Corona opneluchtmuseum
Actueel,  Trippie

Twijfels over het Openluchtmuseum in corona tijd

In normale tijden bezoek ik graag een museum helaas zijn die normale tijden ver te zoeken en dus stelde ik elk museumbezoek een tijd uit. Niet vreemd de meeste musea zijn ook niet zo groots opgezet dat je er veilig een rondje kan wandelen. Ook had ik twijfels over het Openluchtmuseum in corona tijd in Arnhem maar die werden me (groten)deels ontnomen na een goed telefoongesprek.

 Tijdslot en rijen
Inmiddels is voor mij alweer redelijk normaal dat je eerst de website van een museum bezoekt. Allereerst om de coronaregels te lezen, om te kijken of het museum open is en ook om een tijdslot te reserveren. Dat tijdslot zorgt dat je niet in rijen voor de deur hoeft te staan en dat er niet teveel mensen tegelijk binnen zijn. Ook moet je bevestigen dat je geen klachten hebt. Maar eenmaal in het Openluchtmuseum stond ik alsnog in de rij. Niet aan de kassa maar aan de poortjes waar de kaarten gescand moet worden. Bizar om te zien zeker omdat er niet gekeken werd of ik binnen het tijdslot gearriveerd was laat staan dat ik een tijdslot gereserveerd had! Een e-mail van en naar het park vertelde dat die tijdsloten niet meer hoeven van het RIVM. Dat er een rij bij de ingang stond van 20 man is niet heel vreemd, de helft van de poortjes is nu alleen uitgaand. Ik heb nog gekeken voor we vertrokken en gedurende dag, er was geen enkel tijdslot niet meer beschikbaar. Het is dan ook een groot park, maar veel is natuur en bos en hoewel ik daar van geniet kom ik daar toch niet voor.

Voorzorgsmaatregelen
Eenmaal in het museum waaieren een hoop mensen uit, hield ik in gedachte. Maar zoals overal, hielden hier de mensen ook geen afstand. De drukte in de huizen zorgden dat we op veel plaatsen niet naar binnen gingen. En dat ik op veel plaatsen geen foto’s kon maken omdat er absoluut geen afstand werd gehouden. Uiteraard had het museum er alles aan gedaan mensen uit elkaar te houden. Ontsmettingsmiddel, stickers, eenrichtingsverkeer in huisjes en diverse borden die je hieraan moesten herinneren. Zelfs de modernistische toiletgebouwen waren deels gesloten omdat je op de trap geen afstand kan houden. Helaas is afstand houden iets wat we allemaal moeten doen en dat werkt niet als niet iedereen meewerkt.

Het nieuwe jaarthema is ontmoeten…tja liever niet

Ik had mondkapjes bij me voor als het even te druk zou zijn ergens binnen maar naar waarheid had ik die eigenlijk de hele dag kunnen dragen. En dat viel me tegen en versterkte mijn twijfels over het Openluchtmuseum en andere musea nog meer. Want ondanks het personeelslid wat op de echt drukke plaatsen, zoals het Zaanse plein, stond werd er vrij weinig constructieve aandacht gegeven aan de coronacrisis. Dat het nieuwe jaarthema ‘ontmoeten’ is, is ook gewoon een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Toen al die borden en reclame werd gedrukt was er van corona nog geen sprake. Maar toen we daadwerkelijk een paar mooie vriendelijke mensen ontmoette hielden we zo goed als mogelijk afstand.

Ik heb 5 gebouwen van binnen gezien de rest was te druk

Twijfels over het Openluchtmuseum in corona tijd
Waar ik in de dierentuinen al bang voor was, merkte ik dus daadwerkelijk in het Openluchtmuseum. Ik ben meer aan het opletten geweest dan dat ik van het park heb kunnen genieten. Ik ben meer weg moeten lopen dan dat ik een foto heb kunnen maken. Heb huizen overgeslagen omdat het te druk was of het eenrichtingsverkeer me hinderde. Dat er 20 man binnen stond bij de smid viel me ook op. Gezond hoor in die warmte, maar ook dat is toegestaan volgens het RIVM maar ik bedank ervoor. En als die drukte me niet hinderde dan waren er altijd nog mensen die overal schijt aan hadden en rustig over afzetlinten stapten omdat die natuurlijk niet voor hun golden.
Het was dan ook duidelijk te merken dat er minder personeel rondliep en nu ik dit schrijf denk ik dat vooral het aantal vrijwilligers ernstig is afgenomen. Of dat ze voorlopig niet welkom zijn. Het aantal verklede mensen was ook stukken minder.

Een rit met de tram zette ik ’s morgens al uit mijn hoofd

Avondopenstelling
Dat ik er met mijn familie in het park was vond ik dan nog een voordeel. Meer ogen die op elkaar letten en je bent met elkaar daar ging het om. Opeens vond ik de geur van lysol in het Groene Kruisgebouw zo hinderlijk niet meer. Vast niet gezond maar schoon was toen ook al nodig.
Wat ook niet meehielp was dat het Openluchtmuseum een avondopenstelling had. Dus waar de drukte normaal naar het eind van de middag steeds minder werd, werd die vanaf 16:00 uur steeds erger. Een rit met de tram zette ik ’s morgens al uit mijn hoofd maar halverwege de dag zette ik elk huisje uit mijn gedachte. En mijn familie deed dat ook. Na een kop koffie op het terras waar de ruimte prima was, hielden zij het voor gezien. Frans en ik genoten nog een paar uur maar liepen door de tuinen en hielden het bij paden die anderen oversloegen.

De twijfels over het Openluchtmuseum in corona tijd die ik had zijn volop terug. Hoewel het park echt zijn best doet en heeft gedaan kan ik het in een tijd als deze een bezoek alleen maar afraden en hopen dat ik gewoon een slechte dag heb getroffen.

39 reacties

 • Mijnnikonenik

  Ik blijf voorlopig die plekken ook nog vermijden zeker met de heropflakkering. Het is onzeker hé, het geeft je toch niet zo’n veilig gevoel en dan loop je toch niet rustig rond. Fijn dat je het toch gedaan hebt maar eens terug gaan in betere tijden zal je goed doen denk ik en zal je meer van genieten. Hou jou en je familie veilig en gezond. Groetjes, Joke

 • Hermien - KouweKleren

  Wat jammer dat je je niet op je gemak hebt kunnen voelen. Ik ben (ruim een maand geleden) in één museum geweest waarbij ik het idee had dat er meer mensen waren toegelaten dan eigenlijk kon. Misschien was er een rekenfoutje gemaakt waarbij de grote vitrines niet waren afgetrokken van het vloeroppervlak? Verder voel ik me juist heel prettig in musea, de maatregelen en routing is goed en het was nergens (te) druk.

 • Aukje

  Laten we dat hopen ja ,met zijn allen.
  Op het juiste moment, op de juiste tijd, op de verkeerde plaats, eh…..Op de juiste tijd op de goede, eh nee, verkeerde plaats.
  Jij/jullie zijn duidelijk van goede wil, maar het wordt je onmogelijk gemaakt door………………….waar zal ik beginnen?

 • Heidi

  • Dat is echt vervelend dat je toch moest aanschuiven ook al heb je een tijdslot aan gevraagt. Tis der wel super mooi en vooral groot, we zijn der ook al eens heen geweest.
  Maar ik begrijp je, hier zijn we nog nergens heen geweest van dierentuinen of museum. Want daar gaan we ook steeds heen, maar nu met die corona durf ik niet al te goed.

 • Liesbethblogt

  Ik ken het park goed en ik had die twijfel ook. Ook omdat dieren de ziekte ook kunnen krijgen. Nertsen zijn ook ziek en het worden en steeds meer stallen raken besmet. Dat kan niet normaal zijn. Daar zit of wat achter of ze raken besmet door iets (ratten? de lucht?). Ik baal overigens wel ik wandel graag door dat park.

 • Ria Claassen

  Ik was een paar weken geleden met mijn kleinzoon in Zoo Parc Overloon. En ik was blij dat ik er met de nodige omzwervingen om de afstand te behouden weer uit was. Voor mij voorlopig even niet dus…

 • Hilly Nicolay

  Ik vind het ook moeilijk Liesbeth.

  Ik wil graag een keer naar Leiden, het naturalismuseum.
  Ik moet eerst al een paar uur in de trein.
  Geen idee of ik het wel moet doen…

  Heb een fijne zomerdag Liesbeth.

 • Bram

  heeeeel veeel reacties gelukkig wel 1 ½ meter uit elkaar :-)
  maar het enige wat ik doe is op de fiets rondjes rijden, en drukte vermijden.
  Hoor hier veel klachten over toeristen in de super markten, die over al lak aan hebben.
  Mensen uit het die plaats gaan boodschappen doen in de dorpen waar geen toeristen zijn, dus waar nog wel wat afstand en rekening met corona regels wordt gehouden.

 • John

  Ik blijf voorlopig nog weg op plaatsen waar het druk kan zijn. Hier in Zeeland is momenteel alles te druk. Zo druk dat er een actie opgezet onder Zeeuwen om het toerisme te weren.

 • picpholio

  Dit is één van de zovele voorbeelden waarom ik deze plekken wijselijk blijf mijden. Soms vraag ik me echt af of mensen zich wel bewust zijn van corona in eigen land… Denken dat “het mij wel niet zal overkomen” is al meermaals een foutieve gedachte geweest !

 • ms

  We hebben een openluchtmuseum maar ook een binnenmuseum op de planning staan. Het gewone museum hebben we al een maand vooruit geschoven en voor het openluchtmuseum deden we nog niks. Een tijdsslot? Dat is een beetje een stok achter de deur, vind ik.

  We wachten af. We zien wel wanneer en of er een vaccin komt. Want op anderen kan je moeilijk vertrouwen.

 • Rietepietz

  Helaas, om alle maatregel te laten werken ben je afhankelijk van de medewerking van het publiek en daar schort nogal eens wat aan. Hoewel ik zelf geen slechte ervaringen heb zegt dat niet zoveel omdat ik nog niet van dit soort uitstapjes gemaakt heb.

 • Dirk

  Heb dezelfde beslommeringen bij het gemeentelijk containerpark. Je moet 2 weken op voorhand inschrijven, een tijdslot kiezen, de nummerplaat van je wagen geven, je rijksnummer (staat op je paspoort) ingeven. Als je dan toekomt, denk je dat ze je reservering vragen, niets van aan, ik heb veel mensen zo zien binnenkomen zonder reservering. Het was een drukte van je welste, bijna niemand droeg een mondmasker, zelfs het containerpark personeel liep zonder masker rond. Volgende keer kiep ik gewoon mijn groen en plastiek afval af voor de deur van het gemeentehuis. Ze moeten maar zorgen dat hun knoei boeltje netjes draait. Gezond verstand is in deze corona tijden zoek geraakt vrees ik…

 • Rianne

  Jammer maar als ik zo wat rond lees op Smoelenboek dan lees ik daar vooral mensen die overal weer gewoon naar toe willen en schijt hebben aan alles.

 • Mrs. T.

  Oh wat zijn er toch domme mensen. Niet fijn.
  Wij waren laatst bij het Eyewitness museum en daar waren we zo ongeveer alleen. Na ons kwamen er nog vier mensen en we konden alles prima zien.

 • Geri

  Het Openlucht Museum voelt een beetje als “mijn” museum. Wij zijn jarenlang Vrienden geweest. Vorig jaar werd het aanbod voor vrienden zo danig veranderd dat het plezier weg was. Maar ik ken het museum door en door. Die poortjes haat ik. Voor die poortjes was het veel leuker om naar binnen te gaan.

  Wat een vervelende ervaring had je. Ben wel blij dat ik het gelezen heb, want ik maak me zorgen om ergens heen te gaan. Doe het niet, ondanks alle goede bedoelingen van musea en horeca. Door jouw verhaal krijg ik bevestiging in mijn idee dat de “anderen” niet de burgers zijn zoals waar onze Minister President in geloofd. Wij zijn ook vanaf maart nergens geweest.

  De tuinen zijn mooi, he?

 • Liesbethblogt

  De Apenheul is mijn park niet juist door die routes. Ik vind loslopende apen leuk maar toen ik er jaren geleden was zag ik ze vooral van de mensen wegvluchten. Zag vooral de controle van (erg jong) personeel. De mentaliteit van de mens is veranderd. Zonde van je abonnement had je het maar allemaal van tevoren geweten he. Wel verstandig trouwens dat het park dingen afsluit. Hier in Brabant (weer he) zijn ook de nertsen ziek en die lijken op otters, vraag me serieus af hoe ze die dieren beschermen in parken.

 • minoesjka

  Eigenlijk dezelfde ervaring bij mijn park.
  Dinsdag voor het eerst dit seizoen in de Apenheul geweest. Mijn zus heeft een auto, dus zijn we samen geweest. Daar is het vreemde dat vanaf dinsdag abonnementshouders geen tijdslot meer hoeven aan te vragen, losse bezoekers nog wel, en daar werd ook echt goed toezicht op gehouden.
  Een drankje en hapje kon je via een app bestellen. De Apenheul had het inderdaad ook echt goed geregeld. Veel los-loop-gebieden, waar je dicht bij de apen kon komen waren afgesloten, dit omdat apen ook Covid kunnen krijgen. Jammer, maar logisch, want het welzijn van de dieren staat in dit park op nr. 1.
  Wel jammer van de mensen ……………. ook hier nam de helft van het publiek het niet zo nauw ……….
  Ik kijk het nog even aan, maar het zou zo maar kunnen dat dit de eerste en laatste keer van dit seizoen is geweest voor mij dat ik het park bezoek.

 • Ferrara

  Ik was er al bang voor toen ik las dat je naar Arnhem wilde. Als dat maar geen teleurstelling wordt, en dat werd het. Spijtig voor je. Je bent er zelf zo zorgvuldig in.
  Het virus laait weer op en dat heeft veel te maken met de mens die het niet al te serieus neemt. Wij staan nog steeds in de stand van maart. Afstand en de drukte zeker niet zoeken.

 • sonja

  Ik snap wat je bedoeld! Wij laten deze uitstapjes om dezelfde reden aan ons voorbij gaan. Jammer maar is niet anders. Het openluchtmuseum in Arnhem waar ik 3 jaar geleden ben geweest is erg leuk en zeker spijtig dat je niet alles op een rustige en veilige manier hebt kunnen bekijken. Gelukkig blijft het museum en kunnen jullie het bezoek herhalen.
  binnenkort zal ik mijn foto’s van het museum op mijn blog plaatsen. Je hebt me op een idee gebracht. Dank Liesbeth! Fijne dag verder!

 • jeer

  Liesbeth,

  Wij zijn sinds de uitbraak slechts éénmaal in een museum geweest en dat was aan het Vrijthof in Maastricht. Het is maar een klein museum en meestal niet zo druk. We hadden overigens ook via een tijdslot moeten reserveren. In het museum viel het dus wel mee met de drukte, het was in Maastricht zelf wel druk en derhalve afstand moeilijk te handhaven.
  Bedankt voor je bezoek en reactie op mijn weblog.

  Groetjes,

  jeer

 • Zo simpel is dan geluk

  Het museum kan nog zo goed zijn best doen, maar als de bezoekers zich niet aan de regels houden wordt het lastig. Jammer deze ervaring! Ik snap helemaal dat je twijfels volledig terug zijn.

 • Willy

  Wij hebben laatst kasteel rosendael bezocht, maar dat ging prima met het tijdslot. Als je niet gereserveerd had kwam je er ook niet in. Dit is natuurlijk ook maar één gebouw. In een klein museum zal een tijdslot ook beter werken. In het openluchtmuseum zie je mij voorlopig niet in de huisjes, het overige deel van het park zou ik wel aandurven, maar dan waarschijnlijk wel buiten het hoogseizoen.

 • fotoblog

  ontmoeten.. als jaarthema

  jammer voor het museum, dat toch zijn best doet..

  openluchtmusea hebben we hier bijna niet…

  en andere musea doe ik voorlopig niet meer aan

  meestal krijg je hier maar een beperkt gedeelte te zien en op nieuwe thema’s is het wachten

  zodoende..

  fijne dag gewenst Liesbeth

 • mizzD

  De bezoekers moeten het doen.. hoe goed die instellingen het zelf proberen te regelen, het zijn altijd de mensen zelf die ervoor zorgen dat het echt lukt om dingen coronaproof te houden. En er zijn dus gewoon teveel mensen die zich er niks van aantrekken.. en die verpesten het voor de anderen. Straks kan de boel weer dicht.
  Wij zelf trekken er in de weekends en vakanties altijd graag op uit met het tentje, maar de score voor dit jaar staat op slechts1 weekend (in de tijd dat alles eindelijk wat beter leek te gaan met de besmettingen).. balen, maar we willen gewoon het risico niet nemen.

 • Nicky

  Hoe ze bij musea en dergelijke ook hun best doen; het is die beroemde ‘eigen verantwoordelijkheid’ die mensen moeten nemen. En de meeste mensen doen dat allang niet meer. Ik ga nog steeds nergens heen (deed ik sowieso al niet vaak). We zijn wel half juni naar het Oranjehotel geweest en toen waren we de enige bezoekers. Nou zal het daar nooit heel druk zijn maar dit was ook wel weer gek. Maar ik vond het wel fijn.

 • Liesbethblogt

  Dat zal aan de temperatuur gelegen hebben. Waren er dierenverblijven afgezet of niet toegankelijk? De nertsen raken steeds meer besmet en er zijn dieren die daar ook qua ondersoort op lijken. Uiteraard is het een momentopname in zo’n park de hoeveelheid mensen zijn berekend naar de oppervlakte. Daarbij in alle landen om ons heen worden mondkapjes meer en meer gedragen en verplicht, behalve bij ons. Op dit moment gaan de cijfers erg hard de verkeerde kant op. Harder dan ze verwacht hadden.

 • Marylou

  Ik riskeer ook niets .Ik heb een abonnement van de Zoo dat vervalt in augustus.Ik heb het door Corona nog alleen maar verleden jaar in augustus gebruikt want moet daar 3 kwartier voor op de tram.Een duur abonnement dus en nu is het daar ook te druk en niet veilig.Dus ik blijf veilig huis.

 • Karel

  ja er zijn er teveel die overal maling aan hebben
  ik bezocht j.l donderdag samen met M. dierenpark Amersfoort
  ook met tijdslot , en gelukkig geen rijen bij de controle
  verder in het park op enkele plekken wat te druk , verder viel het mij eigenlijk best mee

 • Naomi

  Heel erg balen. Ik ga zelf (nog) niet naar dit soort dingen. Ik durf het niet goed, inderdaad vanwege de afstand. Met elkaar, zeggen ze steeds. Maar waarom ontmoet ik weinig mensen die dat ook lijken te denken en doen?

 • Ria B

  Toen het virus uitbrak en bekend werd dat er niets over bekend was …
  waren wij er klaar mee en hebben toen al gezegd , wij gaan mensen mijden , en dat doen we nog steeds .We gaan dat ook een vol jaar doen tot er meer bekend is en er een medicijn is..
  Leven wij benauwd ?? Nee , we gebruiken ons gezonde verstand en blijven dat ook doen.
  Wat heb ik geleerd de afgelopen maanden , weinig mensen houden rekening met de afstand , prima moeten ze zelf weten … wij houden afstand .
  Net als jullie kijken we uit ,en zoeken de plekken op waar het verantwoord is om te zijn..

 • Matroos Beek

  Ik heb ook sterk mijn twijfels en daarom doe ik het maar niet. Wij zoeken net als jullie de niet-geijkte paden op… nu al sedert maart. Ook daar viel veel te ontdekken, zonder de stress van mensen die te dicht komen.