Bevrijdingsmuseum

Alweer enige tijd geleden bezocht ik het Bevrijdingsmuseum Zeeland te Nieuwdorp. Dit museum stond al enige tijd op mijn lijstje en heeft me absoluut niet teleurgesteld mede doordat ik veteraan Jim Anderson ontmoette. Lees hier over het museum en waarom je er zeker eens heen moet gaan.

Bevrijdingsmuseum

Museum
Het museum oogt niet groot maar is in een authentieke Zeeuwse boerderij gevestigd. Maar schijn bedriegt, de grote kelder en meerdere verdiepingen herbergen een grote collectie en veel ook interactieve informatie. Het museum verteld je over de Tweede Wereldoorlog in Zeeland.

Schotten en Canadezen
In het dorp waar het museum gevestigd is, Nieuwdorp, werd een zware slag gestreden. In het kleine dorp verzamelde de Canadese en Schotse eenheden zich om naar de overkant te varen en de bezetter in de rug aan te vallen. De Slag om de Schelde kostte veel manschappen, het was de langste en hevigste slag op Nederlands grondgebied. De unieke ligging en speciale aandacht voor hen, zorgde ervoor dat de Canadezen het museum hebben geadopteerd.

Bevrijdingspark
Het museum heeft niet alleen binnen een mooie collectie, ze gaan uitbreiden en hebben een groot buitengebied wat Bevrijdingspark Zeeland genoemd wordt. Hier zie je Zeeland in het klein met onder andere een noodkerkje, de Shermantank en ook de uit de zeedijk gegraven bunkers van Vlissingen hebben hier een mooie plek gekregen. Op moment van schrijven wordt het museum uitgebouwd en krijgen ze ruimte om het reeds aanwezige groot materieel uit te stallen en groepen (kinderen) te ontvangen.

Betaalbaar: 10 euro (prima prijs).
Kindvriendelijk: Oudere kinderen vanaf groep 7.
Bereikbaarheid: Bus voor de deur, auto is beter.
Combineren met: Waternoodsmuseum (als je dan toch in de buurt bent)
Voorzieningen: Restaurant en terras werden druk bezocht.
Website: https://www.bevrijdingsmuseumzeeland.nl

NB: Het museum is inmiddels verbouwd en moet ik nog opnieuw bezoeken. De entreeprijs is kloppend.

14 Reacties

 1. Daar moesten we maar eens heen. In combi met het Watersnoodmuseum inderdaad. Goeie tip!

 2. Zeeland is bij ons een beetje vergeten hoek van het land dus ik ken het museum niet. Aan de korte mouwen van Frans zag ik al dat je er niét deze week was;-)

 3. Klik op de naam ik ontmoette hem en schreef daar al over.

 4. Denk niet dat ik erheen ga.

  In mijn nieuwe leven past geen oorlog, geweld of herdenkingen eraan niet meer.
  Ik vlucht tegenwoordig als ik geweld zie op tv of in een film.
  Denk dat de pure pacifist in mij is geboren.

 5. Als ik daar eens in de buurt ben, zal ik er zeker gaan kijken. MAAR wie is nu Jim Anderson?? Ik wist ook al niet dat daar zo gevochten is.

 6. Weer wat geleerd. Ik ken Zeeland alleen van de watersnoodramp en de heerlijke vakanties.

 7. Ken dit helemaal niet.. zelfs niet dat er daar zo’n enorme strijd gestreden is.. zo leer je elke dag weer wat bij hè! Ik ga het onthouden voor als we er eens in de buurt zullen zijn.

 8. Mooi dat er zoiets blijft bestaan Wist niets van het bestaan er van Grts

 9. de moeite maar dan waard Liesbeth

  dat de Canadezen dit museum geadopteerd hebben, is een goede zaak

  fijne dag

 10. Ik heb even hun site bekeken, het ziet er interessant uit.

 11. Het watersnoodmuseum heb ik wel gezien, ook zeer de moeite waard. Dit museum zijn we langsgereden met het idee dat we daar meteen weer buiten zouden staan…

 12. inderdaad deze locaties moeten worden gekoesterd
  en mooi ook dat het door de Canadezen is geadopteerd

 13. Dit soort musea moeten worden gekoesterd, de geschiedenis mag niet worden vergeten. Hans

 14. Ziet er heel interessant uit.Kleinschalige musea hebben vaak een schat aan informatie en zaken die anderen n iet bezitten

Reacties zijn gesloten.