Een bijzonder boekje

Een bijzonder boekje

Een bijzonder boekje

Pasgeleden haalde ik een aanhanger vol dozen met boeken op. De eigenaar had ze ook gratis en wilde er heel graag vanaf. Toen ik thuis de dozen nakeek snapte ik heel goed waarom. Ik trof namelijk dozen vol meuk en begon mijn hobby alweer te betwijfelen tot ik een bijzonder boekje aantrof.

Aletta Hoog van een eenzaam klein meisje
Aletta Hoog werd in 1869 geboren in een christelijk gezin in Haarlem. Op haar 25e begint Aletta boeken te schrijven als ze op 57-jarige leeftijd overlijd heeft ze 75 boeken en talrijke verhalen in bladen op haar naam staan. En ik had zo’n oud verhaal in een kinderboek in mijn handen. Van een eenzaam klein meisje is meer dan 100 jaar oud en wat was ik blij dat ik het zo ook benaderde en eens niet op mijn ongeduldige manier. Want tot mijn grote verrassing bevatte dat boek een compleet herbarium.

Voor een paar weken heb ik het boek uit 1918 op Marktplaats gezet maar behalve dat er geen reactie op kwam twijfelde ik ook wat ik met het boek moest. Toen het uitkwam kostte het best veel met f1.35 maar nu was er helemaal geen vraag naar. En wat als iemand het boek zou willen, zou die dan niet afknappen op de vlekken die de blaadjes en bloemen hebben achtergelaten?

Ik haalde het boek van Marktplaats en borg het maar veilig op. Want het is ‘maar’ een 2e druk maar alsnog meer dan 100 jaar oud. En hoewel de schrijfster bijna 95 jaar geleden overleden is, leven haar verhalen toch voort, met hier en daar een blaadje of bloemetje ervoor.

 

27 thoughts on “Een bijzonder boekje

 1. Tja, tegenwoordig wordt de waarde van zo’n mooi oud boekje niet meer gezien …… zo jammer. Trouwens, volgens mij heb ik van mijn moeder ook nog een boek van Aletta Hoog.

 2. Als ik soms bij de KLW kijk hoe men omgaat met goede oude boeken en wat die waard zijn…..ongekend. Geldt ook voor vel auteurs. De bekende namen uit onze jeugd liggen nu bij de ramsj….

 3. Wat apart dat je zo’n oud boekje tegenkomt. Ik zou het gewoon bewaren.
  Ooit ook een heel oud boek op MP gezet. Nou echt 0 reactie… Toen dacht ik ook, ik houd het zelf.

 4. Papier is geduldig, laat soms lang op zich ‘wachten’ vooraleer herontdekt te worden.
  M.i. is electronica, het digitale opslagsysteem een kwetsbare en vergankelijkere methode en dus minder bestand tegen de tand des tijds.

 5. Geweldige vondst! Dat vergeelde maakt juist dat je ziet dat het boek heeft ‘geleefd’.

 6. Zo heb ik 3 oude boeken van Dik Trom, en een van de eertse wetboeken van Nederland. Niemand wil ze, ik heb ze in de boekenkast staan.

 7. Boeken, postzegels, modeltreintje ze raken uit de gratie.
  De computer heeft veel hobby’s doen verdwijnen. Hans

 8. Dat deed ik vroeger ook wel eens , bloemen in een boek drogen. Dat het boek oud is kun je alleen al aan de spelling zien , “vroolijk”, dat is écht een heel oude spelling. Ik herinner me nog wel dat ik het als kind nog wel eens in boeken tegen kwam maar op school leerde ik de “nieuwe” spelling met één o, er zouden nog vele nieuwe spellingen volgen.

 9. Wat jammer dat er geen belangstelling voor was. Het is toch een mooie vondst, vind ik!

 10. dat is een heel mooie vondst , om eens te lezen
  de blaadjes te bekijken en terug in de doos voor een volgend 100 jaar
  vraag is er blijkbaar niet naar

 11. Schattig.. je vraagt je dan af hoelang die viooltjes al in dat boekje zaten.. ze hebben zelfs nog kleur, dus vast niet die hele 100 jaar! :-)

Comments are closed.

Back To Top