Roadtrip door de Betuwe

Roadtrip door de Betuwe

Roadtrip door de Betuwe

Het is een rare zomer, normaal bezoek ik parken, musea het strand en hoef ik niet om mensen te slalommen of me druk te maken om iets anders dan een leuke dag hebben. Die tijd die is voorlopig voorbij en dus zoeken we andere manieren om te genieten. Daarom combineerde we een paar zaken en reden een roadtrip door de Betuwe.

Gemaal van Gewande

Onze rit begon zo’n beetje bij Den Bosch, mooie stad maar te druk en dus had ik een route uitgezet richting een klein nabijgelegen dorpje genaamd Gewande. Een oud dorp waar in de eerste vermelding van 1309 al werd gesproken over een sluis. Gewande ligt aan de Maas en terwijl wij naar de dijk met lintbebouwing reden zagen we een vervallen gebouw langs het water. Hoewel rondgereden zagen we geen toegankelijke weg en dus stond ik op een onderdeel van een zuivering fotografeerde met links en hield me met rechts vast. Ernstig onhandig maar wat u ziet is het oude Gemaal van Gewande. Het is in 1950 vervangen en later verbouwd tot huis. Het kwam leeg te staan waarna brand is gesticht. Inmiddels is het te koop.


Moordhuizen

We reden verder en in Maren of Kessel of alle twee reden we de dijk weer op. Het is maar goed dat Frans zo goed kan rijden want ik zag uiteraard pas op het laatst de afslag. Ik heb wat met dijkweggetjes, water en de vaak idyllische dijkhuisjes. We volgden de dijk tot we niet verder mochten. Dus reden we het dorpje door en volgde de weg tot we in Lith de Maas over konden steken. Vanaf de pont heb je een werkelijk prachtig zicht op de Prinses Maximasluizen. De pont bracht ons de Maas over naar het Land van Maas en Waal naar een gehucht wat Moordhuizen heet. Gezellig. Schijnt zo erg niet te zijn het komt van Moethuysen, een moerassige plaats. Overigens hebben de bewoners in 1576 wel 12 soldaten omgelegd maar ja dan hadden die Spanjaarden maar niet zo moeten jatten. Geschiedenis herhaalt zich.

Eén gebouw was druk, dat bleek een parenclub

We sloegen na de pont links verlieten het altijd gezellige Moordhuizen zagen bordjes Veluwe, helaas rijden we zo hard niet en wees dat naar een gehucht langs de Waal is vlakbij Voorne ook langs de Waal. Het stelt niet zo veel voor er was 1 gebouw druk, dat bleek een parenclub. Ieder zijn ding wij reden verder en keken even later uit over het water. Het is goed te zien in deze omgeving dat hier ons fruit vandaan komt. Ook in het voorjaar reden we al in deze omgeving. De bloesem had inmiddels plaatsgemaakt voor appeltjes. Helaas nog net niet rijp.

Onze dag vorderde en dus reden we terug richting het zuiden. Bij Nieuwe Schans namen we de pont terug over de Maas om weer in Den Brabanden terecht te komen. In Oijen (boven Oss) sloegen we linksaf een smalle dijkweg op om nog even in te houden bij het Kasteel van Oijen. Ongetwijfeld ooit een plaatje maar inmiddels een (groeps)hotel. We reden door Macharen en zakte toen af naar daar in het zuiden waar onze roadtrip eindigde.

25 thoughts on “Roadtrip door de Betuwe

 1. Mooi tripje Liesbeth.
  De foto’s zijn prachtig, de appels springen er voor mij uit.

  Fijne dag en groet,
  Hilly

 2. Een mooie roadtrip, lijkt me zalig! Fijne informatie te lezen en vergezeld van knappe foto’s!

 3. Prachtig ritje geweest, , jammer dat een appeltje voor de dorst er nog niet in zat.
  De ruïne zal waarschijnlijk nét even teveel zijn voor de handige handjes van jouw Frans zou bovendien misschien ook wel iets boven budget zijn om het op te knappen. ;-)

 4. Heerlijk hoor dat soort ritjes. Je komt weer eens op plekken waar je nog nooit van gehoord hebt. Dat gemaal.. wel apart, maar ik ben ook benieuwd wie zoiets nou koopt en waarom…

 5. Prachtig, zeg. Een heerlijk om naar te kijken terwijl het hier inmiddels keihard regent.

 6. Mooie omgeving. Wij deden een paar jaar lang o.a. de LIngetochten tijdens de periode van de bloeiende bloesems. Ook zo fraai…

 7. Je hebt van die (Engelse) programma’s waarin mensen zo’n ruïne kopen en verbouwen tot prachtige woonplekken. Maar je moet wel een zak met geld meenemen.

 8. Ik kan me voorstellen dat je zo’n ruïne te koop zet. Uiteraard een rijksmonument, dus herstellen in oude staat… Begin er maar aan.

 9. Ik heb het even aangekeken, maar ik koop het toch maar niet. Mooie omgeving, dat wel hoor.

  Love as always
  Di Mario

 10. Prachtige tocht!
  Die foto die zo’n moeite kostte om te nemen is echt wel gaaf geworden.. vraag me wel af wat die vrouw daar staat te doen. ;-)

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top