Boeken en films Tweede Wereldoorlog

Slag om de Schelde

Al voor de Slag om de Schelde gefilmd werd, had ik gehoord dat er een film gemaakt werd. Ik wachtte dus al jaren op de film en vorige week was eindelijk het moment daar om de film te gaan kijken.

De laatste keer dat ik mijn favo bioscoop, Industry in Veghel, zag was eind 2019 en ondertussen hebben ze de complete entree aangepakt. Ten goede moet ik zeggen niet dat we er lang naar konden kijken, we waren aan de late kant maar ik had al kaarten. Nou ja kaarten niet meer dan een lelijke code op mijn telefoon. Voor nu scheelde het en tijdens de reclame in een donkere zaal vonden we onze plaatsen.

Al vlot begon de film waar ik al zóveel over gehoord had dat ik bewust nergens meer naar gekeken had. Zelfs de cast kende ik niet, de recensies niet en eigenlijk was dat best lekker. Na enkele minuten rolde ik als vanzelf de film in die je in korte tijd meerdere hoofdrolspelers en hun verhaal voorschotelen. Een jonge meid die liefst neutraal blijft maar geconfronteerd wordt met het verzet via haar broer en beste vriendin. Een Nederlandse jongen die in het Duitse leger meevecht maar zijn ogen opent en een Britse glider piloot die neerstort en er uiteindelijk alleen voor komt te staan.

Met een budget van 14 miljoen nog niet eens de duurste Nederlands oorlogsfilm

Een heftige confronterende film die niet voor niets vanaf 16 jaar is. Dit is geen lieve film die wat over de oorlog verteld deze film trekt je op een heftige manier de oorlog in en dat is goed. Dat Draco (Tom Felton) van Harry Potter erin speelt had ik niet gezien, ik vond dat vooral een erg lelijke acteur en vraag me nu serieus af waarom ze zo’n acteur regelen en dan zo’n nietszeggende rol geven. Zo snap ik dat je aan een budget van 14 miljoen komt, overigens was Zwartboek de film nog duurder. Dat gezegd hebbende is het een heel goede oorlogsfilm die een heel klein deel van de oorlog in Zeeland belicht. De film begint met een kaart maar het duurt een halve film eer er ook maar iets van een slag te zien is. Die tijd wordt overigens zeer goed gevuld met karakterspel waar niets op aan te merken is maar wat wel een moordend tempo aanhoudt en net genoeg weglaat om naar een ander personage te gaan.

Met een enigszins kennersblik en hier en daar bekend met data viel me op dat bomen kaal waren waar ze dat niet moesten zijn en dat het ook wel heel koud was voor de tijd van het jaar. Overigens werden ademwolkjes en details zeer zeer mooi in beeld gebracht en herkende ik ook wat materieel van een erg mooi museum. De Slag om de Schelde is geen lieve oorlogsfilm maar een keiharde actiefilm, met zeer mooi geluid en heel sterk verhaal. Ik zie de film dan ook als absolute aanrader en een hele goede reden om eindelijk weer eens naar de bioscoop te gaan!