Boerenverzet of verzet tegen de boeren?

Boerenverzet of verzet tegen de boeren?

Met een dondergang rijden ze af en aan door mijn bepaald niet brede straat. Eigenlijk moet ik er niet over klagen want ze mogen 60 ware het niet dat mijn bescheiden straatje net geasfalteerd is en er een berg grind op ligt zoveel dat ik in mijn tuin een pad aan kan leggen en dan ligt er nog teveel op de weg.

Omgevingsdienst
De tractoren rijden af en aan met achter hun aan hobbelend een tank met varkensstront. Want het gaat regenen dus ze willen uitrijden. Nou is het meer uitplonzen en is er van zo weinig regen sprake dat ik zelfs mijn was niet binnen haal. Die droogt prima in de wind die die tractoren veroorzaken. En ‘gelukkig’ waait het stof alleen mijn huis binnen en komt alleen de lucht van de stront op de plaats achter ons huis. Misschien als het vuil op de lakens van mijn dorpsgenoten zit dat ze eens naar de Omgevingsdienst bellen. Volgens mij staan ze elke week met de boer aan de toog want ik kan niet de enige zijn die die stank beu is.

Grondwaterwingebied
Was pasgeleden één of andere pipo met pakkie an hier aan de deur. Wijsneus zei dat de boeren zich aan de regels hielden hij had nog opgezocht of het grondwater ermee te maken had. Maar dat was niet. Keek ‘pipo’ aan vroeg me af of hij IQ nodig had gehad voor zijn opleiding en vertelde hem dat die varkensstront zich heus niet liet vertellen dat ze niet via de sloten naar het grondwaterwingebied (dubbele woordwaarde) af mochten reizen. Dat gebied ligt namelijk het laagst hier. Het duurt misschien even maar dat uitrijden gebeurd hier het hele jaar door en al zolang ik hier woon. Daar kan geen groenbemester tegenop.

Coronaheaven
Het gesprek was vlot afgelopen want de boeren hebben hier nogal een dikke smerige vinger in de pap. Terwijl het grootste deel van Brabant alles over corona volgde en het andere deel naar asem hapte door hetzelfde, werd er even vlotjes een nieuw provinciekabinetje geïnstalleerd in dat lelijke provinciehuis daar in ‘s-Hertogenbosch. Dat gebouw piekt overal bovenuit maar schijnbaar zien ze niet vanuit dat gebouw dat er liters en liters stront de velden overgaan. Zo gek dat er geen huizen gebouwd mogen worden. En zien ze ook niet dat die varkens opgepropt in een vrachtwagen naar de slacht gaan. En dan vooral niet hoeveel. Want dat is normaal die boer moet ook zijn rekeningen betalen. En als straks inderdaad eens duidelijk wordt uitgesproken en bewezen wordt geacht dat Q-koorts en corona beide veroorzaakt zijn niet door lamballige carnavallers maar door stikstofheaven wat het hier is, ach dan zeggen ze vanuit dat functionalistische gebouw dat ze toen net aan het thuiswerken waren. Dat is het nieuwe ich haben es nicht gewusst.

En wij zitten met de gebakken strontlucht

Er wonen 5 keer meer varkens dan Brabanders in Brabant en het grootste deel van die varkens (niet die Brabantse) gaan al dan niet in stukken naar het buitenland. En wij zitten met de gebakken strontlucht. Omdat onze varkens in het buitenland zo lekker veel opleveren zijn hier steeds minder bedrijven maar met steeds meer varkens. Het meest bijzondere vind ik nog dat er gesproken wordt over een stankcirkel maar dat er ook gewoon een nieuwe woonwijk pal naast wordt gebouwd. Aan die (mega)stallen hangen luchtwassers, grote witte blokken die de lucht zouden moeten reinigen om de emissie te verlagen. Er zitten ook gewoon deuren in zo’n stal die open kunnen. Helaas was het maar een heel klein berichtje vorig jaar dat die luchtwassers weinig nut hebben. Joh? Meen je dat nou? Als ik lig te dutten in de auto dan ruik ik dat ik bijna thuis ben.

Nertsenstallen
Als ik maar een klein eindje weg fiets van hier dan passeer ik de ene nertsenstal na de anderen. Ook die lucht is al jaren te smerig voor woorden en nu nog gevaarlijk ook. Bij de eerste nertsenstal dacht ik nog dat één van die dierenhaters die beesten tegen de kop had gerocheld maar nu het aantal geruimde stallen boven de 20 komt kunnen we wel stellen dat daar een probleem zit. Of een coronahotspot met moderne bewoording. Het probleem zat er al want die beesten worden eveneens in concentratiekamphokjes gedwongen kindjes te krijgen en de pels prima te houden. Als je denkt dat die naar oom Rusland gaan heb je het mis. Vorig jaar gingen er 2,5 miljoen naar Denemarken en Finland. Is weer eens wat anders dan Lego. Maar hé over een aantal jaar mogen die boeren het niet meer, mogen we hopen. Wie weet of ze dat ook niet nog een beetje voor zich uit schuiven zoals dat zogenaamd onschuldige verdelgingsmiddel wat ook maar in zwang blijft.

Geen koetjes, geen toetjes

Maar even terug naar die tractor met boer. Niet elke boer heeft een megastal en niet elke boer heeft varkens. Sommige boeren zijn 16 en scheuren rond op een tractor formaat vrachtwagen en de term 25 km/u is ook een lachertje. Tractoren gevuld met elke leeftijd met aanhanger of niet scheuren met een bloedgang de opgevoerde fietsers voorbij die mijn straat ook rijk is. Om maar zo snel mogelijk het hooi binnen te halen zodat al die koeien wat te eten hebben. Gelukkig staan er ook nog een hele kuddes lekker op het land te ruften. Mogen ze straks ook maar de helft gras eten zodat ze minder uitstoten? Beetje krom hè mevrouw Schouten, over 4 maanden knallen we weer een godsvermogen de lucht in, je collega’s pompen jaarsalarissen belastinggeld in KLM die massa’s mensen (gaan) ontslaan, de wegen lopen weer vol met mensen die te ver weg moeten voor werk maar het probleem ligt bij de koeien. Die koeien brengen ons best veel voedsel, die vliegtuigen vooral pakketjes en corona. En jullie een berg geld, waar het jullie natuurlijk om gaat.

Als ik lig te dutten in de auto dan ruik ik dat ik bijna thuis ben

En daar gaat het mis. De boeren gaan in verzet omdat ze jarenlang gestimuleerd zijn door welke baggerpartij er toen aan de beurt was van de kansel te liegen. En nu blijkt dat er geen huizen gebouwd mogen worden moeten ze opeens aan de schandpaal. Blijkbaar is het bouwen van huizen dan een lucratievere business dan het voedsel van de Nederlander. En daarmee zijn we rond want geld is belangrijker dan onze gezondheid en daarom mogen ze (meer dan) 60 over een net geasfalteerde weg scheuren met een tractor zo groot als een vrachtwagen om velden vol met stront te donderen waar straks ons eten op groeit en jullie toekomstige karbonaatje te eten van krijgt als ‘ie niet gedeporteerd is naar het buitenland.

19 thoughts on “Boerenverzet of verzet tegen de boeren?

 1. In elk land is het wel iets, bij jullie, bij ons… overal eigenlijk. De verschillen zitten hem misschien alleen in de onderwerpen waarover de mensen zich beklagen. Iedereen wil zijn gelijk halen en het is nog altijd zo dat geld ook macht betekent… daarmee verklaar je veel. Logisch dat mensen zich dan ook gaan ergeren en je mening moet je zeker kwijt kunnen…. af en toe wordt die zelfs nog gehoord ook. In de tussentijd moeten we gewoon verder met de toestanden zoals ze zijn maar ik begrijp je gerieven heel goed.

 2. Erg voor wie er last van heeft De gulden middenweg is er niet altijd Elke regel heeft blijkbaar een tegenregel Blijkbaar is dit met verstand niet op te lossen He Spijtig Mooie inhoud !

 3. Ik vermoed dat je geen megastallen in de buurt hebt die hun varkensmest kwijt moeten. Koeienmest meurt ook maar minder en het irriteert minder.

 4. Ik baal ook altijd wel als er mest wordt gestrooid en ik heb bijvoorbeeld net de was buitenhangen, maar dat hoort ook wel bij het leven op het platteland… Ik klaag er eigenlijk nooit over.

 5. Uitrijden van mest is een euvel dat zich echt niet alleen bij (varkens)boeren in Brabant voordoet hoor. Ook koeienboeren in deze streken doen er aan mee. Maar in een grote stedelijke omgeving heb je heel wat luchtjes over je heen gehad. Van olieproductie, tot chemicalien uit Naarden, van stinkende grachten tot ouderwetse diesels in de straat. Gelukkig is dat nu wat minder. We verplaatsten het probleem naar het buitenland. Waar minder wordt gekeken naar uitstoot en stank. Tijdens de diepste coronacrisisweken bleek de uitstoot van het Ruhrgebied en de industrie daar gewoon op niveau. De lozingen in de Rijn ook. Maar ja, Urgenda en die types tellen bewust de buitenlandse uitstoot niet mee. Overigens ben ik sterk tegen het ldee om boeren weg te pesten en dan alle landerijen te verstenen. Als iets slechts is voor ons allen dan dat. Ooit, lang geleden al weer (jaren tachtig) woonde ik in de Flevopolder. Daar lieten boeren hun landbouwgronden besproeien tegen ongedierte. Met vliegtuigen. Pure gifvluchten. Het stonk tot in het woondeel van onze toen net opgebouwde stad. Het hoorde er bij. Maar het ging door voortschrijdend inzicht wel over. Maar in Centraal en Oost-Europa doet men dit nog steeds. Kiezen tussen twee kwaden. Nooit leuk. Overigens wist ik niet dat er zoveel nertsen werden gefokt voor hun huidje. Dat is pas echt een schandaal. En nog even over die tractoren. Ik ben van mening dat voor besturing van die dingen gewoon een groot rijbewijs en minimum leeftijd van 18 jaar nodig is. Het zijn geen mini-trekkertjes meer maar geavanceerde bakken met koffiesetmachine en wifi aan boord…

 6. Hier in de buurt vooral koeienboeren en daar vind ik de ‘stank’ eigenlijk prima van te doen. Nertsen zijn inderdaad een heel ander verhaal. Als ik de verhalen hoor van de boeren hier, snap ik heel goed dat ze het moeilijk hebben, maar het is en blijft allemaal heel erg ingewikkeld.

 7. ik ben zoon van een kleine boer, jouw verhaal klopt en maakt het noodzakelijk dat je een partij zoekt of opricht die het doel van de produktie van de nederlandse boer opnieuw onder woorden brengt. Dat is al lang niet meer het verzorgen van het voedsel voor Nederland, en dat zal ook niet terugkomen. Omdat de Philips-tv ook al lang in Zuid-Korea wordt gemaakt, ook dankzij Wim Kok die de ideologische veren van zich afschudde.

  Zoek of richt zelf die partij op, in je eentje blijf je machteloos.

 8. De bevolkingsgroep boer heeft het niet makkelijk met alle regels en alle dingen waar ze moeten aan voldoen. In mijn ogen is de politiek de grote dader.

  Love as always
  Di Mario

 9. Tja, het boerenbedrijf heeft tegenwoordig veel haken en ogen , vaak té grootschalig. Maar toch kunnen we niet zonder boeren.

 10. Ik deel je mening maar hoeveel van ons eten gaat naar het buitenland? Een groot deel van de varkens in ieder geval. En dan heb je nog het eten wat die dieren eten.

 11. Toen mijn vent dit huis kocht stond er 1 oude varkensstal. Daar hebben ze er 1 naast gezet en nu vinden ze dat de uitstoot normaal is voor 2 stallen. Maar dat is dus niks minder. Moet ik dan niet samen gaan wonen omdat die lucht er is? Er wordt met 2 maten gemeten. Daarbij heeft corona hier nogal toegeslagen wat ook te maken heeft met die geweldige lucht als het carnaval was geweest dan had het op meer plaatsen zo erg geweest. Je hebt geen huisdieren hè Karel? Vraag maar aan 1 van je buren hoe het voelt als een auto met een rotgang door de straat rijdt terwijl hun huisdier buiten is of hun kind.

 12. Is het je opgevallen dat ik het in dit stuk ook voor de boer opneem? Dat ik het niet eens ben met wat er nu gaande is rond de koeien? Die boeren kunnen niet anders want ze hebben jaren geleden contracten getekend waaronder die van diervoeder. Daar hebben ze zich allemaal aan te houden inclusief de regels die er alsmaar bijkomen en hun geld kosten.
  O en Hulk, je weet niks over Willys jeeps en zeker de onze daar kan je dus gewoon je mond over houden.

 13. De boer is troef
  Power to the pieper
  Goede raad eet karbonaad

  We kunnen over alles klagen.
  Stront stinkt, ook de mijne.
  Prachtige boom maar klote die bladeren op de grond.
  Blitse motorfiets maar dat geluid.
  Hoogovens, Corus, Tata, goede werkgelegenheid maar die grafietregen met zware metalen.
  Oude auto’s stinken, zeker zo’n Willies Jeep.

  En natuurlijk heb je gelijk, ik ga echt niet in Brabant op vakantie. Kan echt niet tegen die nertsen en varkenslucht.
  Dat ze daar geen toilet spuitjes voor hebben uitgevonden? Ook zo milieubewust.

 14. Ik snap echt niet dat er nog nertsenfokkerijen zijn (draagt er nog íémand bont?).. dié om te beginnen maar ruimen.

 15. Hier heeft men een deel van een varkensslachterij moeten sluiten en de werknemers in quarantaine. 50 Coronabesmettingen. Of die varkens nu geluk hebben ????

 16. in mijn ogen , ging het al mis toen ik op de lagere landbouw school zat , en in ’66 – 67 alle fruit en zo meer uit het zuiden kwam , hier het fruit werd door gedraaid
  boeren overstapten op andere inkomsten
  ja en die tractoren zijn net als de bedrijven groter en groter geworden , en sneller
  als de politiek nu beslist dat het grondwaterpeil om hoog gaat , er weer meer dan Engels Raai in de weiden kwam , en er geen drijfmest meer mag , maar als in mijn jaren , gewoon mest met stro , komen de weidevogels ook terug
  dan de stadsmens welke op het platteland is gaan wonen en klaagt over stank , terug naar de stank van de stad
  politiek alles smerige politiek :(
  smeriger nog dan varkens mest

 17. Ik woon landelijk, maar gelukkig zonder mega stallen in de buurt. De boeren die hier rondrijden houden zich meestal wel aan de regels. Alhoewel dat hier erg lastig is: je rijdt zo over en weer de grens over, en regels in D en in NL zijn niet gelijk.

 18. De maximum snelheid van een tractor is in 2017 verhoogd van 25 naar 40 km/uur. Dat er tractors zijn die harder kunnen is een ander geval. Mijn auto haalt ook 200 km/uur, maar ik mag ook maar 100. Dat boeren in het verdomhoekje zitten werken we zelf aan mee. 17 miljoen mensen aan de vreet houden moet je wel wat voor doen.

 19. En met zoveel varkens zou je denken dat het met de prijs van het vlees nogal zou meevallen. Maar neen, dat doet het niet. De prijs stijgt. Want door de Afrikaanse varkenspest in China, verkopen onze varkens beter en moeten ze hier en daar een gaatje stoppen*.

  Ik woon -gelukkig maar- niet meer in varkensgebied. Tractoren rijden wel, grote maar ook de kleine mini’s die tussen de rijen fruitbomen door kunnen.

  Snel rijden doen ze dan weer wel in onze -eveneens- smalle straat.

  *

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top