Een nieuwe camera kopen?
Fototips

Fototip: Een nieuwe camera kopen? Hier moet je op letten!

Welke camera moet ik kopen? De vraag is me zo vaak gesteld en het antwoord blijft hetzelfde. Die kan ik niet beantwoorden want je weet alleen zelf wat waar wie en hoe je wil fotograferen. Geen bevredigend antwoord maar wel de waarheid. Wil je een nieuwe camera kopen? Lees deze blog en ga op onderzoek uit!

De slechtste fototips die ik ooit gehoord hebVragen om jezelf te stellen:
Wat wil ik gaan fotograferen?
Hoeveel kan ik er aan uitgeven?
Heb ik een cursus fotografie nodig?
Wat vind je belangrijk aan een camera?
Weet je zeker dat een nieuwe camera kopen de oplossing is?

Spiegelreflex
Meer dan eens zie ik het. Mensen die rondsjouwen met een spiegelreflex maar er niet mee om kunnen gaan hoppa 500 euro weggegooid en nog geen mooie foto’s. Bedenk goed dat je met een camera met losse lenzen weliswaar alle kanten op kan. Maar dat dat heel veel geld kost. En die lenzen moet je ook meesjouwen en wisselen. Als dat je tegenstaat begin er dan niet aan.

Compact/systeemcamera
Wil je meer functies dan je telefoon maar geen grote camera? Dan is een compact of systeemcamera iets voor jou. Afhankelijk van wat je wil fotograferen maak je hier een keuze. De kleinkinderen fotograferen kan al heel gemakkelijk met een simpel cameraatje. Vind je fotograferen dermate leuk koop dan een camera met meer functies een grotere compact waar je ook kan oefenen in de manuele stand of een systeemcamera. De laatste is een camera zonder spiegel maar met losse lenzen.

Winkelketens
Ga beslagen ten ijs. Winkelketens zijn er op gebrand je geld uit de zak te kloppen. Als jij laat merken dat je er niks vanaf weet zullen ze je heus wijsmaken dat de 5 keer duurdere 60mm beter is dan de 50mm om flatlay’s te fotograferen. Of dat je echt een spiegelreflex nodig hebt om luchtballonnen te fotograferen.
Vaak smijten ze ook met kreten als 25x zoom, leuk hoor maar digitale zoom heeft niets met de lens van je camera te maken. Digitale zoom snijdt in je foto waardoor je een lagere kwaliteit krijgt. Wel een groot voordeel aan ketens is dat zij een grote voorraad hebben en je de camera kan voelen. Ik kan bijvoorbeeld niet overweg met kleinere camera’s omdat ik niet echt een fijne motoriek heb. Ik heb dus bijna altijd een objectief met stabilisatie nodig.

Marktplaats
Laten we eerlijk zijn camera’s kopen op Marktplaats is best een dingetje. Toch deed ik het laatst tot mijn grote tevredenheid maar ik kocht wel een camera waar het aantal clicks laag van is (en meetbaar met een programma). Haal de camera zelf op, controleer het aantal clicks, controleer de kwaliteit van de foto’s die je ermee gemaakt hebt. Degene waar je de camera van koopt is een goede verkoper als je zijn computer daarvoor kan gebruiken. Je bent een betere koper als je zelf je spullen bij je hebt.
Groot voordeel aan Marktplaats is wel dat je daar vaak voor een zeer aangename prijs een compleet pakket kan kopen. Veel mensen beginnen ergens aan en vinden het tegenvallen. Ideaal om te beginnen zijn dat soort sets. Je betaald je niet scheel en als je een beetje rondkijkt vind je een camera met verschillende lenzen of een leuke compact met een tas.

Dingen om niet te vergeten:
Waarom ik geen betaald fotowerk meer doeLees over fotografie en camera’s 
Schrijf de vragen die je hebt op voor als je naar de winkel gaat
Begin klein met groeimogelijkheden
Mooie foto’s ligt niet aan de camera maar aan de persoon erachter
Investeer in jezelf als fotograaf
Online is goedkoper maar je kan nergens je vragen kwijt
Je moet niet meer geld uitgeven dan je hebt.
Als iets te mooi om waar te zijn lijkt, dan is het dat meestal ook.
Geef jezelf tijd om aan je camera te wennen.
Koop een extra accu en een tas.

Een nieuwe camera kopen is niet iets wat je tijdens koopavond in een opwelling doet. Besteed er tijd aan, lees reviews en bedenk dat mooie foto’s maken meer dan techniek alleen is. Een nieuwe camera kopen is nog maar het begin. 

23 reacties

 • Nicky

  Goeie tips! Ik heb me er destijds ook best in verdiept maar ik had eigenlijk geen idee waar ik op moest letten. Maar ik ben gelukkig wel tevreden met mijn camera.

 • minoesjka2

  Goede tips.
  Bij mijn laatste camera heb ik inderdaad zo gehandeld…… wilde altijd een spiegelreflex, maar …… de prijs, en dan lenzen erbij, en een cursus….. qua euro’s te veel voor me, maar ik merkte ook qua inspanning.

  Ik houd vooral van mooie composities, close-ups van dieren, sfeer plaatjes, en die kun je prima met een grotere compactcamera maken met wat meer instellingen ……. dat doe ik immers al jaren :-)

 • meninggever

  Op pad altijd met de iPad. Maakt erg aardige fotos van de standaard-onderwerpen die je digitaal wilt gebruiken. Wie meer wil, kan een compactcamera aanschaffen. Ik heb er een van OLympus die 14Mp combineert met zoom en zo meer. Ook filmpjes mee te maken. Toch doet die dienst als back-up voor de iPhone. En…ik schreef het al eens eerder, voor het betere fotowerk op Schiphol of zo heb ik een Olympus SLR met verschillende lenzen. Maakt prachte platen als je er even goed mee bezig bent. En dan thuis achter de laptop via fotobewerking nog even wat correcties toepassen. Maar heerlijk om te kunnen ‘platen’. Elke dag wel weer een oogst aan beelden. En dan is een goede keuze wel belangrijk. Aanpassen aan je eigen behoeften. Goed blog dus met handige tips en adviezen…

 • Henk Jonkvorst

  Ik fotografeer met de Canon eos R en met de Fujifilm XT2. Beide systeemcamera’s. Lichter en compacter en minstens zo snel als spiegelreflex. Vooral de Fujifilm is heel erg handzaam. Zeker iets om over na te denken als je een systeem met losse objectieven aan wil schaffen

 • fotografiemijnlangleven

  Een systeem camera doet het voor mij , beter gezegd een superlichtgewicht superzoom 24/600mm, zodat je geen extra lenzen hoeft mee te zeulen én die nog deftig onderscheid maakt tussen licht en donker (dynamisch licht bereik) , realistische kleuren produceert en een deftig anti vibratie systeem aan boord heeft. En op de koop toe onder de kaap van 1000€ blijft.

 • Rianne

  Mocht ik tot de aanschaf van over willen gaan… Ga ik een aantal fotografen uit mijn vrienden(blog)kring bestoken met vragen.

 • Suskeblogt

  Ik houd het voorlopig bij mijn smartphone. Die foto’s gebruik ik voor mijn blog en zijn meer dan goed genoeg daarvoor. De “echte” fototoestellen lijken met te ingewikkeld. Vroeger had ik zo’n compact cameratje en dat deed ook goed zijn werk.

 • VillaSappho

  Absoluut Plato das nog altijd beter dan veel uitgeven aan iets waar je niks mee doet.

 • Plato

  Ik vrees dat ik in dezelfde categorie als Rietepietz zit. Hoewel…. ik vrees? Ik ben er wel tevreden mee. Ik heb een kleine camera maar ik gebruik met name de mobiel want daar kun je best aardige kiekjes mee maken. Ik ben niet het type om een uur languit in het natte gras te gaan liggen tot het kalfje van boer Jansen gaat glimlachen. Maar ik vind je blogje leuk want niet kiezen voor een nieuwe camera is ook een keuze tenslotte.

 • Kreanimo (@IlseVerhoeven81)

  Op de cursus fotografie die ik een tijd terug volgde zei de leraar: Het is niet het toestel, maar de fotograaf. Er was één iemand die de mooiste foto’s maakte met een simpel compact cameraatje en er was iemand die een duur toestel had en er niks van bakte … ik denk dat de leraar gelijk had! ;)

  Ik zou er inderdaad ook even de tijd voor nemen!

 • Nicole Orriëns

  Zo’n nieuwe camera kopen is duidelijk niet iets wat je eventjes tussendoor moet doen als ik het zo lees. Je moet je eerst grondig oriënteren en voorbereiden.

 • Edward McDunn

  Veel mensen die een nieuwe camera aanschaffen, vinden het teveel moeite om de gebruiksaanwijzing goed te lezen, en dat is heel jammer. Bij een systeemcamera, vraag ik mij af, of de censor niet erg gevoelig is voor stof, er zit geen spiegel meer voor.,

 • VillaSappho

  Ik kreeg ook de tip dat ik over moet naar een nieuwe camera en dat die ook niet zoveel meer kostte op marktplaats. Toen ik hem zei dat ik niets nieuws hoefde was hij verbaasd.

 • Blewbird

  Dat je steeds beter wilt, dat is wel een valkuil, vind ik. Het is nu ook wel genoeg en zwaardere lenzen kan ik toch niet dragen.

 • Sjoerd

  Ik zou nu mijn Nikon spiegelreflex niet meer kopen, maar overstappen op een systeemcamera.

 • rietepietz

  Ze passen bij mijn manier van loggen en zijn meestal slecht een soort illustratie óf aanleiding voor het logje. Maar natuurlijk zie ik het verschil wel met jouw foto’s. maar ik heb daar niet genoeg geduld voor vrees ik.

 • Naomi

  Foto’s zijn voor mij vooral bedoeld om snel kleine momentjes vast te leggen. Ik vind het leuk, maar niet leuk genoeg om hele cursussen te volgen. Dat is waarom ik nooit heb geïnvesteerd in een dure camera en voor mij is ’t goed zo. Ik herken wel wat je zegt over mensen die een dure camera kopen en er dan niks mee kunnen. Echt zonde van je geld vind ik dat.

 • VillaSappho

  Dat denk ik wel. Maar ik blij van mening dat je beter je eigen gepruts kan gebruiken dan due van een ander.

 • VillaSappho

  Je leert door het te doen Karel. Vaak is het net even een seconde langer kijken het net even meer tijd geven.

 • Karel

  ik ben tevreden over m’n huidige camera , en zelfs ook over de foto’s ik maak :)
  krijg al lovende woorden zelfs in m’n albums :)
  maar ik moet nog veel leren

 • rietepietz

  Voor mij is een ordinaire automatische compact camera goed genoeg. met een peperdure camera zouden mijn foto’s ook vast niet beter worden , je moet er ook oog voor hebben. jij zou zelfs met mijn automaatje betere foto’s maken dan ik doe;-)