Fotoserie: Stropoppen

Stropoppen

Fotoserie: Stropoppen

Een stropopredenering is genoemd naar de stropoppen die in de landbouw wordt gebruikt als vogelverschrikker. De pop heeft als doel de vogels te misleiden en te doen denken dat er echt een persoon in een veld staat. Als redenering heeft de stropopredenering hetzelfde doel. Het is namelijk een type foute redenering waarbij de tegenstander niet het werkelijke standpunt tegenspreekt maar een variant daarvan. Een voorbeeld daarvan is een vrouw een compliment geven over haar zeer goed zittende broek, waarop ze antwoord; dus je vindt me dik in deze broek? Nee hij zegt alleen dat die broek goed om je kont zit. Lekkere discussie weer. Het gelul kende ik wel, de benaming niet.

Kwam veel leukere stropoppen tegen, echte! Heel wat gezelliger dan de meeste van die suffe gesprekken en zo heerlijk zwijgzaam. Die poppen staan er gewoon te staan daar in Oeffelt niet ver van Cuijk, zijn gebouwd door de plaatselijke carnavalsvereniging en nog wat vrijwillig volk, er komt nog eens een Heilige Mis voorbij, er worden optredens gegeven en als ze niet gesloopt worden zoals de bijgeplakte briefjes doen vermoeden, komen ze er volgend jaar terug met een ander thema.

 

15 thoughts on “Fotoserie: Stropoppen

 1. Ik ken ze vanuit Duitsland. Soms ook bijvoorbeeld voor een bruidspaar ‘gebouwd’. Maar is wist niet dat ze ook in Nederland ‘gebouwd’ worden.

 2. Als echte stadsmens ken ik het fenomeen absoluut niet. Trouwens, als wij mannen jullie een compliment geven als vrouwen, bedoelen we wat we zeggen hoor. ?

 3. Leuk die creapoppen!

  Op onze boerderij moest ik vaak vogelverschrikker spelen.
  Dan liep ik met een paar pannendeksel die ik tegen elkaar aansloeg, door een paar bunder erwten om duiven te verjagen die de oogst oosten.
  Ik had ooit in een boek een vogelverschrikker gezien en verkleedde mij naar het voorbeeld daarvan.
  Ik stak een lange stok door de mouwsgaten van mijn overal. En een oude hoed op mijn hoofd met daar wat sprieten stro erin.
  Nou dat jeukte als de neten op het laatst, dus die hoed wilde ik afzetten.
  Dat lukte dus niet vanwege die stok door de mouwen waren mijn armen geblokkeerd.
  Stokstijf bleef ik daardoor ook niet staan, dus was ik een heel goede vogelverschrikker volgens mijn vader.

 4. Nooit van gehoord, maar wat mij betreft mogen ze wel vaker deze poppen ergens neerzetten.

 5. prachtig zijn ze Liesbeth
  ja ik kende ze wel al , heb er de nodige afbeeldingen van gezien
  maar de stropopredeneringen zijn me nieuw :)
  fijne avond groet

 6. Wij hebben ook zo’n evenement maar heb het dit jaar gemist omdat ik op weekend was.de creativelingen kunnen hier hun hartje ophalen

Comments are closed.

Back To Top