Fototips

Fototip: Een nieuwe camera kopen? Hier moet je op letten!

Welke camera moet ik kopen? De vraag is me zo vaak gesteld en het antwoord blijft hetzelfde. Die kan ik niet beantwoorden want je weet alleen zelf wat waar wie en hoe je wil fotograferen. Geen bevredigend antwoord maar wel de waarheid. Wil je een nieuwe camera kopen? Lees deze blog en ga op onderzoek uit!

De slechtste fototips die ik ooit gehoord hebVragen om jezelf te stellen:
Wat wil ik gaan fotograferen?
Hoeveel kan ik er aan uitgeven?
Heb ik een cursus fotografie nodig?
Wat vind je belangrijk aan een camera?
Weet je zeker dat een nieuwe camera kopen de oplossing is?

Spiegelreflex
Meer dan eens zie ik het. Mensen die rondsjouwen met een spiegelreflex maar er niet mee om kunnen gaan hoppa 500 euro weggegooid en nog geen mooie foto’s. Bedenk goed dat je met een camera met losse lenzen weliswaar alle kanten op kan. Maar dat dat heel veel geld kost. En die lenzen moet je ook meesjouwen en wisselen. Als dat je tegenstaat begin er dan niet aan.

Compact/systeemcamera
Wil je meer functies dan je telefoon maar geen grote camera? Dan is een compact of systeemcamera iets voor jou. Afhankelijk van wat je wil fotograferen maak je hier een keuze. De kleinkinderen fotograferen kan al heel gemakkelijk met een simpel cameraatje. Vind je fotograferen dermate leuk koop dan een camera met meer functies een grotere compact waar je ook kan oefenen in de manuele stand of een systeemcamera. De laatste is een camera zonder spiegel maar met losse lenzen.

Winkelketens
Ga beslagen ten ijs. Winkelketens zijn er op gebrand je geld uit de zak te kloppen. Als jij laat merken dat je er niks vanaf weet zullen ze je heus wijsmaken dat de 5 keer duurdere 60mm beter is dan de 50mm om flatlay’s te fotograferen. Of dat je echt een spiegelreflex nodig hebt om luchtballonnen te fotograferen.
Vaak smijten ze ook met kreten als 25x zoom, leuk hoor maar digitale zoom heeft niets met de lens van je camera te maken. Digitale zoom snijdt in je foto waardoor je een lagere kwaliteit krijgt. Wel een groot voordeel aan ketens is dat zij een grote voorraad hebben en je de camera kan voelen. Ik kan bijvoorbeeld niet overweg met kleinere camera’s omdat ik niet echt een fijne motoriek heb. Ik heb dus bijna altijd een objectief met stabilisatie nodig.

Marktplaats
Laten we eerlijk zijn camera’s kopen op Marktplaats is best een dingetje. Toch deed ik het laatst tot mijn grote tevredenheid maar ik kocht wel een camera waar het aantal clicks laag van is (en meetbaar met een programma). Haal de camera zelf op, controleer het aantal clicks, controleer de kwaliteit van de foto’s die je ermee gemaakt hebt. Degene waar je de camera van koopt is een goede verkoper als je zijn computer daarvoor kan gebruiken. Je bent een betere koper als je zelf je spullen bij je hebt.
Groot voordeel aan Marktplaats is wel dat je daar vaak voor een zeer aangename prijs een compleet pakket kan kopen. Veel mensen beginnen ergens aan en vinden het tegenvallen. Ideaal om te beginnen zijn dat soort sets. Je betaald je niet scheel en als je een beetje rondkijkt vind je een camera met verschillende lenzen of een leuke compact met een tas.

Dingen om niet te vergeten:
Waarom ik geen betaald fotowerk meer doeLees over fotografie en camera’s 
Schrijf de vragen die je hebt op voor als je naar de winkel gaat
Begin klein met groeimogelijkheden
Mooie foto’s ligt niet aan de camera maar aan de persoon erachter
Investeer in jezelf als fotograaf
Online is goedkoper maar je kan nergens je vragen kwijt
Je moet niet meer geld uitgeven dan je hebt.
Als iets te mooi om waar te zijn lijkt, dan is het dat meestal ook.
Geef jezelf tijd om aan je camera te wennen.
Koop een extra accu en een tas.

Een nieuwe camera kopen is niet iets wat je tijdens koopavond in een opwelling doet. Besteed er tijd aan, lees reviews en bedenk dat mooie foto’s maken meer dan techniek alleen is. Een nieuwe camera kopen is nog maar het begin.