Bloggen

Van Bloglovin naar Feedly

Toen ik een aantal jaar geleden het bloggen in huidige vorm ontdekte, kwam ik al snel met de readers van wordpress en Bloglovin in aanraking. Zeker de laatste, daar bleef ik mee bezig, in slechte zin helaas en daarom ging ik van Bloglovin naar Feedly en vertel ik jullie hier de voor- en nadelen van beide.

Diefstal
Dat Bloglovin zonder toestemming gewoon mijn blog jatte daar was ik het niet mee eens dus claimde ik hem en hoopte op die manier te voorkomen dat hij daar nog stond. Helaas Bloglovin speelt met de wetgeving en echt veel valt er niet aan te doen. In WordPress kan je instellen dat buiten jou blog alleen de eerste zoveel woorden te lezen zijn. (Instellingen – lezen – voor elk artikel in de feed, toon: Samenvatting.)

Lelijk
Iedereen doet er veel moeite voor foto’s en website er goed uit te laten zien. Helaas heeft Bloglovin niet bepaalt smaak en dus ziet alles er lelijk uit. Feedly verbaasde me in het gebruiksgemak en uiterlijk. Als ik daar mijn blog opzoek zie ik de posts netjes verspreid over de pagina en hoewel het eigenlijk ook diefstal is, ziet het er inclusief mijn foto’s tenminste nog fatsoenlijk uit. Overigens kan je de lay-out gemakkelijk wijzigen hiernaast zie je de magazine stijl.

Van Bloglovin naar FeedlyGebruiksgemak
Het is een redelijke nieuwe functie van Bloglovin maar je hoeft maar één keer per ongeluk op het cameraatje te klikken en meteen zit je weer in het scherm waar je een blogpost kan typen, inclusief pop-up die verhindert dat je er weer snel weg bent. Als je in de wir-war van blogs aan het rondneuzen ben, is het menu niet bereikbaar. Oftewel je moet tig keer op terug tikken on bij je eigen feed of menu te komen, heel vervelend. In Feedly heb je deze problemen totaal niet.

Nieuwe blogs vinden
Hoewel ik nog maar kort met Feedly bezig ben, merk ik dat het vinden van nieuwe blogs op Bloglovin wel makkelijker gaat. De knop ‘similar’ zorgt dat je vergelijkbare blogs vind als waar je mee bezig bent. Als je de knop ‘explore’ van Feedly gebruikt kom je werkelijk alleen maar Engelstalige nieuwsberichten tegen die werkelijk in niets lijkt om wat ik volg.

Selectie
Zodra je wat meer blogs gaat volgen zie je niet alle posts meer voorbij komen. Bloglovin maakt een selectie die bij mij in ieder geval niet op basis van mijn voorkeuren ging. Bij het verplaatsen van Bloglovin naar Feedly kwam ik zoveel posts tegen die ik nooit gezien had dat ik me schaamde dat ik er niet op gereageerd had. Daarbij volg je automatisch ook de blogger, in Bloglovin en zie je ook steeds wat diegene aan het doen is. Soms leuk, maar meestal kost het gewoon tijd. Een andere selectie, die ik u in Feedly gebruik, is dat mijn favo bloggers in een apart lijstje staan. Ik volg genoeg bloggers en reageer bij een aantal op bijna alles, bij de rest op wat me aanspreekt.

Dode Blogs
Tijdens het verhuizen van Bloglovin naar Feedly kwam ik nog iets schrikbarends tegen. De hoeveelhei dode blogs! Hoeveel bloggers vergeten na maanden van afwezigheid niet even een afscheid er neer te zetten. Helaas blijft hun afwezigheid in Bloglovin nogal onopgemerkt. In Feedly kun je in je menu links op het radertje naast Feeds klikken, hier zie je precies wleke blogs langer dan 3 maanden afwezig zijn. Welke blogs slapen en welke niet bereikbaar zijn. Klik op de link naar de blogs en je ziet meteen of de website opgedoekt is of tijdelijk uit de lucht was. In het menu kan je de blog heel makkelijk direct verwijderen.

Opslaan
Met zowel Feedly als Bloglovin is het mogelijk een blogpost op te slaan. Bij Bloglovin zelfs in verschillende mappen. Groot nadeel vind ik dat iedereen die mappne in Bloglovin kan zien. In Feedly kan je blogposts markeren en opslaan tot je de markering weer verwijdert. Minder overzichtelijk, maar wel meer privé want niemand kijkt mee in je account waar je net als bij Bloglovin op in moet loggen.

Conclusie
Hoewel je bij Feedly geen nieuwe blogs kan vinden verkies ik hen boven Bloglovin. Feedly is mooier, handiger in gebruik, maakt geen selectie en het hebben van volgers (zoals overal zo’n sneue hype is) is totaal niet aan de orde. Ook het makkelijk opslaan en delen van blogposts viel me op net zoals het gebruiksvriendelijke bezoeken van de desbetreffende blog om er te reageren. Doe ik Bloglovin weg? Nee, ik gebruik het alleen nog om nieuwe bloggers te vinden die ik vervolgens meteen in Feedly zet.

Hoe slaan jullie je door de weerwar van blogs heen? Hoe ordenen jullie je leesvoer, ook onderweg?