Openluchtmuseum Arnhem

Oud-Hollands bruggetje Openluchtmuseum Arnhem

Openluchtmuseum Arnhem

Het is één van de oudste attracties van Nederland en daarnaast één van de mooiste, Openluchtmuseum Arnhem bestaat al meer dan 100 jaar. Maar het park gaat veel verder terug in de tijd. Zij demonteren elders in Nederland huizen die ze herbouwen in het park. Daardoor zijn sommige huizen zó levendig dat het lijkt alsof de bewoner alleen even naar de supermarkt is. Die sfeer maakt dat het zonder meer één van mijn favoriete dagjes uit is en dat al van jongs af aan.

Pasgeleden was het zover, zonder twijfel betrad ik een wereld die ik als kind regelmatig bezocht en ook kan herinneren. Hoewel het uitzicht bij de entree niet veel veranderd is, rijd nu een tram waar ooit een paard me in mijn nieuwe jas beet en daar de klappen voor kreeg die hij verdiende. Maar wanneer ik naar links kijk zie ik weer het prachtig blauwe huisje wat daar al zolang als ik me kan herinneren staat.

In de verte klinkt een bekend geluid en even later staat er voor ons een prachtig oud trammetje. Rotterdams, okergeel, schitterend onderhouden en voor Frans de eerste keer in een railvoertuig. Of het hem bevalt zie ik niet, het rondritje laat hem een groot deel van het park zien en mij vooral de vernieuwingen. Een kerk, het waternoodshuisje, later zou daar de Jaknikker uit de Rotterdamse Spaanse Polder bijkomen.

Openluchtmuseum Arnhem

Terug bij de entree slaan we linksaf en wandelen tussen de oudste huisjes van het park door. We houden in bij een Molukse barak, voerden enorme varkens en wanen ons in een andere wereld. Hoewel de meeste huisjes dicht zijn ademt het park rust en gezelligheid. De herfstige kleuren geven het een bijzondere sfeer die we ook bijna kunnen proeven bij de geopende bakkerij. De zalige broodjes smaken en terwijl we ons nog meer laven betreden we het domein van de scheepswerf en ontmoeten de scheepstimmerman. Nabij de molen en de klassieke Zaanse huisjes schaaft hij aan boten en spijlen en laat zijn oude meester vertellen over de bijzondere ambacht. Hoewel geopend is de smid een paar huisjes verder niet aanwezig. Wat ook niet echt nodig was, Frans weet er genoeg vanaf om niet alleen mij maar andere bezoekers ook te boeien.

Niet veel verder komen we op het terrein van van Gend & Loos en laten ons meevoeren door de volgepakte koets. Even betreden we de tijd van honderden jaren geleden. Maar dan brengt mijn oude liefde me naar de naastgelegen tramremise waar ik vol verbazing hoor dat de oude Arnhemse tram, net als de remise, is nagebouwd. Vandaag rijdt maar één wagen de ringleiding in het park, hoewel dus enkelsporig is het rijden in dit heuvelachtige en gladde gebied niet gemakkelijk. Toch rijden de trams hier dagelijks èn op tijd!

Genietend van al het moois vordert onze dag en lopen we snel door naar de melkfabriek waar nu geen bedrijvigheid meer is. We knikken mee met de door mij herkende ja-knikker uit Rotterdam en lopen vlot door naar een door Rietveld ontworpen vakantiehuisje. Hoewel bijzonder voor zijn tijd ben ik meer luxe wel gewend. We passeren een kerkje inclusief naastgelegen graven, een waternoodswoning van Zweedse makelij en een rijtje huisjes in jaren 30, 50 en 70 stijl. Hoewel allen gesloten gaven de ramen net genoeg weg om nieuwsgierig te blijven.

Onze tijd in dit prachtige park ging snel voorbij, maar het heerlijke weer, de huizen, gebouwen, trams en de gezonde wandeling zorgen ervoor dat ik hier in ieder geval terugkom. Terug in het Openluchtmuseum Arnhem, waar ik al als kind herinneringen maakte en vandaag weer.

Betaalbaar: 19,50 euro (2 euro goedkoper online)
Kindvriendelijk: Ja.
Bereikbaarheid: Bushalte om de hoek, borden vanaf de snelweg.
Combineren met: Niet nodig.
Voorzieningen: Toiletten, restaurants alles aanwezig.
Website: Openluchtmuseum Arnhem 

26 thoughts on “Openluchtmuseum Arnhem

 1. Is al weer even geleden dat ik er geweest ben, maar zeker die brug herken ik gelijk. Als kind werd ik daar op de foto gezet en later heeft een vriendin me daar nogmaals op de foto gezet :-)

 2. Nee verscherpen was niet nodig ik verklein de foto en dat heeft dit veroorzaakt.

 3. Zeker in de herfst is een bezoek aan het museum de moeite waard. De uitsnede/compositie op de ophaalbrug vindt ik erg mooi. Ik vermoed wel dat de foto flink is naverscherpt wat de foto een harde uitstraling meegeeft. Vooral goed te zien aan de karteltjes op de leuning van de brug

 4. Dit museum vind ik werkelijk nostalgie ten top (trouwens het Zuiderzeemuseum ook hoor in Enkhuizen, absoluut ook een aanrader als je daar nog nooit geweest bent). Je belevenissen zijn heel erg echt.
  Ik ben daar vroeger zeker zo’n 50-55 jaar geleden voor het eerst geweest, met schoolreisje. Heerlijk, alsof je zo een streekroman binnen wandelt. Alles is zo echt. En ja.. de ‘bewoners’. Het lijkt echt of ze er echt wonen, eten op het fornuis of op een oliestelletje. Was ophangen. Het zijn gewoon acteurs, zo leuk!
  Als je nog een keer terug wilt zou je Landleven Winter 2017 mee moeten pakken. Ik was er 2 jaar geleden, toen stond mijn schoonzusje in een van de boerderijen met een fudge-stand. Zo super gezellig. Ik ging pas naar huis toen het donker werd, zo mooi verlicht allemaal.

 5. Je foto’s zijn weer pracchtig en een leuk verhaal. Ben er al zo lang niet meer geweest. Ik zie dat het tijd wordt dat we er weer eens naartoe gaan. Ga even tot het voorjaar wachten dan is het vast mooier dan in de winter. In de herfst kun je er ook goed zijn. Zie het aan je foto’s

 6. Mooi, mooi, mooi!
  Herinner mij de wasserette nog goed.
  En ook het Dafje.
  Ik genoot door jou log weer even terug.
  Dank je wel!

 7. Jaaaa. Het is leuk daar! Afgelopen zomer ben ik er geweest met mijn man. Groene kruis vond ik geweldig leuk, net zoals van Gent en Loos. Wij hebben ons er prima vermaakt!

 8. Zelf vind ik het Openluchtmuseum in Arnhem heel leuk om te bezoeken.
  Er zijn verschillende dingen uit mijn jeugd te zien. Hans

 9. Klopt je kan nu wel gebruik maken van de tram dat scheelt veel loopwerk.

 10. Ik ben er een paar keer geweest, maar je hebt aan 1 dag eigenlijk niet genoeg, om alles te zien.

 11. een bezoek vast en zeker meer dan waard
  maar met mooier weer vast en zeker erg druk , toch
  je maakte weer een mooi verslag in woord en beeld

 12. Een paar jaar geleden was ik er voor het eerst en was verrast wat ik er vond.Ook die dag was niet álles open dus eigenlijk zou ik nog eens terug moeten gaan.

 13. Is dat met die verschillende inrichtingen? Jaren 50, 60, 70? De huisjes zijn prachtig, de inrichtingen ook. (dat oranje uit de jaren 70!) Of, bedenk ik nu, bedoel je de Noorse huizen die hier gebracht zijn na de watersnoodramp in 1953? Allebei in elk geval reuze interessant.

 14. nteressante post”terug in de tijd” denk dat het te vergelijken is met Bokrijk bij ons

 15. Dat groene kruis gebouw was open maar dat rijtje huizen ernaast die vind ik geweldig.

 16. Is waar, en later in het jaar, nu, dat is vast geweldig, zeker met dat schitterende gouden licht dat we nu hebben!

 17. Ja ik ken het park ook zo goed als alles open en in beweging is. Maar dan is het ook vreselijk druk.

 18. Goh, wat kan jij toch prachtig fotograferen Liesbeth! Het Openluchtmuseum is echt geweldig. Ik ben er recent twee keer geweest en in mijn jeugd ook een of tweemaal. Wat (zeer) goed is is dat ze behalve de Saksische boerderijtjes nu ook gebouwen en bedrijven uit de (tweede helft van de) 20ste eeuw hebben, uit zeg maar mijn eigen jeugd. Dus inderdaad, de Molukse barakken, Van Gend en Loos, dat wonderrealistische Groene Kruisgebouw mét de geur van ontsmettingsmiddel. Ik ben weer vier en moet een prikje halen. De tram ken ik niet van uit mijn eigen jeugd, maar prachtig is het, die remise. Ik was er in de zomer en at op het terras bij de Zaanse huisjes een wafel met extra slagroom, dat me ruim- en goedhartig werd toegestaan door de serveerster, want eigenlijk, zei ze, hóórde dat niet. Je bent een historisch park of je bent het niet. De medewerkster die de was op het bleekveld vleide was snipverkouden en raadpleegde in een korte pauze haar Iphone, want te gek moet het nou ook weer worden met die historiciteit :-)

Geen reacties meer mogelijk.

Back To Top