Roermond

Kerktoren van Roermond

Roermond

Ga eens naar Roermond, zei een collega van me. Kan je mooie foto’s maken. Hij vertelde over wat ‘zijn’ stad bleek te zijn en ik besloot de stad inderdaad eens te bezoeken. Dat dat meer dan een jaar geleden was, zegt weer genoeg. Roermond is te dichtbij voor zo’n fijne NS dagkaart maar toch ook weer te ver om zomaar even aan te doen. Maar pasgeleden zag ik eindelijk kans eens naar deze Limburgse stad aan de Roer te reizen. Geheel tegen mijn verwachting in bleek het redelijk druk te zijn in de stad. Ik verschanste mij even in de bibliotheek en zodra de zon ook wat lager stond vond ik het tijd de boel te verkennen.

En dat viel tegen. Behalve dat de stad overloopt van Duitsers en Belgen oogt de stad helemaal niet zo lekker oud Nederlands als ik gehoopt had. Veel naoorlogse bebouwing en nog meer ronduit lelijke gebouwen. De sfeer van de stad was eerder Vlaams dan Nederlands en de in overvloed aanwezige hoeveelheid kerken begon me ook op te vallen. Of waren het alle Jezus- en Mariabeeldjes die op elke straathoek vertegenwoordigd waren? Bij deze parkeermeter kan je in ieder geval een schietgebedje doen voor je de tarieven bekijkt. Die zijn overigens ook niet misselijk. Na mijn zoveelste rondje op mijn zoektocht naar mooie plekjes kwam ik bij een actieve energiecentrale. De ECI is in 2000 weer in gebruik genomen en voorziet zo’n 700 huishoudens van groene stroom.

Ik vond uiteindelijk de ondergaande zon bij een jachthaven, waar ik over de Maas staarde tot het tijd was om naar huis te gaan. Roermond is een stad rijk aan een uitgebreid winkelcentrum, inclusief designer outlet, heeft een aantal prachtige terrassen en mocht dat je ook niet interesseren, doorgaande verbindingen naar veel mooiere steden in de omgeving.

13 thoughts on “Roermond

 1. Klopt met mijn ervaringen. Roermond is een zeer oude stad, maar er zijn maar een paar stukjes van de oude stad die redelijk authentiek lijken te zijn.

 2. Als je geïnteresseerd bent is dit wel een geweldig museum. Wel een eind uit je buurt.

 3. Ben er nog nooit geweest, en zo te lezen heb ik niet zo veel gemist ………

 4. Ik ken de stad niet en op jouw mening afgaand kan dat dus gerust zo blijven.

 5. Ik was er vorig jaar met oudste om de outlet te bekijken en kwam tot de conclusie dat ik Roermond ook echt geen mooie stad vind.

 6. Ziet er niet verkeerd uit… De Duitsers en Belgen hadden vakantie… ook hier een ware invasie…

 7. In Roermond, ben ik nog nooit geweest, jammer dat het een beetje tegenviel Liesbeth.

 8. Roermond heeft een kathedraal en een munster en dat maakt het een voor katholieken een unieke plaats. Ik ben er wel eens met een fietstocht doorgegaan en vond de munster (die met 2 torens) fraai en het plein er omheen zeker aardig door het vele groen en prachtige weer met draaimolen. Maar dan houdt het idd al snel op. Sittard vind ik gezelliger en die hebben nog een leuk stukje stadsmuur. De Roer/Rur-fietsroute is wel erg mooi, maar dan het deel in Duitsland tussen Monschau en Einruhr.

 9. Zelf ben ik er nog nooit geweest, wij rijden meestal gewoon door richting Maastricht, maar blijkbaar gelukkig niet veel gemist. Al levert het toch wel een paar leuke plaatjes op, de eerste met de kerktoren is zeker geslaagd.

 10. dus ik had geluk , dat Roermond ., op het mooie Pieterpad , maar een overstap station was
  gepland heb ik een wandeling bij ENCI Maastricht , zijn dat de zelfde engerds

 11. Ik lees hier graag je mening over steden en dorrpen .Het helpt me vooruit als ik die kant uit ga

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top