Voor mij geen sociale media meer

Sociale media een blog over de gevolgen en waarom ik ermee gestopt ben.

Voor mij geen sociale media meer

Met een vastberaden schuif laat ik de één na de andere app in de virtuele prullenbak op mijn telefoon glijden. De meeste van die apps waren uitgelogd, al veel langer niet in gebruik of worden op dit moment vervangen door de fabrieksinstellingen. Want nee ik heb geen facebook, twitter of linkedin meer. Zeker de laatste heb ik nog lang in gebruik gehad maar het is genoeg, meer dan dat zelfs. Ik ben er beu van, al jaren daarom voor mij geen sociale media meer

Het kijken op een scherm is verslavend
Rijdend op de fiets en in de auto toch stiekem even kijken naar dat berichtje, tijdens een etentje toch nog even kijken hoeveel likes die nieuwe profielfoto gekregen heeft en voor je het weet voel je je totaal ontheemd als je je telefoon vergeten bent terwijl je even door de supermarkt loopt.

Het ophouden van een schijnleven lijkt een trend te worden.
Aan de telefoon een jankende vriendin, de zoveelste teleurstelling te verwerken door haar narcistische, kleptomaan van een moeder. Een uur later zie ik een foto van haar en d’r moeder online komen hoe leuk ze het wel hebben. Iedereen heeft mindere momenten in zijn leven maar als niemand daarover praat is het opeens niet meer normaal. Hoe komt het toch dat zoveel depressieve mensen denken dat ze de enige zijn!? De ene buurman heeft een nieuwe tv de ander een nieuwe auto, die gaat op vakantie en die heeft net voor 100 euro geshopt. Maar dat ze allemaal ongelukkig zijn en bergen schuld hebben, dat delen we niet. Want dat vind iedereen sneu en niet hip.

Selfies all over the place
Elk moment moet gedeeld worden. Een knusse wandeling, een truitje in de H&M paskamer en dat het zo gezellig is met een kop koffie. Iedereen weet waar je geweest bent en met wie en het was toch zó leuk. Maar was het dat wel? Kijken, delen en liken neemt zoveel tijd in beslag dat het echte sociaal converseren erbij inschiet. Selfie, hoe dubbel, je bent ook alleen met jezelf bezig, opdat je maar veel likes krijgt.

Tijdrovend
Dat ene filmpje wat nu al 3 mensen deelde, die nieuwe hashtag en ojee alweer een win-actie. Voor je het weet zit je een kwartier op de wc en wat ben je er wijzer van geworden? Smalltalk regeert op facebook dat kan geen kwaad maar het kost tijd, heel veel tijd. En komen we dat niet allemaal te kort? Juist ja.

Privacy
Trots delen dat je zoontje voor het eerst loopt en opeens zie je reclame voor kinderschoenen. Je deelt dat je op vakantie gaat en net een nieuwe tv gekocht hebt, ken je al die 500 vrienden en hun vrienden wel? Want had je een jaartje geleden niet een foto gemaakt van die ooievaar in de voortuin? Juist ja privacy, het is een gemeengoed die we allemaal te grabbel gooien en er verbaasd over zijn als mensen iets van je weten, je gebruiken of van je afnemen.

Met een vastberaden swipe schuif ik alle fake nieuws berichten, saaie selfies en tomeloze zelfverheerlijking voor mij geen sociale media meer!

18 thoughts on “Voor mij geen sociale media meer

 1. Verslaving ligt inderdaad op de loer, maar het kiezen van je vrienden heb je zelf in de hand, als je jezelf in de hand hebt.
  Reclame aan de hand van je zoektermen? Betalen die sukkels toch lekker jouw mediagebruik? Je hoeft er toch geen aandacht aan te schenken? En als je niet gevolgd wil worden n.a.v. je zoekgedrag, probeer eens duckduckgo.com

 2. Meestal schrikken ze van die directheid en realiseren wat ze doen.

 3. Ik gebruik social media met mate. Maar zie wel veel mensen die min of meer verslaafd zijn. Zoals alles heeft het zijn voor- en nadelen, maar een beetje discipline om er niet teveel mee bezig te zijn is wel goed.

 4. Goed artikel. Op verjaardagen zie je ze zelfs appen. Maar sommigen hebben er genoeg van omdat fake aandacht niet echt bevredigd. Op tv was laatst te zien dat sommigen weer teruggaan naar het gewone mobieltje. Eindelijk rust… .

 5. Ik zeg wel eens tegen jonge meiden dat ze te knap zijn om een stoeprand te koppen maar als ze dat willen dat ze dan vooral zo verder moeten gaan.

 6. ha die Liesbeth
  ik heb een pracht 4 jaar oude smartfone , waarschijnlijk zelfs wijzer dan ik :)
  gelukkig kan ik zeggen dat ik me niet herken in filmpje en je goede tekst
  sprak vandaag met verschillende mensen , waaronder de jonge dame in de Huiskamer op station Culemborg , en zei haar al ik kom weer eens langs
  ik maak er nu een sport van om lui die zo verdiept in dat apparaat zijn en op de verkeerde weghelft te laten schrikken , zou ik eigenlijk de commentaren moeten opnemen hihi
  fijne avond groet

 7. Ik denk dat het met mij nog wel meevalt. Oudste is toch wel heel erg met haar mobiel bezig en jongste zal zo volgen. Maar ik houd het wel in de gaten.

 8. Zet ‘m meteen op Feestboek. ;)

  Ik merk aan mijn volwassen kinderen dat ze gelukkig niet iedere scheet melden aldaar. Dat ze zeggen dat hun echte vrienden wel weten wat er speelt in hun leven en vice versa. En dat vind ik een mooie ontwikkeling. Bewust omgaan met social media dus.

 9. Het filmpje kende ik al. Hij heeft gelijk hè.
  Ik heb alleen nog een FB account en dat na mijn Afrika-avontuur weer gedeactiveerd. Ik vind het lekker rustig! Kom nog steeds tijd te kort hoor, daar niet van ;-)

 10. Hij heeft helemaal gelijk. Alleen jammer van die tune achter zijn woorden. Daar word ik een beetje gek van.

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top