Bevrijdingsmuseum
Museum,  Tweede Wereldoorlog

Bevrijdingsmuseum Zeeland

Alweer enige tijd geleden bezocht ik het Bevrijdingsmuseum Zeeland te Nieuwdorp. Dit museum stond al enige tijd op mijn lijstje en heeft me absoluut niet teleurgesteld mede doordat ik veteraan Jim Anderson ontmoette. Lees hier over het museum en waarom je er zeker eens heen moet gaan.

Bevrijdingsmuseum

Museum
Het museum oogt niet groot maar is in een authentieke Zeeuwse boerderij gevestigd. Maar schijn bedriegt, de grote kelder en meerdere verdiepingen herbergen een grote collectie en veel ook interactieve informatie. Het museum verteld je over de Tweede Wereldoorlog in Zeeland.

Schotten en Canadezen
In het dorp waar het museum gevestigd is, Nieuwdorp, werd een zware slag gestreden. In het kleine dorp verzamelde de Canadese en Schotse eenheden zich om naar de overkant te varen en de bezetter in de rug aan te vallen. De Slag om de Schelde kostte veel manschappen, het was de langste en hevigste slag op Nederlands grondgebied. De unieke ligging en speciale aandacht voor hen, zorgde ervoor dat de Canadezen het museum hebben geadopteerd.

Bevrijdingspark
Het museum heeft niet alleen binnen een mooie collectie, ze gaan uitbreiden en hebben een groot buitengebied wat Bevrijdingspark Zeeland genoemd wordt. Hier zie je Zeeland in het klein met onder andere een noodkerkje, de Shermantank en ook de uit de zeedijk gegraven bunkers van Vlissingen hebben hier een mooie plek gekregen. Op moment van schrijven wordt het museum uitgebouwd en krijgen ze ruimte om het reeds aanwezige groot materieel uit te stallen en groepen (kinderen) te ontvangen.

Betaalbaar: 10 euro (prima prijs).
Kindvriendelijk: Oudere kinderen vanaf groep 7.
Bereikbaarheid: Bus voor de deur, auto is beter.
Combineren met: Waternoodsmuseum (als je dan toch in de buurt bent)
Voorzieningen: Restaurant en terras werden druk bezocht.
Website: https://www.bevrijdingsmuseumzeeland.nl

NB: Het museum is inmiddels verbouwd en moet ik nog opnieuw bezoeken. De entreeprijs is kloppend.

14 reacties