Slag om de Schelde
Boeken en films,  Tweede Wereldoorlog

Slag om de Schelde

Al voor de Slag om de Schelde gefilmd werd, had ik gehoord dat er een film gemaakt werd. Ik wachtte dus al jaren op de film en vorige week was eindelijk het moment daar om de film te gaan kijken.

De laatste keer dat ik mijn favo bioscoop, Industry in Veghel, zag was eind 2019 en ondertussen hebben ze de complete entree aangepakt. Ten goede moet ik zeggen niet dat we er lang naar konden kijken, we waren aan de late kant maar ik had al kaarten. Nou ja kaarten niet meer dan een lelijke code op mijn telefoon. Voor nu scheelde het en tijdens de reclame in een donkere zaal vonden we onze plaatsen.

Al vlot begon de film waar ik al zóveel over gehoord had dat ik bewust nergens meer naar gekeken had. Zelfs de cast kende ik niet, de recensies niet en eigenlijk was dat best lekker. Na enkele minuten rolde ik als vanzelf de film in die je in korte tijd meerdere hoofdrolspelers en hun verhaal voorschotelen. Een jonge meid die liefst neutraal blijft maar geconfronteerd wordt met het verzet via haar broer en beste vriendin. Een Nederlandse jongen die in het Duitse leger meevecht maar zijn ogen opent en een Britse glider piloot die neerstort en er uiteindelijk alleen voor komt te staan.

Met een budget van 14 miljoen nog niet eens de duurste Nederlands oorlogsfilm

Een heftige confronterende film die niet voor niets vanaf 16 jaar is. Dit is geen lieve film die wat over de oorlog verteld deze film trekt je op een heftige manier de oorlog in en dat is goed. Dat Draco (Tom Felton) van Harry Potter erin speelt had ik niet gezien, ik vond dat vooral een erg lelijke acteur en vraag me nu serieus af waarom ze zo’n acteur regelen en dan zo’n nietszeggende rol geven. Zo snap ik dat je aan een budget van 14 miljoen komt, overigens was Zwartboek de film nog duurder. Dat gezegd hebbende is het een heel goede oorlogsfilm die een heel klein deel van de oorlog in Zeeland belicht. De film begint met een kaart maar het duurt een halve film eer er ook maar iets van een slag te zien is. Die tijd wordt overigens zeer goed gevuld met karakterspel waar niets op aan te merken is maar wat wel een moordend tempo aanhoudt en net genoeg weglaat om naar een ander personage te gaan.

Met een enigszins kennersblik en hier en daar bekend met data viel me op dat bomen kaal waren waar ze dat niet moesten zijn en dat het ook wel heel koud was voor de tijd van het jaar. Overigens werden ademwolkjes en details zeer zeer mooi in beeld gebracht en herkende ik ook wat materieel van een erg mooi museum. De Slag om de Schelde is geen lieve oorlogsfilm maar een keiharde actiefilm, met zeer mooi geluid en heel sterk verhaal. Ik zie de film dan ook als absolute aanrader en een hele goede reden om eindelijk weer eens naar de bioscoop te gaan!

21 reacties

 • Nicky

  Ik ben niet zo dol op bioscopen. Dat lange stilzitten trek ik heel slecht. Ik wacht wel tot-ie op tv komt. Kan ik tussendoor een rondje lopen.

 • Karel

  ha die Liesbeth
  ja die tijger had het wen naar de zin daar :)
  ik ook hoor , die paar spetters regen deren me niet als ik het naar de zin heb
  blij dat je de foto’s leuk vind , zat er vast wel bij die je mooi vond ook :)

  koers groet

 • Hans Titulaer

  Ik heb weinig met (oorlogs-)films. Sowieso weinig met bewegende beelden. Indrukwekkende ‘schijnbewegingen’ noem ik ze. Heb mijn TV lang geleden gedumpt. De (=mijn) filosofie hierachter zal ik jullie besparen.
  Ik gun ieder zijn/haar pleziertje! ;-)

 • Mrs. T.

  Het had mijn recensie kunnen zijn d’n deze. Ik vond het ook een prachtige en vooral ook indrukwekkende film. En die details dat vond ik ook wel een beetje jammer.
  Wat leuk dat Industry jou favoriete bios is.

 • rietepietz

  Voor een liefhebber als jij dus zeker een uitnodiging om naar de bios te gaan. Ik sla sowieso over, heb niets met de bioscoop. En ook een stuk minder met oorlogsfilms dan jij.

 • Nicole Orriëns

  Dat klinkt als een goede film Liesbeth! Ik weet nog niet of ik hem wil gaan kijken, want het geweld en de narigheid intimideert me ook wel een beetje.

 • Happy Hulk

  Oorlog is verschrikkelijk slecht.
  Zaait wanhoop, dood en ellende.
  Absoluut niets voor een Hulk!

 • Audrey

  Klinkt interessant! Inderdaad erg raar om een vrij bekende buitenlandse acteur dan een kleine vreemde rol te geven.

 • logbankje

  Het is een vergeten slag, maar wel heel heftig geweest.
  Zelf wil ik het ook graag gaan zien. Hans

 • Matroos Beek

  Het museum hoop ik deze zomer nog eens te bezoeken. De film, dat weet ik nog niet. Ik ben nog aan het bekomen van het oorlogsverleden (WO I) in en rond Ieper waar we vorig weekend waren.

 • Karel

  ik was al vele jaren niet in een bioscoop , maar deze film kon wel eens de uitzondering gaan worden
  heb al wandelend over het kustpad aardig wat monumenten e.d tegengekomen daar