Waarom ik geen betaald fotowerk meer doe
Fototips,  Persoonlijk

Waarom ik geen betaald fotowerk meer doe.

Bij toeval werd in deze week door 2 aparte partijen gevraagd voor betaald fotowerk. De ene partij vroeg me een boek te maken na dat het evenement al voorbij was, de andere partij gaat volgend jaar trouwen. Uiteraard wees ik beide partijen niet direct af. Ik hou tenslotte van fotograferen maar toch was er al direct twijfel en dat knaagde een beetje.

Voor jaren heb ik verschillende betaalde fotoshoots gedaan. Fotografeerde ik geen modellen dan was ik bezig met kinderen, evenementen of stockwerk. Genoeg om van te leven was het niet, verre van en omdat ik zelf niet meer achter betaald werk aan ging stopte het helemaal. In die periode ontstond mijn blog zoals in huidige vorm en dus had ik wel wat anders te doen naast mijn reguliere rekeningen-betalende werk.

Maar nu ik opeens weer gevraagd werd begon me eigenlijk ook te dagen dat ik werkelijk niets dan ook niets aan die tijd had gemist. Ik heb met veel plezier huwelijken gefotografeerd maar behalve dat ik me een hele dag in het zweet werk, vaak niet aan me gedacht wordt qua eten, drinken of naar de wc gaan, zat ik daarna nog uren aan de afwerking. Het heeft me alleen maar een nog grotere aversie tegen een bruiloften opgeleverd en hoewel het ook heel mooi werk is, haalde ik er bij lange na het plezier niet uit.

Losse fotoshoots bleef ik leuk vinden maar modellen mensen, modellen kunnen walgelijk arrogant zijn. Of nou ja hier en daar heb je nog een zootje normaal denkende maar hemel wat ben ik een vreselijk volk tegen gekomen. Twee maanden bezig en toevallig 1 betaalde klus gehad en ze denken dat ze mij moeten vertellen hoe ik mijn werk moet doen. En dan hebben we het nog niet over de vrouwelijke modellen.

Toen er laatst weer iemand (drie kwartier) te laat kwam toen was ik het voorgoed beu. In fotografie is als in zoveel creatieve banen, geen droog brood te verdienen en is voor mij dan ook een hobby. En hobby’s die kosten geld en leveren vooral niks op.

22 reacties

 • minoesjka2

  Weet je, ik zie het om me heen, een collega probeert, na een paar jaar gestopt te zijn, weer haar inkomen bij elkaar te gaan sprokkelen met fotograferen, met name met scoots voor kinderen en huwelijken. Zij is er van overtuigd dat het haar nu wel gaat lukken, ik weet het niet hoor.
  Je moet volgens mij wel heel erg in de markt liggen wil je een boterham er mee verdienen. Kijk ik ken ook een fotograaf die het wel lukt, maar hij werkt zich 5 keer in de rondte, heeft ook wel over gehouden aan het winnen van de de zilveren camera, maar moet ernaast wel les geven, anders red hij het ook niet.
  Dus inderdaad beter om het als hobby te houden, en mooie platen te schieten met heel veel plezier, dan zo te moeten zwoegen.

 • Deborah Hamar

  Vooral dat laatste he!
  Ik ben er ook mee gestopt. Plaats mijn sportfoto’s nog wel op de site voor verkoop, wat zo af en toe ook verkocht wordt. Maar ik ga er niet meer actief achteraan. Dat maakt dat ik met veel meer plezier met mijn hobby bezig ben. En dat vind ik vele malen belangrijker.

 • hartelijkehothulk

  Creatieve bezigheden zijn zeker weten onder betaald.
  Heb als hobby boeken schrijven. Ik kan dat helemaal niet maar nu met een goede redigeerster, lukt het een beetje.
  Ik hoef mij niet aan te melden bij een professionele uitgever, want die willen enkel voor top schrijvers aan de gang.
  Blijft over in eigen beheer uitgeven.
  De kosten daarvan zijn zo hoog dat ik er geld op toe moet leggen.
  Bij de eerste offerte €6 per boek.
  Nu een cluster uitgeverij gevonden waarbij ik €0,26 overhoud per boek bij flinke verkoop.
  Daarbovenop alle stress en regelwerk, want ze doen echt niks voor je.
  Het is het eigenlijk niet waard.

 • willyduvel

  Kan er in komen zonder plezier niet meer doen ik weet waar ik over praat ! Groetjes en nog veel fotoplezier he

 • EJW

  Veel van die modellen zijn arrogante snobs waar niet mee te werken valt. Kan me voorstellen dat je het met die types gehad hebt en deze hobby alleen nog voor je plezier wilt doen

 • That's me

  Gewoon de klusjes aan de “beroeps”fotograaf overlaten Liesbeth…scheelt een hoop stress….. ? ? ?

 • Edward McDunn

  Samen met een videograaf, heb ik in vroeger tijden veel huwelijken gefilmd en gefotografeerd. dat werk wordt zwaar onderschat, Het
  is best wel stressen, wat je mag de cruciale momenten niet missen. Meestal mochten wij wél mee eten.

 • Sjoerd

  Ik werk voornamelijk Pro Deo. Maar als zich een shoot aandient waar beide partijen het eens zijn over de rechten en het model alleen opzoek is naar een uitgebreide portfolio wil ik best instappen. We hebben een fotocollectief in Duitsland waar ik lid van ben die dit ook ondersteund. En dat gaat best ver.

 • Michel

  Jaren geleden was het nog mogelijk om als fotograaf / journalist goed rond te komen, zeker als freelancer. Maar tegenwoordig moet het tegen een dumptarief en wordt de waarde van het werk niet meer gezien helaas.

 • Stef Den Flater

  Ik kan je alleen maar gelijk geven. Fotograferen is voor mij zuiver hobby. Er voor betaald worden zou het plezier bij mij weg nemen. Mijn enige ‘opdrachten’ tot nu toe waren twee afscheidsfeestjes op het werk. Huwelijken lijkt me zowat het ergste dat er kan zijn voor een fotograaf. Mocht ik kunnen, dan zou ik graag wel meer willen fotograferen. Kinderen en dieren, dat lijkt me nog iets. Andere opdrachten zouden niet aan mij besteed zijn. Het lukt me zelfs niet om mee te doen met een prijskamp.
  mvg

 • Henk Jonkvorst

  Ik kies voor iedere maand een vast salaris. Ik wordt dus geen fotograaf. Ik fotografeer dan ook alleen als ik daar zin in hebt, en als mijn fotohormonen slapen blijft het toestel in de kast. Een doodenkele keer doe ik een opdracht … maar ook dan alleen als het me zelf ook leuk lijkt om te doen

 • Bertie

  Je wordt besteld en dient als personeel voor het model, de bruid enz. Kennelijk voelen ze zich een ster en gedragen zich ook zo. Uitslovers zijn het.