Scharrelhaan

Scharrelhaan

Scharrelhaan

Pasgeleden kwam mijn goede buurman aanlopen en vroeg of we geen last hadden van zijn haan. Opeens herinnerde ik me dat ik de haan gehoord had en enigszins suf constateerde ik dat die wel heel dichtbij klonk. Veel meer dan dat herinnerde ik me niet en dus bevestigde ik dat we geen last hadden van de haan noch van de kippen of kinderen en dat dat best mocht want dan kon ik de muziek achter het huis wel eens wat harder zetten dan medium burengerucht.

De buurman vond alles goed en wees toen op zijn aftandse maar o zo fotogenieke kippenhok en toen op zijn scharrelhaan. We hebben een nieuwe haan en die wil niet echt in het hok blijven. Onderwijl liep de haan over het veld trappelde wat en stond even later aan een wel heel lange worm te sjorren.

Bedaard keken we ernaar toen één der kippen ook de kuierlatten had genomen en zich aansloot bij de haan, dat snap ik dan niet hè ben je eindelijk vrij sprint je als een gekke kip naar een vent. Een volgende lange worm werd uit de grond geharkt en verdween in de kippenkop. Of hier zitten gewoon de beste wormen, dat kan ook. Met een joviale groet nam de buurman afscheid en wandelde weg met zijn hond waar we ook al geen last van hebben.

Ik bleef nog even naar de kip en haan kijken, goed leven hebben die. Van al die sappige wormen komen vast hele lekkere eitjes. Want bedenk goed lieve volgers, scharreleitjes zijn geen kippetjes die buiten lopen, scharrelen klinkt als aan een worm sjorren en zonnebaden in het zand maar is niets anders dan een overdaad aan kippen in een treurige megaschuur en van kippetjes die van daglicht niet weten. En als ze na zo’n 300 eitjes uitgelegd zijn worden ze zielloos vervangen en niet tot moes maar tot separatorvlees gehakt. Geef me daarom maar vrije-uitloopeieren, scharrelkippen en ach waarom ook niet een scharrelhaan onder mijn slaapkamerraam.
Scharrelhaan

23 thoughts on “Scharrelhaan

 1. Hij sprong van de deur van het hok af en kwam om koekjes vragen.

 2. Oeh! Die laatste foto is gaaf! Ik zou ook niet zo’n moeite hebben met een haan. Vroeger had ik koeien achter mijn achtertuin staan. Vond ik ook zo leuk. Ik koop overigens ook altijd goede eitjes, hoor.

 3. Een haan beschermt, en dat is waarom kippen bij de haan gaan lopen. Werkt wel even anders dan bij mensen.

 4. Het is inderdaad een fotogeniek hok. … Maar jij kan bijna alles fotogeniek maken.

 5. Oh heerlijk, ik ben jaloers, zou het heerlijk vinden om wakker te worden van een kraaiende haan. Toen ik hier pas woonde hád er ook iemand een haan maar dat is helaas verleden tijd. Prachtige foto’s van deze scharrelende haan. Ik mag hopen dat je bij de buurman wel eitjes kunt kopen. Helemaal geweldig als buren iets van elkaar kunnen hebben.

 6. Kon je niet gelijk een dealtje met de buurman sluiten over eieren? Wel heel fijn dat je er geen last van hebt. Voor alle partijen!

 7. Heb ook niets tegen haan en kippen zolang ze niet in mijn tuin alles komen uitdabben

 8. Je zult vast wel af en toe een eitje krijgen van zo’n buurman lijkt mij. En als hij maar niet om vier uur in de ochtend onder mijn raam staat te kraaien, dan vind ik ook al veel goed.

  Love As Always
  Dimario

 9. Lang geleden ging ik met school op excursie naar (onder andere) legbatterijen. Allemaal kale kippen in kooien die maar één doel hadden: eieren leggen. Ik vond het zo erg dat ik na een paar minuten alweer buiten stond. Doe mij dan maar een eitje van een particulier met hobbykippen. En als het niet anders kan eieren van vrije uitloopkippen uit de supermarkt.

 10. Een mooie haan die niet moet scharrelen maar vrij kan uitlopen. Heerlijk.

 11. Ik kan mij er helemaal in vinden. Op mijn bord geen gefokte binnenkip. Lang leve de vrije scharrelaars.
  Hij staat er trouwens prachtig op!

 12. Mooie haan, mooi verhaal en foto’s. Ik kampeerde eens in een boomgaard waarin een toom kippen en een haan rondscharrelden. Elke keer als die haan iets te eten had gevonden maakte hij een geluidje en de kippen stoven toe en vraten alles op. Ik dacht toen: Wat een suffe haan, die laat zich het brood uit de mond stoten. Later leerde ik dat dat zijn taak was: zorgen dat de vrouwen eten en ondertussen een wakend oog in het zeil houden. Pas als de dames verzadigd waren at hij zelf, waardig en zelfbewust. :-)

 13. Prachtig zoals die haan daar zit, de heer des huizes is aanwezig :-) Maar jullie katten zullen daar misschien ook wel wat van denken, die scharrelhaan en -kip.

 14. Ik mis het een en ander aan je site, de kopfoto is weg en aan de rechterkant gaat ook iets niet goed. Maar daarom niet getreurd… Voor mijn mogen de buren ook best vee hebben, als ze de eieren maar delen.

 15. zeker een mooi haan Liesbeth
  en z’n kippetjes zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen hoor :)
  dat is het mooie van scharrelen , vrijheid blijheid , en lekkere eitjes natuurlijk

  koers groet

 16. Leuk geschreven Liesbeth en hoe dan ook een pracht van een haan.
  Fijne Paasdagen

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top