Schijnvliegveld de Kiek

Schijnvliegveld de Kiek

Schijnvliegveld de Kiek

Schuin onder Tilburg bij een klein dorpje genaamd Riel is kortgeleden een belevingsbos gerealiseerd. Het heet Schijnvliegveld de Kiek en was in gebruik van juni 1940 tot september 1944 en zeer dicht bij de locatie wordt de herinnering aan dit ook voor mij onbekende stukje Tweede Wereldoorlog op leuke manier levendig gehouden.

Wat is een schijnvliegveld?
Dit soort vliegvelden kennen we vooral uit de Tweede Wereldoorlog een schijnvliegveld werd vaak in een vergelijkbare omgeving dan een ander vliegveld aangelegd om de geallieerden af te leiden en hun bommenlast op de verkeerde plek te laten lossen. In het geval van Schijnvliegveld de Kiek stonden diverse nepvliegtuigen in de bosrand en was er net zoals het nabije vliegveld Gilze-Rijen een spoorlijn aanwezig. Op de Kiek werd tevens een netvliegtuig aan een kabel over een startbaan getrokken en deden ze de verlichting net te laat uit. In Brabant alleen waren nog 3 van zulke vliegvelden namelijk bij Huijbergen, Nispen en Oostelbeers.

SF37 Kamerun
Hoewel het gebied al voor de oorlog bekend stond als de Kiek noemde de Duitsers het naar een voormalige kolonie in Afrika, Kamerun, en staat het SF voor Scheinflugplatz. Al vlug werd de heide afgestoken en werd er een 1000 meter lange en 50 meter brede startbaan gemaakt en daarnaast ook nog twee kleinere banen. Aan het einde van de grote baan half in het bos stonden houten geraamtes van vliegtuigen overspannen met doek gelijkend op echte vliegtuigen. In de avond werd een vliegtuig met een lier over de verlichte baan getrokken. Op het terrein stonden ook barakken en hangars maar bij gevaar doken de Duitse manschappen een bunker in en bij die bunker ben ik gaan bekijken.

Een Messerschmitt in het bos
Want van alles wat er nog van SF37 Kamerun is, is alleen de bunker echt uit de Tweede Wereldoorlog. Even schrok het mij af maar mijn vermoeden dat dit een corona veilig uitje was, deed me beseffen dat ik er gewoon moest gaan kijken. Er zijn echt nog wel sporen, maar het voormalige Duitse terrein is nu in handen van de Luchtmacht en dat is maar goed ook want zij brachten nagemaakte Messerschmitt Bf109 naar deze locatie. Het stalen kunstwerk van kunstenaar Bart Soomers is op ware grote en weegt zo’n 2600 kilo.

Belevingsbos Schijnvliegveld de Kiek
Hoewel schijnvliegvelden geen heel grote betekenis hadden in de oorlog, ook de Kiek werd al snel ontmaskerd, vind ik deze locatie absoluut de moeite van een bezoek waard. Met alles wat in hun macht lag hebben ze hier een herinnering tot leven gebracht die voor iedereen leuk is. Vanaf de bunker is een mooi uitzicht, de borden zijn duidelijk en uitnodigend en ook het vliegtuig is klimproof gemaakt.

Schijnvliegveld de Kiek is te bereiken over een goed begaanbaar zandpad en ligt aan de Tilburgsebaan in Riel.

26 thoughts on “Schijnvliegveld de Kiek

 1. Dat er in WO2 heel wat nagebootst wer, is een feit !
  Zowel de Duitsers als de geallieerden hebben meesterwerken van misleiding gemaakt, allemaal bedoeld om de vijand te misleiden.
  Als het corona beestje verslagen is, dan kom ik die streek zeker eens opzoeken ! Het lijkt me héél interessant te zijn !

 2. Het ziet er indrukwekkend uit, vind ik. Ik had trouwens nog nooit van een schijnvliegvel gehoord. Weer wat geleerd.

 3. Interessant om te leren kennen. En zeker eentje om te onthouden als we de gelegenheid krijgen. Mijn man is een kenner van alles wat met WO2 te maken heeft, al is het hier dat dan wel niet maar goed bevonden.

  Fijn dat u nog eens langskwam. Groetjes ♥

 4. Mooie foto’s en een interessant verhaal. Ik had nog nooit van het begrip ‘schijnvliegveld’ gehoord. Kortom: ik heb weer wat bijgeleerd vandaag. :-)

 5. Dit ziet er interessanter uit dan die V1-opstelling waar wij langs kwamen. Want dat was wat je zag.. een paar van die steunen op een rijtje, oplopend in hoogte en een informatiebord, meer niet.. we hébben dus alles wel bekeken en gelezen hoor. :-)

 6. In het grote boekwerk ‘Vliegvelden in Oorlogstijd’ uit 2009 wordt dit schijnvliegveld weliswaar genoemd maar slechts als een paar bijzinnen bij het verhaal van Gilze-Rijen. In 1940 al werd de bouw gestart. Mij was dit verder onbekend. Ik vind jouw verhaal geweldig. En die namaak Me-109 is op voorhand al een reden voor bezoek waard….

 7. Heel erg bedankt voor het delen van deze bijzondere plek Liesbeth ! Had er nog nooit van gehoord en als ik eens in de buurt ben, ga ik zeker een kijkje nemen hoor. Fijne zondag verder :-)

 8. Daar had ik nog nooit van gehoord, leuk dat je dit laat zien en deelt
  heel apart dat vliegtuig (kunstwerk) zo tussen de bomen

 9. Interessant, had nooit van schijnvliegveld gehoord. Dat kunst vliegtuig tussen de bomen: prachtig!

 10. Dat is goed opgezet, leerzaam.
  Het vliegtuig zal nooit meer opstijgen. Hans

 11. Mooie serie, met een mooi verhaal.
  Eind uit de buurt, maar weet zeker dat onze kleine vriendjes dat ook gaaf zouden vinden.
  Iets om te onthouden.

 12. Vliegtuigen zijn Frans zijn ding en met hem ernaast zie je het formaat. Het is trouwens één vliegtuig en dan de voor en achterkant.

Comments are closed.

Back To Top