Een bijzonder boekje
Boeken en films

Een bijzonder boekje

Pasgeleden haalde ik een aanhanger vol dozen met boeken op. De eigenaar had ze ook gratis en wilde er heel graag vanaf. Toen ik thuis de dozen nakeek snapte ik heel goed waarom. Ik trof namelijk dozen vol meuk en begon mijn hobby alweer te betwijfelen tot ik een bijzonder boekje aantrof.

Aletta Hoog van een eenzaam klein meisje
Aletta Hoog werd in 1869 geboren in een christelijk gezin in Haarlem. Op haar 25e begint Aletta boeken te schrijven als ze op 57-jarige leeftijd overlijd heeft ze 75 boeken en talrijke verhalen in bladen op haar naam staan. En ik had zo’n oud verhaal in een kinderboek in mijn handen. Van een eenzaam klein meisje is meer dan 100 jaar oud en wat was ik blij dat ik het zo ook benaderde en eens niet op mijn ongeduldige manier. Want tot mijn grote verrassing bevatte dat boek een compleet herbarium.

Voor een paar weken heb ik het boek uit 1918 op Marktplaats gezet maar behalve dat er geen reactie op kwam twijfelde ik ook wat ik met het boek moest. Toen het uitkwam kostte het best veel met f1.35 maar nu was er helemaal geen vraag naar. En wat als iemand het boek zou willen, zou die dan niet afknappen op de vlekken die de blaadjes en bloemen hebben achtergelaten?

Ik haalde het boek van Marktplaats en borg het maar veilig op. Want het is ‘maar’ een 2e druk maar alsnog meer dan 100 jaar oud. En hoewel de schrijfster bijna 95 jaar geleden overleden is, leven haar verhalen toch voort, met hier en daar een blaadje of bloemetje ervoor.

 

27 reacties