Santa Fe Zwijmel

Controle op uitrusting en kleding, nagespeeld tijdens Santa Fe.

Een paar weken geleden was ik samen met Frans bij een groot evenement in Overloon op het terrein van het Oorlogsmuseum. Santa Fe is een evenement waar meerdere groepen bij elkaar komen om zoals altijd de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levendig te houden.

Hoewel dit op meerdere plaatsen in Nederland gedaan wordt, is het evenement bij het museum in Overloon de grootste en rijdt er het meest diverse materieel rond. Het mooie aan dit evenement is dat de entreeprijs gelijk is aan het normale museumbezoek, je kan niet alleen het museum zelf bezoeken, op het hele terrein zijn diverse re-enactment groepen bezig, worden op veilige afstand wapens gedemonstreerd en met een kleine bijbetaling kan je een rit met een voertuig doen over het enorme terrein. Santa Fe was de bijnaam van de divisie die het gebied rond Roermond en Venlo bevrijdde, om deze groep eer aan te doen is besloten de vereniging naar hen te vernoemen.
Naast Santa Fe is er nog een vergelijkbaar evenement op het terrein. Militracks is een evenement met veelal Duits materieel. Santa Fe is grootser opgezet maar nog altijd afhankelijk van het weer en dus besloten Frans en ik zonder jeep naar het terrein te gaan, ik vermaakte me met fotograferen en Frans praatte bij met de vele bekende die je krijgt als je in deze kleine gemeenschap van Tweede Wereldoorlog-gekken rondloopt en het weer meevalt.

En omdat ik op het moment dat jullie dit lezen waarschijnlijk in een jeep zit en mijn vrijheid vier, een vrolijk deuntje van na de oorlog, net zoals ik.

11 reacties

 1. Dit is wel heel mooi Dit gebeurt hier bij ons ook af en toe Hier is zelfs een verzamelaar van legervoertuigen Die heeft blijkbaar al voertuigen voor filmopnames geleverd blijkbaar Er is hier in Herselt jaarlijks een legerkamp Grts

 2. Onderweg naar morgen…

  al de vreselijke oorlogen van vandaag baren veel mensen zorgen
  tussen rede en vrede ligt één klein lettertje verschil
  machthebbers die blind zijn hebben helaas niets aan een bril
  bron van pijnlijke herinneringen en de nachtmerries van morgen

  ‘Tweede Wereldoorlog-gekken’ Ha ha… :)
  Je maakte er weer iets moois van, Liesbeth!
  Lenjef

 3. klasse om al dit in de herrinering te houden , gelukkig pikt de jeugd het goed op
  aan de andere kant zie je in het nieuws dat de AFD partij in Duitsland goede zaken doet :(

 4. Ik heb een diep respect voor de mensen die de herinneringen aan die tijd in standhouden. Het is een stukje historie wat we nooit moeten vergeten. Ik hang door mijn vader echter vast in de periode daarna, de gevechten in Indonesië. Hij werd daar invalide en verloor een been. Die herinneringen neem je gewoon mee.

Reacties zijn gesloten.