Roadtrip langs de Maas
Gelderland,  Trippie

Roadtrip langs de Maas

Zo eens in de zoveel tijd rijden Frans en ik een rondje. Deze keer pakte we het wat serieuzer aan en reden een roadtrip langs de Maas die ons van Grave door het Land van Maas en Waal naar de pont van Lith leidde.

Vreemd volk in Grave
Grave is geen onbekende plaats voor ons. Met regelmaat liepen we er al rond en pasgeleden nog fietste ik er doorheen op een hele oude fiets. Deze keer wilde we er ook even wandelen, wetende dat het er echt gezellig is op een mooie zondag als deze, maar er liet zulk vreemd volk rond dat we het centrum vlot verlieten. Na een rondje Lidl voor onze lunch reden we de Thompsonbrug over en sloegen linksaf.

Balgoij
Hoewel je nog even door Overasselt rijdt, werd het al snel Balgoy. Eigenlijk reden we hier alleen langs. Met uitzicht over het water reden we over smalle dijkweggetjes. Aan de Maasbandijk stapte ik even uit. Het uitzicht was schitterend maar de plek kreeg een heel ander gevoel toen ik het geplaatste bord las.

Gestolen fiets
Een piloot kwam hier om het leven toen hij uit zijn door afweergeschut geraakt vliegtuig sprong, maar door zijn bepakking naar beneden werd gezogen. Een jonge vrouw zag het gebeuren sprong in het water maar kon de piloot niet meer redden. Eenmaal terug op de dijk bleek haar fiets gestolen.

Lunch met uitzicht
Al snel bracht de dijk ons in Niftrik. Een klein dorpje naast de A50 en aan de overkant van Ravenstein. Een eindje verder bij het gemaal aten we op ons gemak de broodjes. Het weer was fris maar prachtig en ik kon er dan ook alleen maar van genieten. Verderop maakte een boer de weg vrij van modder. De landerijen zijn omgeploegd of met gras ingezaaid voor de winter.

Liedjes over het water
De mooiste boerderijen zag ik langs de dijk staan. De kronkelende dijk zorgde dat ik af en toe foto’s wilde maken van al dat moois en het was op zo’n moment dat ik een Sinterklaasliedje hoorde. Ik hoorde het van veilige afstand want het kwam van de overkant. Ik ben geen fan van Sinterklaas maar hier Rietepietz daar is je Sintersfeer. Met dat irritante rotlied in mijn hoofd stapte ik in de auto. (zet je geluid wat harder voor het filmpje).

We reden Appeltern, waar we in het voorjaar waren, voorbij en Frans sloot aan bij de pont. Meer Sinterklaas en Pietenliedjes werden gespeeld en even was ik bang dat Klaas de pont mijn kant op zou nemen. Hij gebruikte die gelukkig alleen als aanlegsteiger. Hoe mooi Megen ook is we keerde op mijn nadrukkelijke verzoek om en verlengde onze roadtrip langs de Maas.

Ook de meren rond Blauwe Sluis konden me niet bekoren. Daar ligt een kapitaal in het water te dobberen waar een ander alleen van kan dromen. Ik niet overigens, wel zeebenen en ook zeeziek. Maasbommel stelde helaas niet zo heel veel voor als Zaltbommel maar toch lag hier in de buurt nog een verborgen parel die ik binnenkort deel.

Over het water
In Alphen aan de Maas, maakte ik even een foto voor een andere website dan de mijne en al snel zag ik in de verte een groot silhouet opduiken. De zon stond al lager en ondanks dat herkende ik wat de Prinses Maxima Sluizen moesten zijn. Had ik ook nog niet van gehoord hoor, maar het is een bijzonder bouwwerk. In 2002 werd de tweede sluis geopend, de eerste sluis stamt uit 1936.

We namen de pont naar Lith en reden binnendoor naar huis. Terwijl de zon steeds verder zakte kon ik alleen maar tevreden concluderen dat onze roadtrip langs de Maas geslaagd was èn smaakte naar meer.

23 reacties

 • henk50

  Ja, mooi gebied, in alle seizoenen, al slaat ook hier de moderne tijd soms gaten in de idylle…

 • meninggever

  Toen wij twee jaar geleden in Appeltern aanlegden op weg naar het zuiden, zagen we hoe fraai het landschap en die weggetjes langs het water zijn. Mooie blog over een onderschat fraai gebied..

 • Nicky

  Mooi rondje met prachtige foto’s. Dat bizarre verhaal van die piloot en de gestolen fiets vind ik in- en intriest.

 • Kakel

  Inderdaad heel vreemd volk in Grave. Het was ongetwijfeld de ellefde van de ellefde.
  Die boerderij is een voltreffer. Ik ben sowieso een liefhebber van over de dijk rijden. Zowel met de fiets als met de auto. Je kan zo ver om je heen kijken… Mooie foto’s! Gewoon binnenkort weer een roadtrip.

 • Jeanne van Sjannesblog

  Wat een mooi gebied daar! Ik moet er ook eens heen, aangezien mijn voorouders allemaal aan de Maas gewoond hebben. Weliswaar wel iets zuidelijker.

 • BraCom

  mooi verhaal en blog, ik ben meer van foto’s dan vertellen op mijn blog
  ook de foto’s die je bijgevoegd hebt zijn erg mooi,
  vind dat boerderijtje (huisje) achter die dijk mooi maar
  ook die fietsers op die mistige dijk super, en ook de zonsondergang :-)

 • Nicole Orriëns

  Tsjonge dat verhaal over die gestolen fiets is erg. Dat doet me denken aan de Engelse uitdrukking: ‘No go deed goes unpunished.’ Te erg gewoon, dat je probeert iemand te redden en dat dan je fiets wordt gejat!

 • Edward McDunn

  Een mooi blog Liesbeth, ik moet bekennen, nog nooit die kant op te zijn geweest, zou eigen wél een keer moeten.

 • rietepietz

  Kan ik me iets bij voorstellen;-)
  Ik blijf het leuk vinden hoe de levens van de bloggers deel uit gaan maken van elkaar.

 • John

  Het gebied rond de Maas, maar ook de Waal, is geweldig. Toen ik nog wel eens op zoet water viste deed ik dat bij beide rivieren.

 • mizzD

  Doet me eigenlijk terugdenken aan m’n jeugd.. toen nam m’n pa ons op een mooie zondag ook weleens zomaar mee, een stukje rijden met de auto. Nooit zo heel erg ver hoor.. en tot besluit meestal een ijsje bij La Venezia in de binnenstad van Dordt, dus het zal wel vaker in de zomer geweest zijn. Maar toch.. dank je dat je deze herinnering boven bracht met de foto’s van je eigen mooie roadtrip.

  (ps. ik heb trouwens geen blogdip.. m’n pa is afgelopen zondag overleden. Vandaar dat ik die geplande postjes door laat lopen, maar er wel even die verklaring bij zette)

 • VillaSappho

  Willys staat op stal die vind het te koud. Waren met Vitara die heeft verwarming. Moest met je liefde voor Sinterklaas wel meer aan je denken pasgeleden nog toen ik door de kringloop wandelde.

 • rietepietz

  Echt geweldige foto’s, dat boerderijtje is echt een plaatje . Klinkt helemaal geweldig die blaaskapel over de weilanden, dankjewel, Ik zat dus even bijna naast jullie in de Willy. Overkomt mij ook regelmatig dat ik aan één van m’n bloggers moet denken als ik onderweg iets zie of hoor dat bij die blogger nogal eens aan bod komt. ;-)

 • Sjoerd

  Dat heb ik ook al een hele tijd niet meer gedaan, zomaar een rondje terwijl net dat zo fijn kan zijn. Mooie beelden heb je er aan over gehouden.

 • Bertie

  Afgezien van Sinterklaas was het een aardige trip. De Maas biedt, net als de meeste rivieren, mooie beelden en leuke dorpen.

 • natuurfreak2

  Heerlijke beelden van jullie roadtrip langs de Maas.Mooi zo langs de Maas op die dijken en erg sfeervolle zonsondergang

 • Karel

  dat was een mooi rondje door een mooie streek
  dus er is al carnaval , en dat samen met Sinterklaas
  ik geef om beiden niet , al heb ik nu veel plezier van de blogsint hihi
  prachtige opnamen ook met een topper als afsluiter