Roadtrip: Op zoek naar bloesem in de Betuwe

Roadtrip: Op zoek naar bloesem in de Betuwe

Roadtrip: Op zoek naar bloesem in de Betuwe

Als ik aan de lente denk, denk ik aan blije lammetjes in een wei met vers gras en hier en daar een fruitboom. En zodra de eerste tekenen van de lente zich laten zien verlang ik naar een fruit bloesemroute door de Betuwe en ondanks alle ellende besloten we op een mooie doordeweekse dag een route te rijden. En gingen op zoek naar bloesem in de Betuwe.

Uitgebloeide bloesem
Onze route begon zodra we Megen naderde. Dit kleine stadje ligt aan de Maas en heeft een pontje. Megen heeft stadsrechten maar is zo groot als een dorp en erg oud. Door de drukte was het onmogelijk om uit te stappen en dus reden we de pont op. Aan de overkant konden we niet de dijk op en dus reden we langs Appeltern. Hielden rechts aan en kwamen bij Winssen. Hier groeit de bloesem zelfs langs de doorgaande weg. Helaas was niet alles meer in bloei, best vreemd lag dat aan het goede weer? Ik maakte me er maar niet druk om, ik hou al jaren een lijst met mooie plaatsjes bij en daar wilde ik er best een paar vanaf strepen. We volgde de weg naar Druten en Boven-Leeuwen wat allemaal dicht bij de Waal ligt. Mooie weggetjes langs nog mooiere huizen vonden we en bloesem maar niet alles bloeide.

Picknickers
We reden richting Wamel wat na Beneden-Leeuwen ligt en omdat we inmiddels trek hadden gekregen keken we uit naar een picknickplek. Dat is voor ons niets nieuws, het enige verschil is dat ik niet van tevoren een supermarkt inloop voor wat verse broodjes, maar nu, heel gezond, crackers van thuis meeneem. Helaas zijn heel wat anderen (eindelijk!) ook op dat idee gekomen en zie je alle buitenbankjes vol met volk. Normaal zitten die allemaal op een terras teveel uit te geven en hebben wij keuze te over om ergens te gaan staan en zitten.

Bij het water
Toen ik een bordje van een pontje zag, sloegen we af. Ik heb wat met pontjes maar zag tot mijn spijt dat deze richting Tiel alleen voor voetgangers en fietsers bestemd was. Na een paar foto’s keerden we om en onverwacht sloeg Frans af. Ik dacht dat het dood liep maar wat bleek, een boeren pad leidde ons naar het water vanwaar we een prachtig uitzicht hadden. We passeerden wat campers en vissers en vonden een rustig plek. Met de ramen open tot er voetgangers kwamen was het goed vertoeven met wat te knabbelen maar ik was nog op zoek naar bloesem.

Dijkweggetjes waar molens en schattige huisjes de schuine veldjes met lammetjes afwisselen

Doorrijden naar Buren zag ik niet zo zitten, via verschillende kanalen was het verzoek niet te komen aan me opgedrongen en gelijk hadden ze. We volgden zover we konden de dijk bij Dreumel. Heerlijk vind ik dat van die dijkweggetjes waar molens en schattige huisjes de schuine veldjes met lammetjes afwisselen terwijl verderop het water schittert in de middagzon en de mensen groeten ongeacht wie er aan komt rijden.

Een schattig huisje
We passeerden de Sluis bij Sint Andries sloegen daarna meteen af naar Rossem. In Rossem, ook al zo mooi, reden we langs de dijk tot ik beneden de zo kenmerkende rechte lijnen vol bloesem zag. Frans stopte, ik ontweek meer mensen dan me lief was en fotografeerde waar ik voor gekomen was. Over Oensel reden via Velddriel naar beneden. Nu weer dicht bij de Maas maar met net zulke mooie wegen reden we de dijk op en kwamen via Ammerzoden in Well. Behalve een prachtig kasteel wist ik hier ook al heel lang een klein Weegbrug huisje en waar ik op hoopte stond het huisje ingepakt tussen grote bossen lijnzaad.

We reden de dijk uit tot we in Bern de pont namen, waar je langs het ook al zo mooie Heusden komt maar wij intens tevreden naar huis reden.

30 thoughts on “Roadtrip: Op zoek naar bloesem in de Betuwe

 1. Wij hebben een paar jaar geleden eens een Betuwe route gefietst, het is daar prachtig!!!

 2. Vanaf jou is dat te ver rijden ook. Normaal steken we ook de Waal nog over maar ook dat was voor ons te ver.

 3. Ik had dit in de planning, maar durfde het door de corona crisis niet aan om er heen te gaan.
  Ga er elk jaar wel een keertje heen in de lente, helaas dit jaar niet.
  Gelukkig ben jij wel gegaan en geniet ik nu van je prachtige bloesem foto’s

 4. Je hebt de route prachtig beschreven en gelukkig kwam je nog genoeg mooi bloesem tegen.
  Fijn dat we mochten meegenieten.

 5. Ik denk dat je je een rolberoerte gaat scheikken van de prijzen ook. Ik haal wel een broodje bij de Lidl.

 6. Dank voor je prachtige blog.
  Super van genoten.
  Mooi is het nu langs de rivieren, ik reed van Rhenen naar Vianen langs Rijn en Lek de Betuwe zijde als in een natuurfilm. (Zie blog natuurfilm)

  Winssen is bij mij heel bekend.
  Woonde een zus van mij.
  Vaak vanuit Beverwijk heen gefietst met mijn vader. Na overnachting de volgende dag terug gefietst.

 7. De lente is een geweldige tijd, zo mooi al die bloeiende bomen en de vogels die hun liedje zingen.
  Het was een prachtige route die jullie hebben gedaan.
  Tja veel mensen zitten nu op bankjes hun eten van thuis op te eten, voorheen zaten die op het terras, maar binnekort mag dat ook weer, wel natuurlijk met die 1.5 meter er tussen.
  Ik ga nog even niet op een terras zitten hoor, ik wacht nog wel even.
  Fijne zaterdag, geniet van het mooie weer.
  Groetjes Irma

 8. Nu is alles 2 weken vroeger door het goede weer maar je vond toch nog bloesems.en wat een heerlijke plekjes lagen er op je weg,kan ik zo aan de lentefoto’s zien

 9. Je komt zo nog voor leuke plekken tegen. In het zonnetje lijkt alles mooi. En druk is het ook overal tegenwoordig, men kan ook weinig anders natuurlijk.

 10. Nou zeker de Betuwe, vaak geweest met de kinderen en altijd een feestje. Hans

 11. owh wat zullen jullie genoten hebben van het uitzicht. Ik kan er ook wel van genieten.

  Love as Always
  di Mario

 12. Het is nu overal zo mooi met al die bloemen. En het frisse groen en alle bloemen in de bermen. Ik houd ervan!

 13. We hebben met onze nieuwe auto helaas nog geen enkele tocht gemaakt. Daar moet ook snel maar eens verandering in komen. Een mooie beschrijving van jullie tocht, met bijpassende beelden. Dat is genieten toch…

 14. In de Betuwe gingen we vroeger veel fietsen, maar door corona…
  Je hebt hier een leuk lente logje gebracht !

 15. Ach, ik was weer even terug op de camping nabij Buuren. We maakten daar een aantal jaren geleden prachtige fietstochten en gebruikten schattige pontjes, alleen voor voetgangers en fietsers. Mooie omgeving.

 16. Het daar zo mooi, vooral wanneer alle fruitbomen in bloei staan Liesbeth.
  Je hebt er een fraai blog over gemaakt hoor.

 17. je doet me snakken naar volgend jaar :)
  die mooie streek en vele plaatsjes mij bekend in rustiger tijden en dan te voet

 18. Deze route inspireerde je duidelijk tot het maken van schitterende foto’s!

 19. April is meestal wel de maand dat de meeste bloesems er zijn.. maar met de klimaatverandering kun je nergens meer op vertrouwen. Maar je zag er toch nog.. het leek me een prachtige tocht, niet alleen voor die bloesems, maar ook voor die mooie plaatsjes.

 20. Dat moet een heerlijke route geweest zijn. En ja, er zijn opvallend veel picknickers de laatste weken;).

 21. Het is in vooral in de lente prachtig in de Betuwe.
  Mooie serie.

Comments are closed.

Back To Top