Van Bloglovin naar Feedly
Bloggen

Van Bloglovin naar Feedly

Toen ik een aantal jaar geleden het bloggen in huidige vorm ontdekte, kwam ik al snel met de readers van wordpress en Bloglovin in aanraking. Zeker de laatste, daar bleef ik mee bezig, in slechte zin helaas en daarom ging ik van Bloglovin naar Feedly en vertel ik jullie hier de voor- en nadelen van beide.

Diefstal
Dat Bloglovin zonder toestemming gewoon mijn blog jatte daar was ik het niet mee eens dus claimde ik hem en hoopte op die manier te voorkomen dat hij daar nog stond. Helaas Bloglovin speelt met de wetgeving en echt veel valt er niet aan te doen. In WordPress kan je instellen dat buiten jou blog alleen de eerste zoveel woorden te lezen zijn. (Instellingen – lezen – voor elk artikel in de feed, toon: Samenvatting.)

Lelijk
Iedereen doet er veel moeite voor foto’s en website er goed uit te laten zien. Helaas heeft Bloglovin niet bepaalt smaak en dus ziet alles er lelijk uit. Feedly verbaasde me in het gebruiksgemak en uiterlijk. Als ik daar mijn blog opzoek zie ik de posts netjes verspreid over de pagina en hoewel het eigenlijk ook diefstal is, ziet het er inclusief mijn foto’s tenminste nog fatsoenlijk uit. Overigens kan je de lay-out gemakkelijk wijzigen hiernaast zie je de magazine stijl.

Van Bloglovin naar FeedlyGebruiksgemak
Het is een redelijke nieuwe functie van Bloglovin maar je hoeft maar één keer per ongeluk op het cameraatje te klikken en meteen zit je weer in het scherm waar je een blogpost kan typen, inclusief pop-up die verhindert dat je er weer snel weg bent. Als je in de wir-war van blogs aan het rondneuzen ben, is het menu niet bereikbaar. Oftewel je moet tig keer op terug tikken on bij je eigen feed of menu te komen, heel vervelend. In Feedly heb je deze problemen totaal niet.

Nieuwe blogs vinden
Hoewel ik nog maar kort met Feedly bezig ben, merk ik dat het vinden van nieuwe blogs op Bloglovin wel makkelijker gaat. De knop ‘similar’ zorgt dat je vergelijkbare blogs vind als waar je mee bezig bent. Als je de knop ‘explore’ van Feedly gebruikt kom je werkelijk alleen maar Engelstalige nieuwsberichten tegen die werkelijk in niets lijkt om wat ik volg.

Selectie
Zodra je wat meer blogs gaat volgen zie je niet alle posts meer voorbij komen. Bloglovin maakt een selectie die bij mij in ieder geval niet op basis van mijn voorkeuren ging. Bij het verplaatsen van Bloglovin naar Feedly kwam ik zoveel posts tegen die ik nooit gezien had dat ik me schaamde dat ik er niet op gereageerd had. Daarbij volg je automatisch ook de blogger, in Bloglovin en zie je ook steeds wat diegene aan het doen is. Soms leuk, maar meestal kost het gewoon tijd. Een andere selectie, die ik u in Feedly gebruik, is dat mijn favo bloggers in een apart lijstje staan. Ik volg genoeg bloggers en reageer bij een aantal op bijna alles, bij de rest op wat me aanspreekt.

Dode Blogs
Tijdens het verhuizen van Bloglovin naar Feedly kwam ik nog iets schrikbarends tegen. De hoeveelhei dode blogs! Hoeveel bloggers vergeten na maanden van afwezigheid niet even een afscheid er neer te zetten. Helaas blijft hun afwezigheid in Bloglovin nogal onopgemerkt. In Feedly kun je in je menu links op het radertje naast Feeds klikken, hier zie je precies wleke blogs langer dan 3 maanden afwezig zijn. Welke blogs slapen en welke niet bereikbaar zijn. Klik op de link naar de blogs en je ziet meteen of de website opgedoekt is of tijdelijk uit de lucht was. In het menu kan je de blog heel makkelijk direct verwijderen.

Opslaan
Met zowel Feedly als Bloglovin is het mogelijk een blogpost op te slaan. Bij Bloglovin zelfs in verschillende mappen. Groot nadeel vind ik dat iedereen die mappne in Bloglovin kan zien. In Feedly kan je blogposts markeren en opslaan tot je de markering weer verwijdert. Minder overzichtelijk, maar wel meer privé want niemand kijkt mee in je account waar je net als bij Bloglovin op in moet loggen.

Conclusie
Hoewel je bij Feedly geen nieuwe blogs kan vinden verkies ik hen boven Bloglovin. Feedly is mooier, handiger in gebruik, maakt geen selectie en het hebben van volgers (zoals overal zo’n sneue hype is) is totaal niet aan de orde. Ook het makkelijk opslaan en delen van blogposts viel me op net zoals het gebruiksvriendelijke bezoeken van de desbetreffende blog om er te reageren. Doe ik Bloglovin weg? Nee, ik gebruik het alleen nog om nieuwe bloggers te vinden die ik vervolgens meteen in Feedly zet.

Hoe slaan jullie je door de weerwar van blogs heen? Hoe ordenen jullie je leesvoer, ook onderweg?

29 reacties

 • Trees

  Ben een aantal jaren geleden heel kort van Feedly overgestapt op Bloglovin. Weet niet meer waarom, maar ik was snel weer terug bij Feedly.
  Ideaal, het enige is dat het soms wel een paar uur duurt voor er een melding van een nieuw logje bij iemand komt. Maar daar is mee te leven. Verder heerlijk overzichtelijk en zelf aan te passen aan je eigen voorkeuren.

 • meninggever

  Ik werrk nu al een paar jaar met WordPress. Logisch gevolg van het feit dat de aanbieders van Blog.nl dat voorschreven toen ik hun autoblogs ging verzorgen. Ik heb ook wat negatieve ervaringen met andere aanbieders opgedaan. Met name als die lui ineens niet in staat waren om de stabiliteit van het geheel te verzorgen en daarna besloten er gewoon mee te stoppen. Of je betaald had of niet. Ik ben er nog boos om. En ik werd als klager weggezet als vervelend. Jaja. Tot nu toe, en ik tik consequent op blank hout, gaat alles in WP goed en kan ik mijn verhalen blijven oreren. Zonder na te hoeven denken over de techniek. Wat mij het beste bevalt….

 • mistynotes

  Misschien heb je je foto’s op een andere plek staan, en dus niet op jouw villasappho-domein?
  Ik zelf vind het niet erg als mensen mijn hele artikel in feedly lezen. Als het hun alleen om de info gaat, prima. Zelf gebruik ik Feedly ook, meestal voor nieuws en ik heb een categorie blogs, waar jij ook op staat.

 • Eline van Vliet

  Ik ben het met je eens: bloglovin is een draak. Feedly gebruik ik sinds Google zijn rss reader de nek omdraaide. Niet alleen voor blogs maar ook voor vakinformatie en nieuws.

 • rietepietz

  Oeps, hier val ik door de mand, weet zelfs niet waar je het over hébt. Ik schrijf een logje en bij wie reageert ga ik lezen. Wie heel váák reageert linkt ik op mijn linkenpagina en via die linkenpagina bezoek ik dus de site’s die ik lees. Ik druk dus nooit op volgknoppen want wat moet ik met al die mailtjes.

 • Karin van Raam Open

  Wat die foto’s betreft weet ik het niet precies. Mogelijk heeft het met een te groot(?) formaat te maken. Hopelijk kan een WP-expert hier antwoord op geven.

 • VillaSappho

  Telefoon vooral en de rest op laptop. Ik reageer niet op blogspot blogs die reacties verdwijnen dus die bezoek ik af en toe apart.

 • Ximaar

  Bloglovin heeft me nooit aangestaan. Ik heb het heel kort geprobeerd, maar voor mij deugt het niet. Daarbij zitten er vooral blogs die me niet zo aanspreken. Dat geldt ook voor dat gedoe van de Telegraaf met die grote B. Ben vergeten hoe dat heette.

  In Firefox kan je ook gewoon RSS-feeds verzamelen en je ziet daarbij of een blogger een nieuwe beicht heeft. Maar ook dat heb ik maar even gebruikt.

  Van oudsher had ik gewoon een verzameling blogs waar ik af en toe langs ga. Daarbij ben ik niet alleen benieuwd naar nieuwe berichten, maar ook naar de reacties die ik bijna allemaal lees.

  Onlangs ben ik met dat systeem van Xiwel gestart omdat OBA is gesneuveld. Het is inmiddels een flinke verzameling met een simpele lay-out en voor mij vrijwel geen werk. Af en toe voeg ik nog een blog toe, maar de indeling laat ik nog maar even zo. Die is volgens mij niet Smartphone-vriendelijk en waarschijnlijk scoort Feedly daar beter in als ik de bovenste foto zie. Ik vroeg me af of je blogberichten vooral op een smartphone leest of (zoals ik) op een laptop.

 • VillaSappho

  Ik weet dat mijn url beveiligd is, maar hoe ik die foto’s goed krijg ik heb geen idee. Jij wel?
  Heb eens bij Xiwel gekeken, leuk om daar eens te neuzen heb hem toegevoegd aan mn favorieten.
  Ik ken dat van WordPress maar gebruik het niet.

 • Michel

  Ik gebruik alleen de reader op WordPress.com.
  Ik wou Bloglovin alleen even uitproberen, maar kreeg het niet meer voor elkaar om mijn blog er vanaf te halen. Het zij zo…

 • Stef Den Flater

  Ik gebruikte vroeger de rss-reader van Google maar toen die verdween, heb ik Feedly ontdekt. Ik gebruik dat echter niet enkel voor blogs maar ook voor bv. kranten. Het is handig maar ik lees er meestal heel vlug over. Voor blogs gebruik ik ook de functie in WordPress zelf. Helaas heb ik bij momenten heel weinig tijd en soms ook heel weinig zin om alle blogs deftig te volgen. Feedly vind ik wel zowat de meest handige rss-reader die er te vinden is.
  mvg

 • Aukje

  Ik krijg een mailtje als iemand een nieuw bericht plaatst.
  Door me te abonneren op de feed.
  Het werkt.|
  En in de reader van WP die ik als app op mijn telefoon heb staan.

 • Karin van Raam Open

  Ik weet niet zeker of je dit met je vragen bedoelt, maar je kunt via WordPress op specifieke zoektermen zoeken als je op de drie puntjes een trefwoord invult.
  Verder volg ik een beperkt aantal bloggers en daarnaast kijk ik vrijwel dagelijks bij xiwel.
  Wat mij overigens op jouw blog opvalt, is dat de verbinding deels onbeveiligd is. Waarschijnlijk door afbeeldingen?