , ook al zwerf ik niet meer rond op de fiets
  maar deze oude fietszwerver is het helemaal met je eens :)
  fijne avond groet

 23. Fietsen voelt als vliegen omdat je sneller gaat dan bij het lopen. Dat vind ik zo heerlijk. Vooral in de zomer dan. Je komt verder en je ziet meer.

 24. Fietsen doe ik best graag, maar dan wel bij droog en aangenaam weer ?

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top