Fototips Persoonlijk

Waarom ik geen betaald fotowerk meer doe.

Bij toeval werd in deze week door 2 aparte partijen gevraagd voor betaald fotowerk. De ene partij vroeg me een boek te maken na dat het evenement al voorbij was, de andere partij gaat volgend jaar trouwen. Uiteraard wees ik beide partijen niet direct af. Ik hou tenslotte van fotograferen maar toch was er al direct twijfel en dat knaagde een beetje.

Voor jaren heb ik verschillende betaalde fotoshoots gedaan. Fotografeerde ik geen modellen dan was ik bezig met kinderen, evenementen of stockwerk. Genoeg om van te leven was het niet, verre van en omdat ik zelf niet meer achter betaald werk aan ging stopte het helemaal. In die periode ontstond mijn blog zoals in huidige vorm en dus had ik wel wat anders te doen naast mijn reguliere rekeningen-betalende werk.

Maar nu ik opeens weer gevraagd werd begon me eigenlijk ook te dagen dat ik werkelijk niets dan ook niets aan die tijd had gemist. Ik heb met veel plezier huwelijken gefotografeerd maar behalve dat ik me een hele dag in het zweet werk, vaak niet aan me gedacht wordt qua eten, drinken of naar de wc gaan, zat ik daarna nog uren aan de afwerking. Het heeft me alleen maar een nog grotere aversie tegen een bruiloften opgeleverd en hoewel het ook heel mooi werk is, haalde ik er bij lange na het plezier niet uit.

Losse fotoshoots bleef ik leuk vinden maar modellen mensen, modellen kunnen walgelijk arrogant zijn. Of nou ja hier en daar heb je nog een zootje normaal denkende maar hemel wat ben ik een vreselijk volk tegen gekomen. Twee maanden bezig en toevallig 1 betaalde klus gehad en ze denken dat ze mij moeten vertellen hoe ik mijn werk moet doen. En dan hebben we het nog niet over de vrouwelijke modellen.

Toen er laatst weer iemand (drie kwartier) te laat kwam toen was ik het voorgoed beu. In fotografie is als in zoveel creatieve banen, geen droog brood te verdienen en is voor mij dan ook een hobby. En hobby’s die kosten geld en leveren vooral niks op.