Op naar 75 jaar bevrijding: Hechtel

Op naar 75 jaar bevrijding: Hechtel

Op naar 75 jaar bevrijding: Hechtel

Het was van de zomer, met mijn hoofd in de wind in de Willys werd ik tot mijn schrik gestoken, minder erg dan eerst leek reden we wel een bord voorbij. Monument van de Weerstand staat erop en omdat ik er later iets over tegen kwam zette ik het op mijn lijstje. Pasgeleden kwamen we er langs en in het laatste licht van de dag bezochten we dit indrukwekkende monument in een kleine gemeente met een grote geschiedenis. Op naar 75 jaar bevrijding: Hechtel

Op naar 75 jaar bevrijding: HechtelStrijd om Hechtel
Hechtel is een kleine plaats nabij Leopoldsburg. In september 44 was de gemeente het toneel van een zeer zware strijd die de geschiedenisboeken in is gegaan als de Strijd om Hechtel. Begin september stopte de geallieerde opmars vanuit Normandië. De Duitse Wehrmacht kwam tegenover de Irish Guards te staan die na bloedige huis-aan-huis gevechten met een omtrekkende bewegingen Brug Nummer 9 wisten te veroveren. Deze brug die later bekend werd als Joe’s Bridge, was zeer belangrijk voor de Duitsers, zij hadden deze brug nodig om terug te trekken. Ze gaven zich na een week strijd, op 12 september over. Hechtel bleef met een verwoest centrum en 36 gesneuvelde burgers achter. Ter herinnering aan deze zware strijd siert een Shermantank het herbouwde centrum.

Monument van de Weerstand
Helaas is die tank niet het enige monument in de stad. Een paar kilometer buiten de stadsgrens, goed verborgen op het militair oefenterrein ligt een kerkhof zonder echte graven ter herinnering aan 204 gefusilleerden. Doorgang E en Monument van de Weerstand, staat op de 2 borden die je nog kan missen als je ze zoekt.

In 1942 werd deze geheime plek aangewezen om gijzelaars en verzetshelden (weerstanders) te vermoorden. Gevangenen werden hier waarschijnlijk in alle vroegte vermoord, bijgelicht door de koplampen van de vrachtwagens die hen daar brachten. Nu rest er nog de 4 palen waar gevangenen aan gebonden werden, een houten wand die de kogels op moesten vangen en verderop vele witte, door weer en wind versleten kruizen. Een monument met verdorde bloemen ervoor en een reeds vaal geworden vlag om een kruis vermoeden dat ik niet de enige ben die hier op bezoek komt ondanks dat alle lichamen waar mogelijk teruggebracht zijn naar hun voormalige woonplaatsen.

Inmiddels is de zon onder, ik loop het terrein af sluit het hek en kijk nog even om me heen. Het is tijd om onze bevrijders achterna te gaan, die zijn inmiddels bij Brug Nummer 9, Joe’s Bridge, om precies te zijn.

Op naar 75 jaar bevrijding: Hechtel

15 thoughts on “Op naar 75 jaar bevrijding: Hechtel

 1. Mijn ouders (wonend in België) hebben aan de buis gekluisterd gezeten bij alle herdenkingen van de grote oorlog dit jaar…

 2. Ik zoek per regio dingen op en bezoek het. Dat deed ik al voor ik Frans kende. Ik zal er wel aan denken dat ik wat gewend ben tegenover jullie die veel minder weten.

 3. Ik sluit me bij Rietepietz aan. Toen ik het las dacht, je weet er ook wel heel erg veel van af.
  Bewonderenswaardig zoveel. Maar nu het verhaal. Ik krijg er koude rillingen van. Vreselijk wat er allemaal gebeurd is toen. (En nu nog) Blijf je verhaal vertellen Liesbeth, we mogen dit niet vergeten.

 4. Overal waar men gaat zijn nog tekenen uit die zware periode.Blijven herdenken en niet vergeten al die mensen die hun leven lieten voor onze vrijheid.Nu is het tijd voor herdenkingen van de bevrijding.

 5. Ik lees heel heel veel over dit onderwerp. Mn vader heeft ook een geschiedenis tik. Das wel een totaal andere periode dan de mijne overigens.

 6. Wonderlijk hoeveel jij ervan af weet terwijl zelfs je ouders al te jong zijn om het ( bewust) meegemaakt te hebben, Maar ik weet natuurlijk dat juist die periode je bijzondere interesse heeft.

 7. ‘Monument van de Weerstand’ klinkt wel mooier dan het ís.. eigenlijk.
  Vreselijk zulke dingen.. krijg er kippenvel van, er aan te denken hoe het toen was..

 8. dat is weer een voor velen van ons een vergeten stukje geschiedenis Liesbeth
  terwijl het als zo vele kleine gemeenschappen eertijds ” groots ” waren
  ja 75 jaar bevrijding komt er aan , en ik ben zeer blij dat er door veel jeugd wordt bij stil gestaan
  opdat zij die voor onze vrijheid sneuvelden , nooit vergeten worden :(

Comments are closed.

Back To Top